Film i TV

bolji od originala?

Aside Banners

Star Wars Uncut: cjelovečernji film složen od fan-made isječaka

Projekt rekreiranja prvog Star Wars filma, A new Hope, nakon dvije i pol godine konačno je dovršen. Internet trpi svakojake kompilacije i parodije, ali ova je vrhunac - divite se dvosatnoj verziji kultnog klasika u režiji 472 obožavatelja.

Piše , Objavljeno

Star Waars uncut

Star Waars uncut


George Lucas umirovio se od snimanja holivudskih blockbustera, stoga sada fanovi preuzeli pravo na sakaćenje originalnog Star Warsa. Naravno, ovaj ultimativni fanovski uradak slavi original i to na vrlo neobičan način, za razliku od Lucasovog petljanja i dodavanja svakojakih gluposti kojih nije bilo u originalu.

Projekt nazvan Star Wars Uncut započeo još 2009. godine, a ideja je bila podijeliti film na segmente u trajanju od 15 sekundi, te prepustiti fanovima da ponovo snime scene, potpuno slobodni da to učine na način koji požele.
Finalni rezultat je vrlo dobro montiran dvosatni film, snimljen uistinu različitim tehnikama:ima tu svega, od kostimiranih fanova u vlastitim garažama, preko crteža na papiru i u Paintu, pa do legača. Tisuće fanova sudjelovalo je u izradi, a autori projekta izabrali su najbolje i sve to zašili skupa.

Na trenutke je grozno, na trenutke brilijantno, a u globalu impresivno – no, ima li itko da je uspio pogledati čitav film, umjesto nekoliko nasumičnih scena? Na službenim stranicama www.starwarsuncut.com možete pogledati i pojedinačne scene, izdvojenih 50 koje su autori smatrali najboljima te saznati više informacija o samom projektu.

Projekt je 2010. godine, kada je još bio u stvaranju, čak osvojio glavnu televizijsku nagradu Emmy, u kategoriji izvanrednog kreativnog postignuća u interaktivnim medijima, i to ispred internetskih marketinčkih odjela televizijskih giganata Dextera i Gleeja.

TAGOVIsf star wars Star Wars uncut

Komentiraj