Film i TV

teški dani

Banner 300

Vikend kino report: Disney i Pixar ostali na vrhu, ali cijela industrija pati zbog zaraze

Piše , Objavljeno

Neizbježno je. COVID-19 utječe na industrije diljem svijeta, a jedna od najvećih koja proživljava teške trenutke je filmska industrija. Snimanja filmova se odgađaju ili otkazuju, glavešine studija razbijaju glave trebaju li svoje potencijalne kino hitove dati na streaming servise (koji bilježe porast, jasno je zašto) ili čekati neka bolja vremena, a posjećenost kino dvorana itekako pati.

To je dokazano i proteklog vikenda u američkim kino dvoranama kada je prvih deset filmova s najvećom zaradom ukupno zaradilo 50.35 milijuna dolara – što je najlošiji rezultat još od 1995. godine. Gotovo sva šira izdanja (1000+ dvorana) su otkazana do 10. travnja tako da se situacija neće tako skoro promijeniti na bolje.

Na prvom mjestu je i dalje Disneyjev i Pixarov Onward s novih 10.5 milijuna dolara. Doživio je pad zarade od 73 posto u odnosu na prošli vikend što je neviđeno dosad – ali ovo je splet okolnosti i to medicinske prirode, viša sila koja bi utjecala jednako na bilo koji film. Disney i Pixar inače imaju hitove koji na globalnoj skali bez ikakvih problema prebace cifru od 500 milijuna dolara, a nerijetko se dohvate i milijarde. Onward neće ni imati tu priliku, ali ništa se ne može po tom pitanju.

Lionsgateov I Still Believe je na drugom mjestu s 9.5 milijuna dolara. U pitanju je kršćanska drama u kojoj glume i Shania Twain i Gary Sinise. Ljudi se okreću vjeri u teškim vremenima pa nije ni pretjerano čudno što je ovakav film u ovakvim trenucima na drugom mjestu.

Publika je filmu dala 99% ocjenu na RottenTomatoesu, ali ovo je trenutak u kojem jasno govorimo kako mi ne vjerujemo takvoj uniformiranoj publici.

Na trećem mjestu je debitantski vikend Bloodshota, Sonyjevog pokušaja startanja novog stripovsko-filmskog svemira s Vin Dieselom u glavnoj ulozi, ali mu baš i nije pošlo za rukom.

bloodshot

Vikend zarada iznosi 9.3 milijuna dolara što je pristojan rezultat za film o kojem se priča da bi više pristajao uz onaj neki prošli stripovsko-filmski krajolik kada su u glavnim ulogama bili Daredevil s Benom Affleckom i Ghostriderom s Nicolasom Cageom. Sjećaš se te estetike, bila je poprilično jeftina za današnje pojmove. Svejedno ćemo ga gledati, ali kad izroni na internetima.

The Invisible Man se nalazi na četvrtom mjestu sa zaradom od 5.85 milijuna. Jedan od kritički prihvaćenijih horora tako neće dobiti priliku da postane i međunarodni hit zbog (ne)prilika koje su zadesile svijet.

Na petom mjestu je The Hunt – još jedna suradnja Universala i Blumhousea, bizaran film koji je trebao biti prikazan još prošle godine, ali je u Americi bilo nekoliko masovnih pucnjava pa nije bila pogodna klima za prikazivanje filma. Nažalost – nije ni sad, ali iz potpuno drugih razloga. Zarada je bila samo 5.3 milijuna dolara.

Nažalost – nećemo neko vrijeme pisati vikend kino report dok se situacija ne raščisti, samo ćemo postajati tužniji jer nam jedna od omiljenih grana umjetnosti (i kapitalizma) pati. Tako da, zatrpajte se dobrim filmovima u narednih nekoliko tjedana dok ovo sranje ne prođe. Bila kina otvorena ili ne, ne treba vam to sad u životu. Kokice i stream ili download.

TAGOVIvikend kino report