Film i TV

gromovito

Aside Banners

Pogledali smo: Thor

Marvelov 'Thor' slovi kao jedan od potencijalno najvećih hitova prve polovice 2011. godine, no najveća mana ovog blockbustera je ta što nije ispao tako spektakularan kao što smo očekivali.

Piše , Objavljeno

Eto ga! Bog groma gromoglasno je otvorio sezonu blockbustera (uzet ćemo si kreativnu slobodu i reći to ko’ da smo ispali iz neke reklame). Prvi u nizu predljetnih visokobudžetnih filmova najavljen je u stilu ‘Sudara titana‘, sjajno i efektno, s hrpom CGI-a i mitoloških božanstva u pompoznim kostimima. I dok je ‘Sudar titana‘ prema traileru izgledao jako dobro, da bi se na kraju pokazao kao obično 3D smeće i uvreda grčkoj mitologiji, ‘Thor‘ je ipak ispao nešto bolje.

Oni koji su čitali strip vjerojatno znaju da se radi o nordijskom božanstvu Thoru (Chris Hemsworth) kojeg zbog bahatosti i oholosti njegov otac (Anthony Hopkins) iz fantastičnog Asgarda progna među ljude na Zemlju i oduzima mu moći. Tamo se spetlja s nadobudnom znanstvenicom Jane (Natalie Portman) te postaje lokalni superheroj kada našem planetu zaprijeti opasnost od vanzemaljskih negativaca.

Prije svega, nadali smo se da će šekspirijanski redatelj Kenneth Branagh naučiti nešto iz vlastitih pogrešaka, koje je napravio kada je hendlao visokobudžetne filmove poput ‘Frankensteina‘. Ne možemo reći da nas je ‘Thorom‘ oduševio, ali ni da nas je razočarao. Svidjelo nam se kako se kroz film lopta citatima iz ostatka Marvelovog univerzuma, a oni malo izoštrenijeg stripovskog senzibiliteta skužit će reference na ‘Iron Mana‘, kao i najavu ‘Avengersa‘, koje ćemo u kinima gledati tijekom iduće godine, nakon što ove upoznamo i ‘Captaina Americu‘ (Chris Evans u naslovnoj ulozi). Također, cijeli zaplet i motivacija odrađeni su korektno, ali to su više zasluge stripa nego redatelja.

Najveća mana filma je što nakon nekoliko dana skužite da nije ni po čemu upečatljiv. Okej, njegov superjunak ima zgodnu plavu frizuricu (ali istu takvu je Brad Pitt imao u ‘Legendi o jeseni’), ali kostim mu izgleda kao da su ga oblačili u dućanu s igračkama. Ili kao što su neki sporedni likovi u filmu domišljato zaključili – zar se u gradu odvija renesansni festival? Uz neuvjerljivu scenografiju i kostimografiju, konačnom dojmu ne pomaže ni činjenica da je film sniman u 2D-u i tek kasnije konvertiran u 3D. Redatelj je zaključio da bi to moglo ponuditi ‘sasvim drugačije iskustvo’ gledanja, a cijela ta priča oko zaluđenosti 3D-om nam baš i nije jasna. Upravo iz razloga što se u većini slučajeva pokazuje kao moda za kojom se svi bezglavo vode (‘Sudar titana’ poslužit će kao školski primjer’).

I dok epske akcijske scene možete slobodno zaboraviti, nekima će se možda svidjeti što je naglasak stavljen na dramski sukob između likova, odnosno odnos između oca i njegovih sinova koji pretendiraju za prijestolje. Nasuprot tome, ljubavna priča između nabildanog Thora i njegove znanstvenice djeluje totalno neuvjerljivo i nepotrebno, uz to što je Natalie Portman toliko preglumljena i iritantna da to nije za gledat’.

Ipak, nećemo biti preoštri jer ovaj film ima i svojih svijetlih točaka, pogotovo kada su u pitanju humoristični trenuci Thorova života na Zemlji, a sve to jako dobro korespondira s ozbiljnom dramom koja se odvija ‘tamo negdje u svemiru’. Konačno rezultira zabavnom adaptacijom stripa koja je gledljiva i na momente uzbudljiva. A sad… hoće li vam se svidjeti umišljeni i napuhani superheroj, stvar je osobnog ukusa.

Originalni naziv:Thor http://thor.marvel.com/
Redatelj:Kenneth Branagh
Uloge:Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman
Žanr:akcija, avantura, drama, fantasy
Zemlja:SAD
Trajanje:114 min.

TAGOVIAnthony Hopkins Chris Hemsworth film Kenneth Branagh marvel natalie portman strip superjunak Thor

Komentiraj