Film i TV

sve će uništiti

Aside Banners

U post-covid svijetu: CGI seks je budućnost na filmskim setovima? Nismo zadovolj(e)ni

Piše , Objavljeno

Taman nakon što je nažalost još uvijek aktualna pandemija Covid-19 virusa na našim prostorima popustila, opet se lagano se vraća, a tema broj 1 u zemlji je revijalni teniski turnir u Zadru. U najboljoj namjeri da se napravi lijepa humanitarna priča, promocija tenisa i hrvatske obale te naše zemlje kao free-Covid zone, dogodila nam se epidemiološka šamarčina. Da, (post)pandemijske mjere često nisu dovoljno jasne, ponekad nam se čine i smiješnima, a sve zvuči kao pretjerivanje. Nerijetko i kriterij nije jednak pa ‘bliski kontakt’ označava jedno za visokog političkog dužnosnika usred kampanje, a drugo za običnog čovjeka. U Hollywoodu pak navodno nema dvojbe kad su u pitanju scene seksa, riječ je o kontaktu koji će biti preblizak i preriskantan, čak i jednom kad u toj zemlji situacija još malo splasne i počne se ponovno naveliko snimati. Rješenje? Pa… moguće je CGI tehnologija.

Uz sve one očekivane i standardne naputke poput manijakalnog pranja ruku, sredstava za dezinfekciju, socijalne distance među onim članovima ekipe koji to mogu izvesti te obaveznog testiranja svih ljudi na setu, pojavila se i ova zanimljiva preporuka. U nekim dijelovima SAD-a već se počelo snimati pa možda upravo sad dok ovo čitate već rade punom parom na specijalnim efektima za specijalne ljudske i filmske potrebe. Bizarno? Definitivno, i nismo zadovolj(e)ni na prvu, ali lako je moguće je da je riječ tek o preventivnim mjerama koje neće nikada zaživjeti, no isto se tako radi o tehnologiji koja se toliko udomaćila u Hollywoodu da je često ni ne registriramo.

U svakom slučaju, ako ovo nekom nesrećom postane ‘novo normalno’ bit će to zanimljiv korak unatrag kad je seksualnost na velikom platnu i malim ekranima u pitanju. A sve je počelo još u 19. stoljeću. Da, u vrijeme braće Lumière i prvih projekcija kratkih igranih filmova, najčešće komedija. Moć filma u to doba da prenese i seksualnost koju drugi onda mogu vidjeti postala je brzo očigledna. Iako govorimo o vrlo čednim scenama i pokušajima, bilo je to too much za mnoge pa je uskoro krenula regulacija, ali pažnja koju su zadobili neki od najranijih uradaka samo zbog snimljenog poljupca bila je jasan pokazatelj da će vrijeme neminovno donijeti pred gledatelje i dotadašnju tabu temu. Ipak, film je u to vrijeme imao svojevrsnu moralnu obavezu pa se seksualnost još dugo ozbiljno potiskivala, a u određenim erama i pod određenim vlastima previše slobodno bilo je i snimiti ženu u kupaćem kostimu. A onda prije gotovo 90 godina dogodio se veliki pomak. film Gustava Machatýja, ‘Ekstaza’ iz davne 1933. godine, prvi je prikazao ženski orgazam na platnu. Naravno, gledatelji su vidjeli samo lice tada velike filmske zvijezde Hedy Lamarr, ali radilo se o ozbiljnom iskoraku za crno-bijeli film tog doba. Film se po izlasku, naravno, susreo s ozbiljnom cenzurom, ali radi se o trendu koji će nakon toga postati nezaustavljiv.

Seksualnost na setovima postala je sve prihvatljivija i uobičajenija tema, baš kao što je i u stvarnom životu moćna, nezadrživa sila. Druga polovica 20. stoljeća donijela je sve više slobode potaknute bujanjem liberalnijeg društva, ali i financijskim interesima industrije. Sve to dovelo je i do druge krajnosti. Objektivizacije likova, napose žena, koje postaju tzv. ‘seks simboli’ svog vremena, a eskalacija je došla s pornićima. U nekoj eventualnoj distopiji, koje se u ovim nesigurnim vremenima vjerojatno previše plašimo, ta bi vremena ni kriva ni dužna (p)ostala reliktom prošlosti, a seksualnost na filmu napravila bi svojevrsni puni krug i neslavno stvari vratila gotovo na početak.

TAGOVICGI COVID 19 idesh karantena seks seks na filmu seksualnost