Film i TV

Aside Banners

Trailer za prvi projekt studija Ghibli koji dolazi u 3D-u: ne znamo što se događa, ali boli nas ovo vidjeti

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: NHK Video Screenshot/Studio Ghibli

Obožavamo Studio Ghibli. Jednom kad se upoznaš s fantastičnim radom ovog čudesnog studija za koji je uvreda reći kako je japanski Disney, pratiš i iščekuješ svaki njihov projekt. Već nam je godinama tako. Bed nam je reći “desetljeće i pol” jer se onda osjećamo baš jako stari.

Njihovi animirani filmovi ruše box-office rekorde, osvajaju Oscare, ali osvajaju i ono još važnije – srca milijuna obožavatelja diljem svijeta.

Osim nevjerojatnih priča i jedinstvene atmosfere, pažnju su plijenili veličanstvenim 2D animacijama kada se ostatak svijeta odavno već okrenuo računalno modeliranoj animaciji, onom što smo kao klinci zvali “3D”.

Pojam “3D-a” se malo izmijenio zahvaljujući Avataru, Marvelu i ostalim hitovima koji te tjeraju da stavljaš glupe naočale na facu, ali smo sigurni da znaš na što mislimo.

I onda nam nije jasno zašto se Ghibli odlučio baciti u ove računalno generirane vode. Ne izgleda nam najbolje ovaj novi projekt “Earwig and the Witch” iako smo sigurni da će priča biti dobra.

Earwig and the Witch je animirani film baziran na knjizi engleske spisateljice Diane Wynne Jones, a prati avanture malene Earwig, djeteta bez roditelja kojeg jednog dana pokupe Bella Yaga i Mandrake kao udomitelji te ju dovedu u čarobnu kuću punu nevidljivih soba, knjiga čarolija i čarobnih napitaka. Zvuči stvarno zanimljivo, dobili smo želju da pročitamo i ovu knjigu koja nas maaalčice podsjeća na svijet Harryja Pottera. Ipak – imamo problem s animacijom. Možda nam je samo čudno zasad vidjeti Ghibli svijet u 3D-u. Dat ćemo šansu. Film izlazi 30. prosinca, sigurno ćemo ga moći pogledati ubrzo nakon toga.

Redatelj je sin Hayaoa Miyazakija, Goro Miyazaki, navijamo da ispoštuje tradiciju.

Dotad – trailer pogledaj ispod, ne brini, ni mi ništa ne razumijemo.

TAGOVIanime hayao miyazaki japan studio ghibli