Film i TV

masno

Aside Banners

Što misliti o Falconu i Winter Soldieru sad kad je ovaj Marvelov hit završio s emitiranjem?

Piše , Objavljeno

Izvor: Marvel Studios

Nemojte očekivati još jedan WandaVision, Sokol i Zimski nisu toliko inovativni, ali su pomaknuli neke važne figure na šahovskoj ploči zvanoj Marvel Cinematic Universe.

Danas je serija završila pa napokon možemo napisati recenziju. Htjeli smo dosta dugo, odgađali smo jer nismo bili sigurni gdje serija ide, a sad nam je krivo što nismo svaki tjedan pisali recenziju epizode JER ima toliko materijala za sve Marvel fanove.

Otkud njih dva uopće skupa?

Kad su The Falcon and the Winter Soldier najavljeni kao duo, nismo previše vjerovali u to. Osim što im je glavna spona bio odnos sa Steveom Rogersom, nismo ih previše doživljavali zajedno na ekranu tako da nismo ni primijetili nekakvu kemiju koja bi bila temelj za daljnje projekte. Ono što smo skužili je da su Anthony Mackie i Sebastian Stan postali prijatelji kad ih filmske kamere ne snimaju. To je očito bilo dovoljno Marvelu da upru prstom u jednog i drugog i kažu “Ti i ti – idemo”. (Čak je na jednoj konferenciji Kevin Feige, glavonja MCU-ja upitan za ovu kombinaciju likova u projektu i presmiješno je vidjeti njegovu reakciju, očito je da je već tada znao.)

Sam i Bucky su dobri izabrani likovi za ovaj projekt. Nemaju following nekih većih imena za filmski blockbuster tretman, a publika je žedna Marvelovih projekata u ovim teškim vremenima pa je posve jasan hype oko serije. Nakon samo dvije epizode, serija je postala najpopularnija na svijetu. 

Također, Disney+ se uključio u Disney ratove, nema brojnost naslova kao Netflix i HBO, ali ima Marvel i Star Wars i Disney legacy pod svojom zastavom i to besramno ističu u promociji vlastite pretplate. Zadnjih šest tjedana smo čekali TFATWS svakog petka i nismo ostali razočarani.

Teret štita od vibranija

Iako je Anthony Mackie vrhunski glumac koji već više od desetljeća glumi u zanimljivim projektima, najviše se istaknuo ulogom Sama Wilsona, američkog vojnika i psihologa koji je postao superjunak bez ikakvih supermoći. Sve što je dobio je odijelo i par metalnih krila koja mu pomažu letjeti. Sam Wilson i njegov beskrajni optimizam nose ovaj projekt. Na kraju Endgamea mu je vidno naborani Steve Rogers ostavio štit od vibranija, mislili smo da je to to. Sam Wilson je novi Captain America, kraj priče. I onda napokon dočekamo seriju i u prvim trenucima se Sam odriče štita i smješta ga u muzej. Spoilati nećemo previše, čuvamo detalje ako ste slučajno od onih koji su odlučili sačekati da sve izađe pa da pogledate sve u komadu.

Već u prvoj epizodi smo dobili visokobudžetnu akcijsku scenu u tunižanskom zračnom prostoru. Marvel je kao James Harden s dvije boce šampanjca i svežnjem novčanica spremnih da se pretvore u padaline – ne boji se pokazati da ima.

Iako je štit stavljen u muzej, američka vlada ipak odlučuje da svijet treba Captaina Americu. Ne, nisu zvali Sama. Tu ulogu dodjeluju Johnu Walkeru, višestruko odlikovanom vojniku koji želi biti kao Steve Rogers. To je nemoguće. Nikad više neće biti nijedan Steve. John Walker nije Captain America na kakvog smo navikli. Steve Rogers je često spominjan kao “boy scout”, vitez nekih prošlih vremena – što i ima smisla s obzirom da je stasao u tridesetima i četrdesetima pa je značajan dio 20. stoljeća proveo zaleđen u moru.

John Walker nije super-soldier kao što je to bio Steve, a mora se nositi s teškim odlukama i teretom štita. Njegov put je zanimljiv, a Wyatt Russell (sin Kurta Russella) je toliko dobro odradio posao da ga Marvelova vojska fanova mrzi te mu neprestano šalju možda i pregrube riječi koje nijedan glumac ne zaslužuje. Kad se prvi put pojavio, već je rečeno da će igrati jako veliku ulogu u Marvelovom svemiru. Iako smo ga i sami iskonski mrzili, nakon što se sve skončalo smo shvatili da nam je drago što će Wyatt Russell ostati dio tog svemira.

Zrelost i Marvel u istoj rečenici?

Marvel nam je možda s Falconom i Winter Soldierom dao najzreliji projekt dosad koji povlači grube, ali nužne paralele sa sadašnjim svijetom. Većina MCU projekata je patila od slabih zlikovaca s povremenim kvalitetnim iznenađenjem. Dubinu smo tek dobili s Killmongerom u Black Pantheru. Razumiješ njegov bijes, a samim tim i motivaciju. TFATWS nam daje naznake dubine, ali nema vremena pozabaviti se tim visokim valovima do kraja. Mini-serija nije forma koja trpi istraživanje, pogotovo kada ima toliko preokreta i akcijskih scena. Sam Wilson se bori s očekivanjima bijele Amerike, Bucky ide na psihoterapiju i bori se sa svojim demonima, a i ostali likovi prolaze teške stvari. Da su ubacili još dvije epizode, sigurni smo da bi bilo više vremena za “zabavljanje” s tim temama.

Ono što uvjerljivo nedostaje seriji je jasan zlikovac, mastermind koji je iza i iznad svega. Poput vrućeg krumpira ta uloga se neprestano prebacuje na nekog drugog, a posve je jasno da će kroz napredak epizoda biti i padanja maski jer nitko nije onakav kakav se prikazuje.

Disney i Marvel Studios i dalje spletkare budućnost svog svemira, a u tom procesu pomiču i granice. Nismo dosad baš gledali ovakve visokobudžetne serije koje mogu parirati blockbusterima, uz iznimku Mandaloriana i WandaVisiona. A opet… ovaj projekt je film koji se skriva pod ruhom mini-serije, ali nije ni jedno ni drugo do kraja. Kao film bi bio manjkav, kao serija je manjkav. Ritam storytellinga se zna povremeno izgubiti, ali smo svjesni da je sve to postavljanje šahovske ploče za kasniji pay-off. Priča Johna Walkera kao Captain Americe je brzo eskalirala – za serijsko ostvarenje, kao i neke druge priče. Likovi ulaze i izlaze iz priče, a tjedan dana čekanja između epizoda ne pomaže našem pamćenju. Trebali smo podsjećati naše partnere u gledanju i komentiranju tko je na čijoj strani.

Kraj daje naslutiti da nas čeka još puno toga. Ovo je spoiler-free recenzija pa ne možemo divljati oko svih detalja, pojavljivanja starih lica i easter-eggsa koje smo skužili prilikom gledanja. Kad pogledaš sve, ako imaš potrebu komentirati, javi se u inbox fejsa ili Instagrama, divljat ćemo i geekoutati zajedno.

Tužni smo jer je gotovo.

Kada bismo morali ocijeniti ovaj projekt, dali bismo mu 8 od 10. Unatoč svim manama, Marvel je umočio prst u nove vode i nisu se bojali potpuno zaroniti.

Što je iduće na programu? Buddy-komedija Loki s Tomom Hiddlestoneom i Owenom Wilsonom, a bit će tu i putovanja kroz vrijeme. Morat ćemo sačekati do 11. lipnja kada Loki počinje sa streamanjem.

TAGOVICaptain America disney marvel mcu serije streaming ratovi superjunaci the falcon and the winter soldier