Film i TV

recenzija

Banner 300

Ubij ih nježno… dosadom

Piše , Objavljeno

Projekt koji je na papiru zvučao prilično obećavajuće na kraju se pokazao promašenim te dosadnim i ispraznim filmom koji je teško preporučiti unatoč umiješanosti nama dragih faca.

Ubij ih nježno (Killing Them Softly)Australski filmaš Andrew Dominik pojavio se početkom milenija kao grom iz vedra neba debitiravši sjajnim crnohumornim krimićem Chopper. Dominik ga je režirao ali i napisao scenarij temeljen na autobigrafskim zapisima kriminalca Marka Brandona Choppera Reada koji je objavio nekoliko takvih autobiografskih zatvorskih zapisa da bi na kraju počeo pisati i fikcije. Kako do tada Dominikovo ime nije bilo ucrtano na nikakvim filmskim mapama, ovaj debi ga je najavio kao novu redateljsku zvijezdu zemlje klokana, a jednako nam je tako predstavio i našeg zemljaka Banadinovicha koji je maestralnom izvedbom dao dodatnu snagu Dominikovu filmu.

Chopper

Dominik se probio s Chopperom (2000.)

Dakle, da nije bilo Dominika Bana bi vjerojatno i danas čamio po australskim TV filmovima i sapunicama a svijet bi bio zakinut za jedan nevjerojatan talent ali ovako se on prilično zasluženo premetnuo u zvijezdu na A listi. Ista se stvar trebala dogoditi i Dominiku koji je Chopperom osvojio australsku inačicu Oscara ali čini se da on, barem kada je tempo snimanja u pitanju, spada u skupinu filmaša kakvi su bili Kubrick i Malick pa mu je za idući film trebalo punih sedam godina. Dominiku je pri tome itekako pomogao Bana jer mu se odužio tako što je redatelja upoznao s Bradom Pittom koji je na snimanju Troje otkrio Bani da je veliki štovatelj Choppera. Pitt je poželio raditi sa Dominikom, a njegovo sudjelovanje u projektu osiguralo je novac te je on konačno snimio drugi film.

Po nekima, isplatilo se čekati toliko dugo jer je neobični poetično-elegični vestern Ubojstvo Jessea Jamesa od strane kukavice Roberta Forda bio uspjelo ostvarenje sjajne atmosfere (između ostalog i zahvaljujući Nicku Caveu i jednom od najboljih filmskih soundtrackova koji smo čuli), prekrasne fotografije i odličnih glumačkih nastupa. Međutim, takav jedan prilično hermetičan naslov nije prošao najbolje u kinima (producenti su htjeli više akcije i manje kontemplacije, a dobili su upravo suprotno pa je film podbacio i zaradio pola od uloženih 30 milijuna dolara) što je utjecalo na to da smo treći Dominikov autorski projekt čekali još pet godina. On sam je priznao da ga nije mogao dobiti upravo zbog podbačaja njegova vesterna, a valjda je smrtni grijeh snimiti financijski podbačaj s Bradom Pittom pa je Dominik završio na ledu.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford nam se više svidio:

Istina, cijelo to vrijeme je radio na nekim projektima pa je tako između ostalog htio adaptirati kultni SF roman Alfreda Bestera The Demolished Man ali do toga nikad nije došlo, baš kao niti do njegove filmske verzije romana Jima Thompsona The Killer Inside Me koju je na kraju solidno režirao Michael Winterbottom.

Konačno, nakon lutanja među projektima Dominiku se opet javlja Brad Pitt koji je ovaj put odlučio i producirati film, a fascinatno je to što se njih dvojica zajednički odlučuju opet snimiti film koji nije pretjerano komercijalan. Istina, Pitt si to može dopustiti, ali Dominicu baš i nije bilo pametno iako se film na kraju pokazao solidnim uspjehom te je sa ultra skromnim budžetom od 15 milijuna dolara uspio zaraditi dvostruko više. Nove vijesti (a i sam Dominik u intervjuima) kažu kako bi baš on uskoro mogao režirati biografiju Marilyn Monre s Naomi Watts u glavnoj ulozi pa se čini da na idući njegov projekt
možda i nećemo čekati godinama.

Ubij ih nježno

Kad je riječ o filmu Ubij ih nježno (Killing Them Softly) on je, pored solidne zarade Pittovoj kompaniji, zaradio pristojne kritike što prilično začuđuje jer radi se o najlošijem filmu Dominikove karijere. Priča se vrti oko dvojice sitnih kriminalaca narkića koji odlučuju opljačkati organizatora kockarskih igara jer je on već sam jednom izveo isti pothvat pa se zbunjeni dvojac nada kako nitko neće sumnjati na njih nego će sumnja pasti na samog organizatora. No, kako je riječ o mafijaškoj lovi oni šalju svog čovjeka (tu nastupa Brad Pitt) da raščisti nastalu zbrku.

Ubij ih nježno (Killing Them Softly)

Dva luzera

Ovako prepričana radnja ne zvuči pretjerano originalno i već smo viđali slične filmove, a Dominiku se mora priznati da njegov uradak krasi naturalistički pristup, s nizom realističnih brutalnih scena, ali to bi otprilike bilo sve dobro i vrijedno spomena u filmu kojemu treba cijela vječnost da se radnja uopće počne odvijati. Dominik na početku filma davi gledatelja sa statičnom scenom u kojem dva luzera u autu desetak minuta pričaju gluposti koje nemaju veze s bilo čime, a kamoli sa samim filmom u lošem pokušaju skidanja Tarantina i njegovih otkačenih dijaloga. Nažalost, dijalozi u ovom filmu daleko su od Tarantinovih ali autor insistira na njima, pa se nakon gledanja filma čovjek lako može osjećati iscrpljeno kao da mu je upravo na kavi bila najdosadnija susjeda iz kvarta koja usta nije zatvorila, a ništa nije rekla.

Brad Pitt (Ubij ih nježno)

Brad Pitt

K tome, Dominik je svoj film zamislio prilično ambiciozno kao svojevrstan pamflet protiv korporativne Amerike, ali svoj politički angažman nimalo suptilno protura kroz niz televzijskih snimaka u pozadini, govora Baracka Obame, radijskih emisija pa u filmu nema gotovo niti jednog trenutka koji ne vrišti ‘sad gledate ozbiljan film’. S vremenom, uz pomoć sporovozne radnje i cijele galerije narazrađenih i nezanimljivih likova (izuzev donekle samog Brada Pitta), gledanje filma postaje zamorno iskustvo. Solidna atmosfera i odlična fotografija krase i ovaj film, poput svih Dominikovih uradaka, ali osim toga ovaj pretenciozni naslov nema previše toga za ponuditi

TAGOVIAndrew Dominik brad pitt recenzija filma

Komentiraj