Film i TV

Kung Fu Rap

Aside Banners

The Man With The Iron Fist: Slušamo soundtrack, čekamo film

Piše , Objavljeno

U američkim kinima početkom mjeseca pojavio se The Man With The Iron Fists, akcijski kung-fu film čiji scenarij, režiju, glavnu ulogu i soundtrack potpisuje RZA, osnivač i jedan od izvornih članova Wu-Tang Clana.

The Man With The Iron Fist

Uz uspješnu glazbenu karijeru, RZA se već duže vrijeme vrzma po Hollywoodu i petlja s filmovima. Potpisuje glazbu u filmovima kao što su Ghost Dog i Kill Bill a imao je i nekoliko manjih cameo uloga od kojih nam je najdraža ona u Coffe and Cigarettes Jima Jarmuscha.

Scenarij filma supotpisuje Eli Roth, najpoznatiji po popularnim horrorima Hostel i Cabin Fever i ulozi Bear Jewa iz Tarantinovih Inglorious Basterdsa. Uz RZA-u, glumačku postavu čine Russell Crowe i Lucy Liu kojima se pridružuju Rick Yune, bivši kečer Dave Bautista i UFC borac Cung Le. Film “predstavlja” Quentin Tarantino, RZA-in mentor s kojim djeli geekovsku zaluđenost kung-fu klasicima iz 70-ih godina. Da se ne poradujete previše, Tarantino zapravo samo posuđuje svoje ime u promotivne svrhe i nije izravno sudjelovao u stvaranju filma (mada su postojali planovi za crossover između Man With The Iron Fists i Djanga).

Od priče o kovaču koji brani svoje selo od nekoliko različitih bandi koje harače u lovu na zakopano zlato u vukojebini feudalne Kine ne očekujemo puno. Radnja je ovdje samo podloga za dobru šoru između revolveraša, vojske, plaćenih ubojica, redovnika, likova sa željeznim šakama i tijelima od mjedi. Uostalom, ni Brue Leeja nismo gledali zbog glume.

Soundtrack ima pravi kung-fu!

Dok su kritike oko filma podjeljene, na soundtracku se RZA pokazao u najboljem svijetlu. Dionice filmske glazbe korištene su kao semplovi oko kojih su napravljeni instrumentale za rep pjesme koje, uz par obrada soul klasika i obavezni filmski dijalog cijelu stvar povezuju u kompaktnu cjelinu. Azijska kinematografija igrala je veliku ulogu u stvaranju Wu-Tang mitologije pa je sasvim logično da RZA angažira svoju matičnu grupu za bacanje liričkih oštrica.

The Black Keys / RZA – The Baddest Man Alive

Pjesme Six Directions of Boxing i naš favorit Rivers of Blood poslužile su kao reunion živućeg dijela Wu-Tanga, a za ostatak trackliste pojedini članovi klana upareni su sa nekim od aktualnijih imena scene kao što su Freddie Gibbs, Wiz Khalifa, Pusha T i Danny Brown. Kanye West dobio je solo stvar White Dress koja je jedna od laganijih ali ujedno i najboljih na albumu i vraća nas u njegov Late Registration period. RZA je uvijek bio jači producent nego MC, ali crossover između njegovog repa i muzike Black Keysa pokazala se kao odlična kombinacija za prvi singl. Soundtrack kao i glazba iz filma se može streamati i kupiti na službenom bandcampu filma.

Method Man / Freddie Gibbs / StreetLife “Built For This”

Dakle, muzikom smo i više nego zadovoljni a, sudeći po traileru, The Man With The Iron Fists bi mogao biti i sasvim solidna tabačina.

TAGOVIfilm kung-fu Quentin Tarantino rza soundtrack the man with the iron fists wu tang clan

Komentiraj