Film i TV

što je prvo?

Aside Banners

Tarantino više neće režirati? Ovo je naša lista njegovih najboljih filmova

Piše , Objavljeno

Hollywood je osvojio 90-ih, a čini se da je veliki Quentin odlučio kako je pravo vrijeme za penziju. Barem kad su njegove redateljske vještine i dugometražni filmovi u pitanju. Tarantino se u budućnosti vidi više u scenarijima, kazalištu i pisanju romana, što je potpuno zamislivo kad se prisjetimo njegovih britkih dijaloga. Uz puno krvi i odličnu glazbu definitivno zaštitnog znaka njegovih filmova. Jedan od takvih uradaka je naravno i dugo iščekivani ‘Once Upon a Time in Hollywood’, koji trenutačno igra u kinima. Ako je ovo zaista bio redateljski kraj, vrijeme je za naš recap, koji nije bio nimalo jednostavan. I da samo razjasnimo kratko pravila liste za filmske štrebere. U igri je 10 dugometražnih filmova pod Tarantinovom redateljskom palicom, bez filmova poput ‘From Dusk Till Dawn’, ‘Grindhouse’, ‘Sin City’ i sl., u kojima je imao svoje prste. Nema ni crno-bijelog low budget debija ‘My Best Friend’s Birthday’ jer to nije nitko živ gledao pa vam nećemo lagati ni da smo mi. Krenimo!

10. Kill Bill: Vol. 1 (2003)

Medvjeđa usluga prvom dijelu Kill Bill sage zapravo je promatrati ga kao poseban film. Impresivnim scenama klanja japanske bande od strane neodoljive Ume Thurman ipak nedostaje svega onog ostalog što očekujemo od Tarantina, a što se u nastavku pojavljuje i zaokružuje priču u cjelinu.

.

9. Death Proof (2007)

Homage slasherima, nabrijanim jurilicama i ludim 70-ima. Kurt Russell kao jezivi stuntman killer sjajan je u solidnom ostvarenju, za Tarantinove standarde ipak jednom od njegovih slabijih filmova.

.

8. Jackie Brown (1997)

Nakon što je u Hollywoodu postao najvruća roba s ‘Reservoir Dogs’ i ‘Pulp Fiction’ početkom 90-ih, u svom trećem filmu Tarantino je revitalizirao karijeru sjajne Pam Grier, koja kao naslovna junakinja i stjuardesa krijumčari novac na ruti Meksiko – SAD.

.

7. The Hateful Eight (2015)

Zima je oštra i hladna, a lovci na glave, kriminalci i razni sumnjivi likovi, svaki sa svojom računicom spas od mećave potražit će na istom mjestu. Makljaža koje se ‘sama napisala’, ali netko ju je vrlo dobro i režirao.

.

6. Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

U najnovijem filmu s Leonardom Di Caprijem i Bradom Pittom, Tarantino se ponovno osvrće i odaje počast jednoj eri. Ovog puta to je kraj 60-ih i vrijeme hipija, s kojima se u konačnici ‘glumačka krema’ i obračuna, a dojam je da se Quentin, uz završni masakr, ponajviše dobro zaje*avao režiranjem filmova u samom filmu.

.

5. Inglourious Basterds (2009)

Fantastična rola Christopha Waltza vjerojatno je nešto što je najviše obilježilo izuzetno popularan WW2 film o oslobođenju od Nazi okupacije, koji je uz standardnu količinu pokolja donio i mnoštvo nezaboravnih dijaloga koji su (p)ostali neizbrisiv dio pop kulture.

.

4. Kill Bill: Vol. 2 (2004)

Nastavak sage upoznaje nas s notornim Billom, a i donosi odgovore na mnoga važna pitanja koja su u jedinici jednostavno ostala visjeti u zraku te su s površnom karakterizacijom likova i njihovom nejasnom motivacijom za sve što čine, ostavile prostora za napredak. Konačni obračun i osvetnički pohod šamara katanom, riječima te pokojim neprocjenjivim trikom dobrog starog Pai Meija.

.

3. Reservoir Dogs (1992)

Filmski klasik s kojim je sve počelo. Njuške poput Harveyja Keitela, Stevea Buscemija, Tima Rotha i Michaela Madsena, gomila referenci na popularnu kulturu i narativnu struktura koja otkriva sve osim famozne pljačke draguljarnice. Sve ono što će postati Tarantino kojeg poznajemo i štujemo.

.

2. Django Unchained (2012)

Kao najbolji Quentinov film nove ere često kotira Django, a to je nešto s čim se i sami slažemo. Jamie Foxx traži osvetu u modernoj verziji westerna, čija je radnja doduše smještena još prije početka Američkog građanskog rata. Vrhunska glumačka postava i Tarantino u formi života zaslužni su za fantastičan rezultat i siguran budući filmski klasik.

.

1. Pulp Fiction (1994)

S potpunim pravom smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, Pulp Fiction je Tarantina u to vrijeme vinuo među hollywoodske zvijezde, a crnu komediju o plaćenim ubojicama, štemerima, sitnim lopovima i naravno, misterioznoj aktovci, u besmrtnost. O popularizaciji vjere kod mladih nakon filma te slavnom biblijskom odlomku Ezekiel 25:17, da i ne govorimo.

.

TAGOVIlista pb pulp fiction tarantino