Film i TV

Recenzija

Aside Banners

Skyfall: Vrlo dobar ali ni B od Bonda

Piše , Objavljeno

Iako je Skyfall jako dobar prilog polustoljetnoj filmskoj franšizi morate biti spremni na promjene jer od Bonda kakvog smo poznavali su ostali samo ime i smoking. Sve druge veze sa slavnom prošlošću su presječene.

Bond SkyfallKroz polustoljetnu filmsku povijest agenta 007 njegov su smoking i dozvolu za ubojstvu nosili brojni glumci, ali te promjene glumaca u naslovnoj ulozi nisu previše utjecale na samog junaka i atmosferu njegovih filmova. Istina, s ozbiljnijim se pristupom probalo već nakon odlaska Seana Conneryja u filmu U službi njenog veličanstva sa Georgeom Lazenbyjem, ali  film i glavni glumac nisu dočekani s prevelikim oduševljenjem. Osobno mi je Lazenby bio vrlo dobar baš kao i sam film, ali nepobitna je činjenica da je ovaj naslov odstupao od formule kakva je ranije predstavljena. A Bond je predstavljen kao bonvivan i jebivjetar, Hugh Hefner s pištoljem i dozvolom za ubojstvo, neponovljivi i ubojiti šarmer, naoružan brojnim gadgetima, s radnjom koja se seli egzotičnim lokacijama (Bond je bio u svemiru, pod morem…) i još egzotičnijim negativcima (zlikovci koji maze mačke, ubijaju uz pomoć metalnih zuba, šešira ili zlata) čiji je cilj uvijek nekakva globalna zavjera.

I ta je formula godinama funkcionirala sve dok na scenu nistu stupili junaci poput Jasona Bournea ili Ethana Hunta i zagrizli svoj dio financijskog kolača što je natjeralo producente da osvježe Bond serijal. No, nije im bilo dosta samo promijeniti glumca, što se do tada uvijek pokazalo dobitnom kombinacijom,  već su se odlučili i na drugačiji ozbiljniji pristup do tada rijetko viđan u Bond filmovima. To je bilo primjetno već u prvom filmu s Danielom Craigom, a ovaj treći naslov u stvari je posljednji čavao u ljes Bonda kakvog smo poznavali. Nekad su Bonda režirali akcijski rutineri poput Johna Glena, Petera Hunta, Terencea Younga, Martina Campbella, dok se sada za kormilom tog projekta nalaze ozbiljni filmaši kao što je Britanac Sam Mendes ovjenčan Oscarom za Vrtlog života. Kroz tri filma sa Craigom pokušalo se s Bondom napraviti zaokret kao što je primjerice Christopher Nolan napravio zaokret s Batmanom i to im je relativno dobro pošlo za rukom (ne tako dobro kao Nolanu).

Priča Skyfalla vrti se oko nestalog popisa tajnih agenata i pokušajima odbjeglog agenta iz MI6 (odlično raspoloženi Javier Bardem) da se osveti M zbog događaja iz prošlosti, a definitivno je riječ o  najboljem Bondu s Craigom i jednom od boljih Bond filmova. Ipak, teško da bismo ga proglasili najboljem Bondom ikada, a još teže bi mu dali ocjenu 97 posto koliko ima na Rottentomatoesu. Toliko bi valjda ipak trebala zaslužiti samo nezaboravna filmska remek djela.

SkyfallMendes je prilično siguran kada je riječ o realizaciji akcijskih prizora pa je film spektakularan, a očekivano je dobar u dramskim dijelovima pa je ovaj Bond prilično ozbiljan i ambiciozan u odnosu na većinu naslova iz franšize. Film je stiliziran, direktor fotografije Roger Deakins je i inače genijalac pa je i ovdje napravio sjajan posao te je govoreći o filmu jedino  ispravno zaključiti kako je riječ o uspjelom djelu.

Bond je razočarao, ali film je odličan

No govoreći o Bondu ostali smo razočarani. Ovdje je sve na osobnoj razini, neprijatelj više ne ugrožava svijet već se želi osvetiti, egzotične lokacije su tu kao mizanscen ali imamo ih u svakom špijunskom filmu više nisu toliko posebne kao nekada. Nema više humora, gadgeta i lepršavosti svojstvene serijalu. Nema gotovo ničega po čemu je serijal bio prepoznatljiv, a Bond novog milenija je mračan i ozbiljan. Autori su nimalo suptilno raskinuli sve veze sa zlatnom prošlošću ovog junaka a ako to slučajno nekome nije bilo jasno u ovaj su film ubacili i scenu potpunog rasturanja klasičnog Aston Martina GD5, nakrcanog opremom (mitraljezi iz farova, katapultirajuće sjedalo i slične perverzije) viđenog u najboljem Bondovom izdanju Goldfingeru. Okej, shvatili smo ali upravo nam se to i najmanje sviđa te sve naše zamjerke novom Bondu idu u tom smjeru. Pustite li bilo kojeg starog Bonda već nakon par scena ćete zaključiti o kojem je filmu (i junaku) riječ a ukoliko naletite na ovog Bonda i scene bez Daniela Craiga lako ćete pomisliti da gledate Nemoguću misiju ili neki od Jason Bourne naslova.

Bond SkyfallNama se čini da Bond više nije jedini i jedinstveni već jedan od mnogih iako nam kontriraju rezultati na boxoffice ljestvicama. Nažalost, od starog su Bonda ostali ime, prezime i smoking (te naslovna pjesma koja priziva u sjećanje Shirley Bassey i njene klasične Bond izvedbe) a nije ostalo ništa od ikonografskih detalja (i sumnjamo da će nešto od novo ubačenih elemenata ikada postići takav status).

Da zaključimo, Skyfall je uzbudljiv film koji nikoga neće razočarati, ali ujedno prilično daleko od Bonda kakvog smo voljeli. Da za paralelu iskoristim nedavnu vijesti kako je Lucas za četiri milijarde dolara prodao Disneyu prava za Ratove zvijezda. Zamislite da se nove epizode za koju godinu pojave ali bez svjetlećih mačeva jer, eto, oni više nisu cool i treba smisliti nešto za novu generaciju. Ne znam koliko bi filmovi morali biti dobri da im oprostimo takvo što. Ista je stvar s Bondom.

TAGOVIbond filmska recenzija james bond Skyfall

Komentiraj