Film i TV

zagrljaj od serije

Aside Banners

Ted Lasso je serija godine koju nitko ne gleda jer je od Applea – dad jokes, suzice i Premier liga

Piše , Objavljeno

Načuo sam za tog Teda Lassa. Teda Lassoa? Odupirao sam se jer nisam baš neka osoba kod koje preporuke urode plodom s obzirom na činjenicu da mi je watchlist pretrpan filmovima i serijama koje nikako da pogledam jer je uvijek nešto drugo važnije. Kao npr. otkriti iznimno lošu seriju i ultimativni guilty pleasure – Suitse.

Kad ono… Jedan od najboljih prijatelja je rekao da nećemo pričati o ničem drugom dok ne pogledam. Nisam mu povjerovao, ali me ovakav hype zaintrigirao jer ne vidim ga kao nekog lika koji gleda serije. Čak nije pogledao ni drugu sezonu Atlante. Malo sam pogledao po internetima i interneti vole Teda Lassoa. Lassa? No dobro.

Došao je petak navečer. 23h. Ne spava mi se. Pa zašto ne bih počeo gledati neku humorističnu seriju o nogometu?

I game over. Četiri epizode kasnije, pola 2 je, skidam još jednu.

Da. Skidam. Jer ne mogu gledati seriju koja je na Apple TV+ jer to čudo još nije došlo do nas. A i da je – sumnjam da bih uzeo jer nisam ništa zanimljivog vidio. Sve do Teda Lassa. Teda Lassoa? Whatever.

Radnja serije je basic kao prezime na dresu igrača Bordeauxa Tome Bašića. Zvuči kao nekakava Ugly Betty smještena u nogometni svijet. Tako ponekad i izgleda, ali zarazni optimizam je nešto što mi je trebalo ove godine. Bolja sam osoba jer sam pogledao brkatog Jasona Sudeikisa u ulozi koja mu najbolje stoji.

Serija je nastala iz nekoliko skečeva koje je NBC napravio kada je ova američka mreža uspjela dobiti prava za prenošenje Premier lige. U skečevima je Ted preuzeo Tottenham, a kasnije i Leicester, ali ovdje ipak nisu mogli dobiti toliki pristup nekom velikom nogometnom klubu pa su se morali zadovoljiti s AFC Richmondom. U skečevima je bio samo glupi Amerikanac, a tu je naivni yankee-doodle s velikim srcem. I to je ono što nam treba.

Ted Lasso je trener američkog nogometa koji stiže u Premier ligu trenirati momčad “ostatak svijeta” nogometa – fiktivni AFC Richmond koji je gotovo sve preuzeo od Crystal Palacea, boje dresova, pa čak i stadion. Zašto je tako čudan izbor pao u AFC Richmondu? Bogata vlasnica kluba želi uništiti omiljeni klub svog sada već bivšeg muža koji ju vara s mladim damama.

Ne, ne morate znati gotovo ništa o nogometu da biste uživali u seriji JER NI TED LASSO NE ZNA NIŠTA O NOGOMETU!

Ne zna što je offside, ne zna da u nogometu može biti neriješeno, ne poznaje pravila ni običaje. Svi mu se izruguju, ubrzo postane “Wanker!” za čitav grad.

Serija oduševljava toplinom jer je Ted Lasso lik koji kroz život krstari s previše optimizma i kamionom tata-fora. Nije sve tako fine i dandy, ubrzo saznaš i da se lik rastaje od žene jer se čini da je ipak teško biti oko nekog tko je nonstop pozitivan.

Ostali likovi u seriji su klišeizirane karikature nogometaša, ali nam je svejedno stalo do njih. Jedan je 23-godišnja primadona koja će uvijek šutirati na gol, bez obzira što je suigrač u boljoj poziciji. Jedan je stari, olinjali veznjak s previše godina na ležima, ali je nogometaš starog kova, hipermaskulin imena Roy Kent. Smrdi na Roya Keanea, očito je da je rađen na njegovu sliku. I ne smeta nam. Tu je i omaleni dobronamjerni Nigerijac koji vidi dobro u svima i zahvalan je što uopće igra. Klišeizirane karikature, kao što sam rekao. Ali volim ih.

Međuljudski odnosi su fokus serije, rane koje nosimo kroz život i teške stvari s kojima se nosimo te ih zatrpavamo u sebi. Znaš kako to ide. Znamo da znaš. Nije lako.

Serija je toliko dobra da je obnovljena ne samo za drugu sezonu nego i za treću, a nama srce cvjeta jer znamo da će i ta vesela budućnost jednom doći.

Čak je i Patton Oswalt oduševljen serijom. To nije baš jednostavno postići.

Serija je predvidljiva, ali to uopće nije važno. Ionako ne trebaš još jedan Lost ili Westworld u životu.

Kako do serije? A na dobri, stari balkanski način. Rješenje počinje na T, završava na -orrent.

Pusti Teda u svoj život, bit će bolji zbog tog.

TAGOVIapple tv + jason sudeikis ted lasso