Film i TV

gotovo je :(

Aside Banners

The Office zatvorio vrata nakon devet dugih sezona

Piše , Objavljeno

Došlo je vrijeme da zatvorimo vrata ureda tvrtke Dunder Mifflin, nakon devet krasnih sezona, i bacimo dug pogled unatrag na sve što nas je oduševljavalo.

The Office The Office, kao originalna britanska serija, gurnula je Rickyja Gervaisa u mainstream komedije, a američka verzija napravila je isto za Stevea Carella. Da nije bilo Officea, danas ne bi imali mockumentary format humorističnih serija, mnogi talentirani duhoviti ljudi još bi radili u improvizacijskom teatru umjesto u Hollywoodu, a mi kao gledatelji ostali bi uskraćeni za nekoliko tona smijeha, i ne bi znali koliko je prodaja papira ozbiljan posao. Od Michaela smo se već oprostili, a sada moramo reći zbogom čitavoj ekipi. Kako? Koja vrsta medvjeda je najjača? I jeste li znali da je pravi šef zapravo glavni zabavljač ureda?

Originalna serija bila je siva i britanska, ali Ricky Gervais je dovoljno zablistao (famozan čovjek, doista) da postane hit i primami NBC da mu daju vreću para za američku verziju. Ovaj put, dobro je da je nastala američka verzija, jer smo dobili Stevea Carella kao Michaela Scotta, najboljeg najgoreg šefa na svijetu, njegovog asistenta i najuživljenijeg prodavača papira Dwighta, buntovnog Jima i tajnicu koju voli – Pam, a tu su još i debeli Kevin, jednako debel ali crn Stanley, tihi psihopat Creed, kršćanska ljubiteljica mačaka Angela, pretjerano opuštena Meredith, ultra dosadni Toby, tupava Kelly, ambiciozni Ryan, pragmatični radni čovjek Darryl, latino gej Oscar, plaha Phyliss, raspjevani Andy i još hrpa likova koji su prošli kroz urede Dunder Mifflina tokom devet dugih sezona. NBC se odlučio za veliko finale, te je zadnje tri epizode poduplao u minutaži, što samo dokazuje koliko se gledateljima teško oprostiti od ove serije, ali i producentima NBC-a, koji još uvijek tuguju za erom Prijatelja i Seinfelda.

Korijeni: Ricky Gervais kao David Brent u originalnoj seriji

Serija je krenula jednostavno, a prve epizode direktno je kopirana radnja britanskog originala. Imamo mladog buntovnika koji radi u uredu i jako mu je dosadno – Jim. Tu je simpatična tajnica u koju je Jim zaljubljen, iako ona ima drugoga, jer jedna od najbitnijih priča je upravo ljubavna priča Jima i Pam. Zatim, Dwight, ekstremno motivirani farmer cikle koji zna mnogo o medvjedima, oružju, vikendom radi za šerifov ured, ali zapravo ima samo jednu misiju, a to je postati šef regionalnog ureda, dakle zamijeniti svojeg šefa, Michaela Scotta.

the-office-michaelSteve Carell je kao Michael našao ulogu života, ali prva sezona nije donijela toliko visoku gledanost, iako je on već bio uhodan komičar s iskustvom u kazalištu, te kao dopisnik Johna Stewarta za njegov Daily Show. Srećom, dogodio se The 40-Year-Old Virgin, gdje je Carrel dominirao u glavnoj ulozi, i budući da je to bio hit, The Office je bio obnovljen. Sa drugom sezonom, sve je krenulo. Svježe priče, bez ponavljanja britanskih temelja, i ekipa odlično definiranih likova koji su mogli nositi te priče.

Michael Scott: Čovjek, šef ureda, kralj

Bitan detalj: format. Mockumentary je parodija dokumentarca, a jedan od najboljih primjera tog žanra je This is Spinal Tap Roba Reinera, film koji prati povratak legendarnog – izmišljenog – britanskog heavy metal benda. Pratimo dogodovštine glavnih likova, i svako malo, oni objašnjavaju u kameru što se zapravo događa.

Kad je Ricky Gervais uzeo isti format za britanski Office, napravio je pun pogodak, a američka verzija nije nimalo zaostajala u kvaliteti, zato i jest opstala devet sezona. Da Office nije bio toliko uspješan mockumentary, danas ne bi imali Modern Family, a to znači da ne bi opet gledali Ala Bundyja (ok, Eda O’Neila), i najvažnije od svega: ne bi imali Sofiju Vergaru na ekranu svaki tjedan.

This is Spinal Tap: Jedan od najboljih mockumentary-ja… ikad!

Neki će reći da je šesta sezona bila presudna, i da nakon vjenčanja Jima i Pam stvari idu nizbrdo. Par sezona kasnije, otišao je Michael, a on je ipak toliko snažan karakter da se njegov izostanak ipak osjetio, iako ga je smotani Andy donekle zamijenio. Stari likovi su otišli, neki novi su došli, sav taj papir i uredski pribor se mora prodavati, i glavno da smo imali Dwighta sve ove sezone, jer bez njegovog životnog iskustva koje je stekao uzgajajući ciklu ne bismo mogli. Rijetke serije uspiju preživjeti toliko promjene, tako da se The Office u tom smislu približio M.A.S.H.-u. Dok je M.A.S.H. mijenjao ton i postajao ozbiljniji, The Office je držao isti standard, skoro kao da se sve vrti u kružnom toku sa špice britanske verzije ove serije.

Dwight: Čudan svat, ali vjeran sebi i svojim principima

Nakon devet sezona, vrijeme je za zadnje poglavlje, ali The Office ostaje serija kojoj ćemo se rado vraćati u repriznom formatu, jer je skoro svaka epizoda vrijedna ponovnog gledanja. Dakle, devet godina, ekipu u Dunder Mifflin uredima snimala je filmska ekipa, i nakon svih tih godina, predstavili su dokumentarac The Office: An American Workplace. A sada, mogući spoiler. Finalna epizoda vodi nas godinu dana nakon emitiranja dokumentarca, i daje odgovore na mnoga otvorena pitanja. Da, otkrijemo što se dogodilo između Angele i Dwighta, gdje su Kelly i Ryan, što radi Andy, kako su Jim i Pam, i naravno, kako Michael Scott živi nakon uredskog života. To je službeni kraj serije, ali zapravo novi početak, jer The Office očekuje jako svijetla budućnost u repriznom formatu.

TAGOVImockumentary serija the office

Komentiraj