Film i TV

zombiji se vraćaju

Aside Banners

The Walking Dead: Druga sezona uskoro počinje, hoćemo li ju gledati?

Zombiji - uglavnom je to sve što je potrebno da bi se privukla naša pažnja. The Walking Dead ju je zaslužio prvom sezonom, ali uz najavu druge stižu i loše vijesti.

Piše , Objavljeno

the walking dead

the walking dead


Noć vještica prije gotovo godinu dana, na malim ekranima krenula je serija koja prati život Ricka Grimesa, policajca iz američke idilične zabiti koji se budi iz kome u pustoj bolnici. Uskoro otkriva da su se stvari poprilično promijenile otkako je ‘uzeo bolovanje’ – svijetom vladaju hodajući mrtvaci, a obitelj mu je nestala. Tijekom prve sezone serije The Walking Dead pratili smo njegov put do ponovnog ujedinjenja s ženom i sinom, borbu s krvožednim hodajućim mrtvacima i ništa manje opasnim preživjelima.

AMC nas je u zadnjih nekoliko godina počastio s tri dobre serije. Prvo su 2007. uboli Mad Men, seriju koju su odbili HBO i Showtime, a koja je ubrzo nakon premijere postala planetarni hit. Godinu dana kasnije još jedan pun pogodak – Breaking Bad. Serija o učitelju kemije oboljelom od raka, koji kreće putem kriminala i počne proizvoditi metamfetamin ne bi svojoj obitelji ostavio štogod keša, postiže izvanredan uspjeh i gledatelje nedjeljom navečer drži prikovanima pred ekranima već četvrtu sezonu. The Walking Dead (kod nas prevedena kao ‘Živi mrtvaci‘, što veze nema sa serijom u kojoj zombije nazivaju ‘Walkers’) treći je uspješan potez kuće koja ranije nije imala vlastitu produkciju nego je funkcionirala kao kanal sa klasičnim filmovima američke kinematografije (American Movie Classics).

Svoj uspjeh uvelike mogu zahvaliti i tome što su imali povjerenja u prave ljude:Mad Men je djelo Matthewa Weinera koji je ranije kao scenarist i producent radio na Sopranodima; Breaking Bed je čedo Vincea Giligana koji je radio na X-Filesima i njihovom spin-offu, The Lone Gunmen; a kada je The Walking Dead u pitanju, taj čovjek je Frank Darabont… odnosno, taj čovjek bio je Frank Darabont.

Čovjek koji je svijetu dao Iskupljenje u Shawshanku, Zelenu milju (ne lažite da niste suzu pustili) ulovio se pisanja i produciranja (čak i režiranja pilota) serije koja svoje ishodište našla u istoimenom stripu scenariste Roberta Kirkmana i crtača Tonyja Moorea. The Walking Dead u strip verziji postoji od 2003. godine, i radi se o jednom od najboljih stripova koji danas izlaze u mjesečnoj dinamici.
Jednako uspješno, priča o Ricku Grimesu prenesena je u televizijski format. Nema sumnje, bogato iskustvo scenariste, producenta i redatelja okrunjenog s tri nominacije za Oscara i brojnim nagradama struke, bilo je presudno u uspjehu serije. Ipak, druga sezona ide dalje bez Franka Darabonta.

Prvi dan snimanja druge sezone

Ovo ljeto, usred snimanja druge sezone, Frank Darabont dobio je nogu, a na mjestu šefa (show runnera) zamijenio ga je Glen Mazzara, njegova desna ruka. Je li i on, poput nas, bio nezadovoljan smjerom u kojemu je krenula serija (što je dalo naslutiti mlako finale prve sezone), je li problem bio u kresanju budgeta sa 3,4 na 2,7 milijuna dolara (manje nego li za 6 epizoda prve sezone), ili je došlo do ‘kreativnih nesuglasica’? O svemu tome može se pročitati gomila glasina, ali niti jedna vjerodostojna informacija. Kako će promjena na čelu i odlazak takvog lika kakav je Darabont utjecati na seriju?

Utješno, na seriji ostaju raditi Glen Mazzara, dosadašnji ko-producent i scenaristi koji je čitavo vrijeme radio rame uz rame s Darabontom, te Robert Kirkman, autor stripa po kojemu se serija i snimljena. Druga sezona samo što nije krenula, no, čak ni premijera ne prolazi bez kontroverzi.

Trailer druge sezone

Premijerna epizoda bit će prikazana 16. listopada i trajat će kao cjelovečernji film – punih 90 minuta. Nakon nje gledat ćemo daljnjih šest epizoda i onda – pauza! Preostalih šest epizoda druge sezone počinju se prikazivati sredinom veljače.

Iako mnogi seriji štošta zamjeraju, sama činjenica da se radi o prvom visokobudžetnom televizijskom projektu takve vrste, čini da nam je posebno stalo do sudbine The Walking Dead serijala. Uostalom, u uvodu smo priznali da nam je dovoljno zamahati zombijima ispred nosa i mi već padamo u trans.

di si maco

di si maco

TAGOVIfrank darabont serija The Walking Dead živi mrtvaci zombie zombiji

Komentiraj