Film i TV

U kinima

Aside Banners

The Raven: Nikad više? Ovaj se Gavran ne slaže

Gavran (The Raven) je treći redateljski uradak Jamesa McTeiguea. Priča i ideja često su u drugom planu u novijim holivudskim filmovima, no u moru očekivanih naslova ove godine pojavio se i jedan iz sjene, a to je triler The Raven.

Piše , Objavljeno

Gavran (The Raven)

Gavran (The Raven)


Film je fikcija, iako ima povijesnu podlogu – posljednjih nekoliko dana života Edgara Allana Poea i danas su nepoznati, a film je medij koji će ih razjasniti. Već viđeno u Iz pakla (From Hell), no osobno mi je Cusack veća faca kao Poe nego Depp kao inspektor Abberline (ovo ću vjerojatno zažaliti).

Baltimoreom harači manijak koji ljude ubija prema Poeovim djelima (Jama i njihalo, Maska crvene smrti, Bačva amontillada, Misterij Marie Rogêt). Inspektor Fields (Luke Evans) uočava da prvi slučaj ima sličnosti s Umorstvima u ulici Morgue, zato traži Poevu (John Cusack) pomoć. Svakim idućim slučajem tragovi koje im ostavlja ubojica dovode ih bliže rješenju, ali kada ubojica otme Emily (Alice Eve), Poeovu ljubavnicu, ovaj mu u zamjenu za njezin život ponudi nešto što se ne odbija i time povisuje ulog u igri mačke i miša (ponuda ovaj put nema veze s konjskom glavom).

McTeigue koristi tajnovite okolnosti posljednjih dana Poeova života kao mehanizam alternativne interpretacije koja omogućuje prikazivanje Poea u drugom svjetlu – ponosan, melankolični i hiroviti genij koji funkcionira u svijetu koji nije toliko različit od njegovog vlastitog, a u takvoj ulozi John Cusack snalazi se odlično, čak je i fizički nalik Poeu (sigurno nisam jedini kojem je taj detalj bitan u ekranizacijama).
Fotografija i kostimografija odišu prirodnošću, a što se krvavih scena tiče, film je postigao balans – dovoljno su realistične, no ne izazivaju gađenje (OK, ovdje možda i jesam među rijetkima). Fanovi splatter hororaca mogli bi ostati razočarani unatoč slučaju inspiriranom Jamom i njihalom (ne, žalim, ništa od Sawa), no McTeigue ionako ne cilja na tu publiku.


Film je dijelom sniman u susjedstvu, u Beogradu i Budimpešti, a jednu od manjih uloga igra i Sergej Trifunović (napregnite krmeljave oči, uočit ćete ga).

Film ne pati od pretencioznosti, s Poeom-detektivom nudi mnogo – manje upoznatima s Poeovim životom i djelom daje uvid u mračan svijet njegovih djela, poznavateljima i štovateljima neće ostaviti gorak okus u ustima pretjeranim iskrivljavanjem i analiziranjem njegove ličnosti, a ujedno nije pretežak za nedjeljnu večer.

TAGOVIEdgar Allan Poe film Gavran James McTeigue The Raven trailer

Komentiraj