Film i TV

daj nam kockasti TV

Aside Banners

TV serije koje smo gledali kao klinci, a i danas bi nam bile dobre!

Piše , Objavljeno

Iako je ponovni susret s glazbom, filmovima ili serijama koje su nam još iz perioda školskih dana ostale u lijepom sjećanju najčešće grozna ideja, postoje rijetke iznimke. Teško da će to biti neki od sprženih Traxdata CD-a koji su životni vijek odrobijali u anti-shock discmanu, ali primjerice neke TV serije koje smo upijali dale bi se pogledati i danas u kakvom ljetnom retrovizoru i u nekom paralelnom svijetu bez Netflixa, torrent fileova i životnih ambicija.

Malcolm in the Middle

malcolm

Iznimno popularna američka humoristična serija o nadarenom klincu i njegovoj potpuno luckastoj i disfunkcionalnoj obitelji održala se punih 7 sezona, a pritom je osvojila i isto toliko Emmyja. Odgajanje četvero muške hiperaktivne djece istovremeno rijetko je kad zvučalo kao dobra ideja, ali ovaj sitcom pokazat će da se ustvari radi o potpunoj noćnoj mori i za uspješnije roditelje nego li su to bili Lois (Jane Kaczmarek) i Hal (Bryan Cranston).
Za razliku od najstarijeg Francisa koji je zbog nestašluka poslan u vojnu školu te nasilnog i priglupog Reesea, Malcolm (Frankie Muniz) je lumen kojem jedini problem u školi predstavlja to što nije popularan. Njegovo štrebersko društvo astmatičara, nosača naočala i drukera jednostavno je prevelik uteg, a ne pomaže ni njegov odnos s majkom. Ništa sretnije djetinjstvo nije se zalomilo ni najmlađem Deweyju koji titulu obiteljskog mezimca, unatoč najgorim i najtužnijim rođendanskim proslavama na svijetu, drži do pojave petog brata Jamieja u kasnijim sezonama. Povremeno gledanje repriza na TV-u u kasnim dvadesetima ima tendenciju poprilično izluditi čovjeka, a povodom svakodnevnih kaotičnih situacija razvija se i snažna empatija prema roditeljima. Ukoliko je Walter White ustvari Hal koji u jednom trenutku potpuno poludi, razumijemo ga.

That ’70s Show

70s

Jedan od favorita iz nekadašnje ne osobito bogate TV ponude domaćih komercijalnih televizijskih kuća. Idealno gledati u ranoj srednjoj školi, ali dogodovštine teen šestorke iz Wisconsina u vrijeme ludih 70-ih godina prošlog stoljeća dale bi se vjerojatno pogledati i danas. Pogotovo da ih gledamo okupljeni u krugu, u Ericovom podrumu. Osam sezona i okruglih 200 epizoda FOX-ove humoristične serije među mladima je pronašlo velik broj poklonika, za razliku od potpuno nepotrebnog sequela iste premise, naziva „That ’80s Show“, za kojeg slobodno zaboravite da postoji, ako ste uopće i znali.

Freaks and Geeks

freaks n geeks

Ovu NBC-jevu TV seriju niste tih godina ni mogli gledati na našim regularnim kanalima, ali dalo se tome doskočiti ukoliko ste znali čovjeka, koji zna čovjeka, koji ima tetku u Njemačkoj. Tetke, inače svojevrsni stupovi društva tog vremena, u ranoj su dobi sretnike opskrbljivale gumenim bombonima, čokoladama s kravicama, indoor tenisicama i igrama za Playstation jedinicu, dok su nešto kasnije u opticaju završavali kojekakvi DVD box setovi, glazbeni albumi i nešto profinjeniji sadržaji popularne kulture. Serija nije imala blistav početak ni u SAD-u gdje je otkazana nakon samo jedne sezone, ali kasnije je s pravom stekla kultan status, a Jamesa Franca, Setha Rogena i Jasona Segela pogurala prema statusu kojeg danas imaju. Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba! (nije)

Futurama

futurama

Ova animirana TV serija SF karaktera kod Matta Groeninga, autora Simpsona, u glavi se počela vrtiti kao ideja sredinom 90-ih, a prva epizoda u SAD-u je emitirana 1999. Punih sedam sezona na dvije američke TV kuće i s jednom poprilično velikom kreativnom pauzom. Kod nas se mogla pratiti sa, za standarde tog vremena, relativno prihvatljivim zaostatkom na programu jedne komercijalne televizijske kuće, a to smo naravno i radili. Futurama je ujedno nepobitan dokaz da će i za 1000 godina postojati pizza, što je odlična vijest, a Fry, Leela, Bender, Dr. Zoidberg, Professor Farnsworth i nekolicina ostalih sjajnih likova postali su nam zamjenska obitelj, nešto čudnija i rijeđe za smeđim trosjedom od one springfieldske.

The X Files

x files

Iako smo malo što u ovoj SF dramskoj seriji kao klinci zaista kužili, gledati Dosjei X bila je stvar prestiža. Pogotovo ukoliko je škola bila ujutro jer bi to značilo da smo ostali budni do iza 23 h, što je poprilično badass potez, složit ćemo se. Mulder i Scully kao FBI krema u rješavanju najzamršenijih slučajeva popraćenih paranormalnim aktivnostima stekli su ogromnu slavu 90-ih, a serija je s prikazivanjem prestala 2002. O povratku 2016. puno se pisalo, ali i bez gledanja čini nam se sigurnijom okladom vratiti se starim, provjerenim klasicima. Srećom, ovaj put možemo i guglati ako zapne.

 

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIdjetinjstvo futurama lude sedamdesete malcolm u sredini nostalgija nove serije serije stare serije što gledati

Komentiraj