Film i TV

sva sreća da postoji

Aside Banners

Što bi bio Studio Ghibli da je Hayao Miyazaki odustao od karijere u animaciji?

Piše , Objavljeno

Izvor: Instagram Screenshot

Bi li njihovi filmovi i dalje imali prepoznatljivu kvalitetu i umjetnički izražaj?

Jedan od osnivača studija, i glavni animator, Hayao Miyazaki, razmišljao je o odustajanju od karijere animatora već na samim početcima – prenosi Slash Film. Ovaj je oskarovac danas zaslužan za neka od najboljih rukom crtanih animiranih djela uopće.

Iako je u Japanu bio poznat i priznat umjetnik ranije, Zapad ga je prepoznao tek nakon klasika Princess Mononoke i Spirited Away.

Naime, Miyazaki je na početku karijere doživio kreativnu sušu te je zamalo odlučio u potpunosti odustati od svojega zvanja. Od toga ga je naposljetku spasio sovjetski film The Snow Queen iz 1957. godine.

Frustraciju situacije u kojoj se nalazio podijelio je u eseju koji je objavljen 1988. godine, prije nego je izašao My Neighbor Totoro.

“Bila je 1963. Bio sam početnik u Toei Animation Studiju, ali posao nije bio zanimljiv. Nisam se mogao složiti s projektima na kojima sam radio, ni s projektima koji su bili u planu. Još nisam odustao od svojega sna da budem pisac mange, i bio sam izgubljen. Inspiracija koju mi je dao Hakujaden već je davno isparila, i jedino čega sam se mogao prisjetiti bili su njegovi nedostatci. Sumnjam da bih nastavio raditi kao animator da se nisam upoznao sa Snow Queen na projekciji koju je organizirao sindikat.”

“Snow Queen dokazao je koliko se ljubavi može uložiti u animacijsko djelo, i koliko pokreti slika mogu sublimirati glumu. Dokazao je da kada jednostavnu i snažnu emociju nacrtate ozbiljno i čisto, animacija može pogoditi ljudska srca koliko i najbolja djela drugih medija. Mislim da je Hakujaden imao isto to unatoč slabosti priče.”

 

The Snow Queen obnovio je Miyazakijevu nadu u medij animacije i u njegovo animatorski poziv:

“Bio sam zahvalan što sam animator. Jednoga dana, možda ćemo imati priliku. Odlučio sam to prihvatiti i nastaviti s ovim poslom.”

Više o njegovim tadašnjim pogledima na Disney, ideju animea i budući razvoj snimanja filmova možete pročitati ovdje.

Koliko je točno Hayao Miyazaki svojom animacijom Studio Ghibli prometnuo u svjetskog filmskog diva govori i činjenica da je BBC proglasio Spirited Away četvrtim najboljim filmom 21. stoljeća.

Na kraju, Miyazaki ne samo da nije odustao od animacije, nego se vraća iz mirovine zbog svog dvanaestoga filma!

Razlog povratka iz mirovine? Hoće mu se.

U prošlogodišnjem intervjuu za New York Times nije otkrio previše detalja o filmu, ali je spomenuo da se bazira na romanu How Do You Live? Genzabura Yoshina iz 1937. godine. Jedan od Miyazakijevih najdražih romana prati priču tinejdžera koji se nakon očeve smrti useljava kod svojega strica.

Razlog zbog kojega radi ovaj film jest zato što ni sam nema odgovor na pitanje iz naslova romana.

Naziv filma još nije poznat, a jedan od osnivača i producent Studija Ghibli, Toshio Suzuki, izjavio je da se radi o fantaziji velikih razmjera.

Iako je film najavljen još 2017. godine, nije poznato kada će biti gotov. Po Suzukijevoj procjeni jedna godina rada na filmu donijela im je oko 12 minuta filma. Nakon tri godine, tj. 2020. godine došli na 36 minuta filma. Tada je također izjavio da se nada kako će biti gotovi u iduće tri godine, što znači da bi film trebao izaći najranije 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

TAGOVIanimacija hayao miyazaki princess mononoke spirited away studio ghibli