Film i TV

E Stevo, stevo...

Aside Banners

Steven Spielberg: Filmovi o superjunacima će skončati kao i vesterni

Piše , Objavljeno

Ime jednog redatelja će uvijek biti poštovano. Toliko je napravio za filmsku industriju, za specijalne efekte, za blockbuster kulturu – upravo onu kulturu zbog koje malo negoduje.

Steven Spielberg je režirao Bridge of Spies koji će se uskoro početi prikazivati u kinima, dramu o Hladnom ratu u kojoj glavnu ulogu tumači Tom Hanks, a vjerojatno će Spilbi (nitko ga tako ne zove) preuzeti i distribuciju i financiranje DreamWorks filmskih projekata kada istekne ugovor s Disneyem. Dao nam je Jurassic Park, Indianu Jones, Bliske susrete…, sve nam je dao. I sad govori loše o našoj sadašnjoj simpatiji.

Steven_Spielberg_1999

“Bili smo prisutni kada je vestern umro i doći će i vrijeme kada će filmove o superjunacima dočekati sudbina vesterna. To ne znači da neće postojati prilika da se vestern vrati, superjunački filmov će se također jednom vratiti. Sada su superjunaci živi i udaraju. Samo kažem da ciklusi imaju konačno vrijeme u popularnoj kulturi. Doći će dan kada će mitološke priče biti zamijenjene drugim žanrom o kojem neki mladi filmaš upravo sada razmišlja.”

Možda i nije daleko od istine. Hoće li superjunački žanr uistinu izumrijeti? Ovisi o puno faktora, uključujući prezasićenost tržišta, prezasićenost publike, prilagodbe žanra novim uvjetima (kao što se dogodilo s Nolanovim Batmanom – odjednom je svaki superjunak imao mračnu stranu) i moguće pojave novog žanra koji će potpuno obuzeti gledatelje i studijske glavešine.

Prije nekoliko godina smo htjeli pogledati sve što ima veze sa stripovima, bez obzira koliko je loše bilo, ali kako vrijeme odmiče i otkako smo se upoznali s novom Marvelovom i DC-evom strategijom od nekoliko superjunačkih filmova godišnje – malo smo stali na loptu i razmišljamo kada i na što ćemo potrošiti svoj novac. Fantastičnu četvorku smo preskočili, a Ant Man nam je jedan od najduhovitijih Marvel ostvarenja, ali tijek priče je opće poznat, (pre)očekivan i u skladu sa superjunačkim konceptima. Ne znamo koliko ćemo još izdržati. Slavni dolazak Civil Wara iščekujemo. Poslije toga ćemo vidjeti.

Zbog ovog se bojimo da je Spilbi u pravu

Zbog ovog se bojimo da je Spilbi u pravu

Iako – ne bismo se bunili i da Spielberg unese malo raznolikosti s rebootovima klasika kao što su Indiana Jones, Povratak u budućnost i Ralje, ali možda i nekim novim ikoničkim likovima koje će klinci furati na majicama tridesetak godina od danas.

TAGOVIbatman DC ironman marvel spiderman steven spielberg superjunaci superman

Komentiraj