Film i TV

šica

Aside Banners

The World is Watching – dobrodošli u svijet prave ulične košarke

Piše , Objavljeno

Postoji li netko tko nije došao u doticaj s AND1 Mixtapeovima koji su glorificirali svijet streetballa? Ovaj put iz radionice Nikea i pod redateljskom palicom Rika Cordera nam pristiže stvaran svijet ulice i košarke.

Rik Cordero si je stvorio ime u industriji u kojoj gotovo nitko od ljubitelja glazbe ne pamti imena redatelja spotova. Corderu tepaju da je “guerilla filmmaker” jer nerijetko stvara na ograničenom budžetu. Surađivao je s Busta Rhymesom, Q-Tipom, Snoop Doggom, Jay-Z-em, Waleom, a u spot Rootsa je uspio ugurati našu omiljenu karakternu glumicu Sashu Grey. Osim spotova, režira i reklame, a njegov film Inside a Change je osvojio BET nagradu za najbolji film. Cordero je stvaranjem ovog filma uzeo pauzu od hip hop svijeta i posvetio se drugom receptu za izlazak iz geta – košarci.

The World is Watching je šestodijelni dokumentarac koji možete pratiti na YouTubeu. Narator je još jedan poznati i priznati redatelj te najveći poznati fan košarke koji ne propušta nijednu utakmicu “svojih” New York Knicksa – Spike Lee. Film se koncentrira na živote srednjoškolskih igrača košarke koji se pripremaju se za Battle of the Burroughs 2010. – natjecanje koje se svake godine održava u New Yorku.

Naravno, postoji dublja strana filma od pukog nabijanja lopte – mladići moraju ispuniti očekivanja svojih trenera, obitelji i kvartova. Kvartovi su iznimno važni u ovoj priči, lokal-patriotizam at its finest.

U filmu se između ostalih pojavljuje i bivši NBA igrač God Shammgod u ulozi pomoćnog trenera jedne od ekipa, a jedan od mladića je i Maurice Harkless, sadašnje nisko krilo Orlando Magica, tako da film ima određen kontekst koji će puno značiti ekipi koja „voli tu igru“.

Bez obzira na to volite li košarku toliko da zimi lopatate snijeg kako biste mogli zaigrati u pernatim jaknama ili samo volite dokumentarne filmove i čips – ovaj šestodijelni dokumentarac će ostaviti dojam na vas – baš kao i kontroverzan Once Brothers o prijateljstvu Vlade Divca i Dražena Petrovića te kritički obožavan i višestruko nagrađivan Hoop Dreams.

TAGOVIdokumentarac košarka Rik Cordero

Komentiraj