Film i TV

Aside Banners

Stallone je napravio director’s cut Rockyja 4. Pogledao sam ga da vidim što se promijenilo

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Sylvester Stallone je najavio još prošle godine da ćemo dobiti redateljsku verziju četvrtog Rockyja. Za 35. godišnjicu filma. Koliko sam se uzbudio od 1 do 10? Neka mlaka šestica, ponajviše potaknuta novim interesom za franšizu nastalim nakon novog razvoja priče u vidu spin-offa “Creed” koji nastavlja lozu Apolla Creeda.

Ne mogu lagati – Creed i Creed II su mi postali možda i najgledaniji filmovi u životu. Michael B. Jordan je vrhunski u ulozi nezakonitog sina bivšeg boksačkog prvaka, Stallone se uklopio u svoju najpoznatiju ulogu, ostatak glumačke postave je odličan, reference na stare nastavke Rockyja su tu. Creed mi je postao utjeha – u posljednjih godinu i pol sam oba nastavka pogledao barem 5-6 puta svaki. Ne nužno svaki put u komadu. Uglavnom dok treniram u maloj kućnoj teretani.

Zato sam bio zaintrigiran Stalloneovom najavom da će stići Rocky IV: Director’s Cut. Ne previše jer priču već znam. Obećane su i nove scene. Ne znam što se moglo dramatično promijeniti u samom zapletu da bi film bio znatno bolji od superjunačke priče o Rockyju koji osvećuje svog palog brata i gotovo sam miri Sovjete s Amerikom usred Moskve.

Stallone i danas žali što je “ubio” Apolla Creeda. Izjavio je to nebrojeno puta. Mogao mu je dati nekakvu tešku ozljedu, ali sada nema povratka. Neki dijelovi originala su ostali netaknuti – sve velike scene kao što su nastup Jamesa Browna prije borbe Creeda i Drage, sama borba u kojoj Creed pogiba, legendarna snježna montaža Rockyjevog treninga… U drugim izvorima pronalazim da je netaknuta i borba između Rockyja i Drage, ali ne mogu to sa sigurnošću tvrditi jer ne znam baš svaki udarac napamet.

Neke izmjene su očite. Film počinje s podsjećanjem na treći nastavak franšize, ovaj put duže nego original. Stallone nas je podsjetio na odnos Creeda i Rockyja, na njihov gotovo bratski odnos.

U ovoj redateljskoj verziji je jasnija Creedova motivacija za egzibicijsku borbu s Dragom. U ovoj verziji je i Adrian dobila još jedan sloj. Nisam se nikako mogao oteti prisjećanja na Adrian koja je u prvom Rockyju bila jako društveno neprilagođena i ne pretjerano bistra. Baš kao i Rocky. U kasnijim nastavcima se to promijenilo, ali u ovoj verziji je najrazumniji lik – razumije Apollove motive za borbu i želju da ostane relevantan. Uz razgovor u kuhinji gdje Rocky zaigrano vrti vrećicu tosta – Adrian je ženski lik koji je najviše profitirao u ovoj verziji filma.

Žena Ivana Drage, Ludmila (Brigitte Nielsen) je pak znatno izgubila. Nije ni u originalu imala puno toga za reći, ali u ovoj verziji je ispala hladnija – što ide u korak s njezinim likom u Creedu II kada je odsutna majka Creedovom izazivaču Viktoru Dragu.

Najbolji dio filma? Ivan Drago i dalje nema puno rečenica dijaloga, ali je Stallone ubacio nekoliko dodatnih scena zbog kojih Drago djeluje ljudskije i dublje, ne djeluje kao samo kotačić u komunističkoj mašineriji. Vide se i naznake ega, vidi se i želja za individualizmom, vidi se i otpor sovjetskom vrhu. Po prvi put sam suosjećao s ovim likom. A opet – možda je to i zbog predoziranja Creed dvojkom gdje je Lundgren ponovio ovu ulogu.

Tko je najviše nastradao u filmu? Pauliejev robot koji je u originalu bio kao šaka u oko. High tech pomoćnik koji Paulieju donosi tortu. Već u osamdesetima je bio too much, drago nam je da ga se Rocky odlučio riješiti.

Siguran sam da sam neke promjene ispustio. Ono što sam primijetio tijekom filma je da je Stallone dodao voice-over – vjerojatno snimljen u posljednjih godinu dana u studiju ili u nekoj hotelskoj sobi ispred računala. Čuje se ta hrapavost u glasu kada se čuje Rockyjev unutarnji monolog. I razlika u produkciji zvuka je očita u tim dijelovima. Realističan sound design nikad nije bio jaka strana Rocky filmova, svi udarci su zvučali pretjerano oduvijek tako da ne mogu to puno zamjeriti ni ovom dijelu.

Ovo nikako nije savršen film.
Niti mogu reći da je puno bolji od izvornika. Neke izmjene funkcioniraju, neke funkcioniraju malo manje, ali ovo je i dalje jedno simpatično ostvarenje u kategoriji sportskog filma koje će poslužiti kao pozadinski vizual i zvuk za trening. Sumnjam da ću ga ikada uhvatiti na TV-u jer sve slabije gledam TV (a i ne vjerujem da će TV kuće ovo ikada otkupiti), ali kada bi se dogodilo da ga slučajno uhvatim negdje – pogledao bih ga opet do kraja. Rocky je jedan od tih serijala.

Stallone je podijelio i dokumentarac o ovoj verziji filma koja je snimljena iPhoneom. Traje sat i po vremena, gotovo kao i sam film. To gledam za vikend! Rocky živi i dalje.

TAGOVIboks director's cut film rocky rocky 4 sportski filmovi sylvester stallone