Film i TV

Banner 300

Netflix ti zadnjih dana gura svoj novi “hit” u facu? Radije pogledaj neko od ovih remek-djela

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Veljača je, pandemija traje, ne vrvi baš pretjerano novim filmskim naslovima. Nismo bili u kinu od Teneta, a nedostaje nam to.

To su sve razlozi zbog kojih ćemo vrlo rado pogledati sve što nam jedan od popularnijih streaming servisa ponudi, a da je iole zanimljivo.

Tako smo stisnuli play i na Netflixov indie pokušaj u kojemu glumi Zendaya i John David Washington, Denzelov mali koji polako, ali sigurno gradi ozbiljnu filmsku karijeru. Sam Levinson ga je pisao i režirao. Čitav projekt je nastao za vrijeme najžešće karantene – ako je vjerovati izvorima.

To su bile informacije koje su nama dovoljne da pogledamo trailer. Nakon tih nekoliko minuta koje ti ili ne otkriju ništa ili otkriju sve. Mi nakon foršpana nismo znali je li ovo Anti-valentinovo film ili je naj valentinovski film ikada…

.

Odlučili smo pogledati film. Odmah na početku želimo izbaciti dio koji nam se najviše svidio – film lijepo izgleda i glumci imaju svojih odličnih trenutaka.

Kako ne želimo spojlati radnju i pojedine scene – naš dojam o filmu je kao da se radi kratkometražnom festivalskom filmu koji je unedogled razvučen. Sveukupno traje sat vremena i 46 minuta, a mi smo se već nakon 45 minuta pitali kada će ovo završiti… Bili smo u šoku kad smo vidjeli da nismo niti na pola filma.

Dinamički gledano, nama je film užasno monoton. Kreće zanimljivo te su nas vrlo lako dobili glazbom, ali ubrzo kreće “srž” onoga što čini čitavu dinamiku filma – verbalni sukob.

Prvo krene jedan lik sa svađom, svađa se smiri, onda krene drugi lik sa svađom, svađa se smiri, nakon toga ponovno prvi lik krene sa svađom i sve u krug.

Poprilično dugo traje (jako dugo) dok ne dođemo do izvora započetog konflikta. Toliko dugo, da nas u tom trenutku više nije ni bilo briga, samo smo htjeli da film završi.

Na kraju smo se samo prisjetili izjave prije svih svađa jednog od dva lika koja nam se činila najstvarnijom na kraju filma, a ona glasi: “Ništa produktivno neće biti rečeno večeras.” Koliko je tu bilo istine, nismo ni slutili.

Produkcijski gledano projekt je ambiciozan s obzirom na vrijeme i okolnosti njegova stvaranja.

Mi bismo vam definitivno preporučili pogledati 30 minuta filma, ali više od toga ne. Kraj filma? Stvarno nije bitan i preživjet ćete bez njega.

Ako ipak želite konkretnije uložiti vaše vrijeme te pogledati ljubavni film koji nije u stilu Odbjegle nevjeste – imamo tri preporuke za vas. Jesu malo teži, možda ste ih i gledali, ali su u pitanju vrhunski filmovi koji se mijenjaju kako se vi mijenjate.

Vječni sjaj nepobjedivog uma

.

Film koji je osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij. Jedini film u kojemu nam se sviđa gluma Jim Carreyja, inače nismo njegovi obožavatelji niti volimo te grimase. Ukratko, bez puno spojlanja – ovo je film o krhkosti sjećanja i ljubavi. Puno se plače na kraju, uzmite to u obzir. Kate Winslet također odradi vrhunski posao, a Gondryjeva kreativnost dolazi do izražaja.

Moonlight

.

Film koji je pokupio vrhunske kritike i sićušne nagrade kao što su Oscar (točnije, par njih) i Zlatni globus. Teško je sažeti film čija je tema život te progovara o mnogim tabu temama jedne specifične zajednice… Čuli smo kako dosta ljudi ovaj film ističe kao njima najbolji ljubavni film ikada. Mislimo da biste ga morali sami pogledati da se uvjerite u to i ispratite glavnog lika kroz njegove poteškoće u vezi svoje seksualnosti, a time i identiteta.

Marriage Story

.

Nama je ovo film u kojemu vidimo Scarlett u najboljem glumačkom izdanju, a od Adam Drivera smo već navikli gledati odlične izvedbe. Ako izuzmemo Star Wars gdje ima istu facu cijelo vrijeme kad nema kacigu. Mi volimo filmove “u kojima se ništa ne događa” (ali ne Malcolm & Marie). Filmovi koji prikazuju život onakav kakav je. Bez uljepšavanja, super sretnih završetaka i slično. Ovo nam je jedan takav.

Uskoro je Valentinovo pa prije nego krenete išta od ovih filmova gledati s vašom boljom polovicom – provjerite bar u kojem smjeru ide radnja jer ne želimo vam pokvariti dan zaljubljenih filmovima koji bi mogli izazvati lavinu svega i svačega.

A opet… možda vam baš to i treba.

TAGOVIjohn david washington ljubavni filmovi malcolm & marie Netflix prijedlozi filmova