Film i TV

Direktorice svemira

Aside Banners

Top 5: Sexy i moćne svemirske heroine

Piše , Objavljeno

Nitko, ali nitko, nije upao na ovu listu na lijepe oči, iako je svaka od njih mogla. Ovdje su zato jer su jake i prave emancipirane žene koje predstavljaju cijeli ljudski rod u galaksiji.

Ali u svemiru nema žena, rekao bi klasični idiot bez mašte ili bar televizora, dok Idesh ipak zna nešto više od toga. Ove žene koje ćemo navesti mogu vam biti uzori, a i trebali bi imati strahopoštovanja jer su veće face od većine velikih muškarčina koje gledate, bilo iz filma, svemira ili stvarnosti. Tko zna možda su toliko jake baš zato jer su iz svemira?

Ne samo da su najjače svemirske heroine, već su i jedne od najosebujnijih ženskih uloga uopće. Ukoliko bude nekih intergalaktičkih sranja, Idesh je odlučio da se likovi mogu sakriti ili samo praviti se da su glavni, a pravi vođa može biti svaka od ovih pet svemirskih heroina i sigurni smo.

Princeza Leia

Princeza LeiaVjerojatno najosebujniji ženski lik u serijalu Star Wars. Poznata je po frizuri nalik najvećoj strasti Homera Simpsona i po metalnom bikiniju, ali još više po tome što žena ratnik i pol. Odlična je u rukovanju mačem, ubila je između ostalih i Jabbu the Hutta, i to lancem. Obožavao ju je Luke Skywalker, za kojeg se ispostavilo da joj je buraz, dok ju je Han Solo ljubio (doslovno).

Carrie Fischer koja je tumačila Princezu Leiu, navodno je za vrijeme snimanja imala aferu s kokainom te je u filmu primjećen njezin dugačak nokat, iliti tkz. kokin nokat. A da je išla na Savu na narodnjake, pijana ko majka pjevala Cecu ili Brad Pitt od Severine, tu nitko ne bi vidio problem.

Kathryn Janeway

Kathryn JanewayMa, kakav Jean Luc Picard!? Najbolji kapetan je kapetanica, a svemirska federacija mogla je uvijek odahnuti kad je u pitanju bila njena čvrsta ruka. Uvjerljivo glavna na zvjezdanoj floti Voyagera, preuzela je komandu (zvuči ko da se radi o partizanskim filmovima) 2371. i jedini je ženski kapetan u serijalu. Odrješita i odlučna, pomogla je i još jednoj osobi u našem izboru, iako ni osnovni klingonski nije savladala.

Tumačila ju je Katryn Mulgrew, kojoj je to najveća uloga u životu. Kaže da je ponosna jer je bar malo pomogla ženama koje se bave znanošću. Borac je protiv abortusa i smrtne kazne, a dobila je i nagradu od nekih ozbiljnih feministkinja. Za razliku od Picarda koji je pio čaj, ona je pila kavu, i to crnu.

Barbarella

Barbarella1968. godine u produkciji Dine de Laurentiisa, prema istoimenom stripu, snimljen je film Barbarella, a njegova glavna junakinja, istog imena opet, najvjerojatnije je napromiskuitetnija svemirska heroina svih vremena. U godini 40.000, ova oskudno odjevena super junakinja spašava doktora Durand Duranda (da, ime je inspiriralo Le Bona i ekipu, the D is silent rekao bi Django) sa stranog planeta, a šta god joj se dogodi, ona svima koji joj pomažu nudi da spava s njima. Kaže, na zemlji ljudi više ne opće spolno, nego samo roknu neku tabletu i skupa drže dlanove, a Barbarella i ostali u ovom filmu preferiraju olskul način ipak.

Glumila ju je Jane Fonda koje tada bila žena redatelja filma Rogera Vadima, nakon tog je osvojila par Oscara, Emmy, pisala knjige, protestirala protiv rata u Vijetnamu i Iraku, te se borila protiv nasilja nad ženama.

Sedma od Devet

Sedma od DevetRođena kao Annika Hansen, bila je ljudsko biće do 6. godine kad je asimilirana od strane Borga. Dosta godina kasnije nalazi se na Vojageru i The Doctor joj je uklonio 82% kibernetičkih implanata, a ljudski organi su joj se obnovili, i tako je de-asimilirana, ali Sedam je i dalje osjetila kad je u blizini Borga i morala se kontrolirati. U sam Star Trek je unjela malo živosti jer su inače bili svi super, a to je dosadno. Bila je izopčenik i mogla raspravljati o ljudskim osobinama, pošto nije bila baš čovjek. Ukratko, drukčija je, baš zato je zakon.

Tumačila ju je Jeri Ryan, iz čijeg osobnog života izdvajamo problematičan razvod od muža kojeg jer optužila za prisiljavanje na seks u nekakvim čudnim klubovima s kavezima i bičevima. Isti taj lik je izgubio u borbi za Senat, u Illinoisu, od nekog tamo Obame. Deasimilirala se i od njega jer je faca.

Ellen Ripley

Ellen RipleyNajjača od svih. Jaka ali i suosjećajna, čvrsta ali topla opet, jedna je od najboljih i najrazrađenijih likova u filmu, a i svemiru uopće. Dok ste vi fino sjedili, lijepo pili Fantu (ili tada Pippi) i bojali se uopće gledati u tog aliena, ona ga je i razbila i spasila, i rodila, i mrzila i voljela i sve, i to daleko od kuće.

Susan Alexandra Weaver ili kako ju mi znamo, Sigourney Weaver (po liku u romanu Veliki Gatsby) je najpoznatija na našoj listi. Zadnja je izabrana na kastingu za film, navodno je sve impresionirala na audiciji. Imala je iskustva na Broadwayu ali do tada je bila relativno nepoznata u filmskoj industriji, (glumila u Annie Hall). Alien joj je bila prva glavna uloga u filmu, i do dan danas, vjerojatno najpoznatija.
Razbila je stereotip da samo muškarci mogu nositi glavne role, kao jedna od prvih ženskih protagonistkinja u filmovima tog žanra (sci fi, horror), ali još važnije, njena uloga nije bila definirana muškarcima oko nje, niti vezama s muškarcima. Na svim je mogućim top listama za najbolju ulogu, osvojila je Oscara za najbolju glumicu, a ostale nagrade i nominacije nećemo nabrojati jer ne bi stale… Zapravo, budući da smo na webu, stale bi, ali nam se ne da.

TAGOVIAxe svemir heroine junakinje superjunak svemir

Komentiraj