Film i TV

ratni spektakl

Aside Banners

Vikend kino report: Nolanov ratni spektakl ‘Dunkirk’ na vrhu, Valerian zapeo i razbio se maestralno

Piše , Objavljeno

Dunkirk je prvi film ovog ljeta koji nije dio neke franšize, a da se našao na prvom mjestu. Pri tom je zaradio lijepih 50.5 milijuna dolara. Velik dio tog novca je zarađen upravo u IMAX dvoranama (11.7 milijuna dolara) pa je jasno da je Nolan odlično odlučio kad je snimio svoj ratni spektakl u IMAX standardu. Svi su oduševljeni filmom, neki ga čak smatraju najboljim Nolanovim ostvarenjem, a mi ćemo za takve hvalospjeve sačekati da ga pogledamo. U IMAX-u naravno. Na RottenTomatoesu film ima 92 posto, na Metacriticu ocjenu 94, a više od tri četvrtine publike je starije od 25 godina. Superjunaci, napravite mjesta, prolazi film za odrasle! (Mi volimo i superjunake, ali treba nekad uzeti pauzu i pogledati nešto ozbiljnije.)

Dunkirk je na prvom mjestu bio i na brojnim svjetskim tržištima kao što su Ujedinjeno Kraljevtvo, Rusija, Francuska, Španjolska, Koreja (Južna, naravno) i Australija – a od globalnog tržišta je ubrano dodatnih 55.4 milijuna dolara. Vrh.

Na drugom mjestu se nalazi Universalova komedija Girls Trip s upečatljivih 30.37 milijuna dolara. Odlična glumačka postava – Regina Hall, Tiffany Haddish, Jada Pinkett Smith i Queen Latifah glume u ovoj nimalo cenzuriranoj komediji. Iako je većina publike bila ženska, mi bismo također gledali ovaj film. Ne sramimo se to reći.

Spider-Man: Homecoming je malo zaronio i nalazi se na trećem mjestu s novih 22 milijuna dolara pa je tako na domaćem tržištu nagrecao 251 milijun dolara.

Na četvrtom mjestu je fantastični War for the Planet of the Apes. Previše je pao, gledali smo ga i tvrdimo da je potpuno neopravdano, ali tu se više ništa ne može. Jedna od najboljih trilogija novijeg vijeka polako ide na počinak – s 20 milijuna dolara ovog tjedna.

Na petom mjestu je Valerian and the City of a Thousand Planets, dugo najavljivani spektakl Luca Bessona (“autora Nikite, Lucy, Leona Profesionalca i Petog Elementa!!!!”), ali film je zaradio svega 17 milijuna dolara. I to na produkcijski budžet između 150 i 200 milijuna dolara. Najskuplja francuska produkcija ikad nije urodila plodom. Navodno je film opravdao dio ulaganja sa globalnim pretprodajama ulaznica, raznim poreznim olakšicama i stranim ulaganjima – ali 17 milijuna je malo za film koji pokušava započeti nešto novo! Priznajemo da nam svijet izgleda fantastično, likovi izgledaju kao sve što nam nedostaje u novijim Star Warsima, ali glavni glumac je potpuni promašaj i ne vjerujemo mu ništa. Nema taj magnetizam mladog Han Soloa koji mislimo da bi film ovakve veličine trebao imati. Pih.

Ovako izgleda ljestvica deset filmova s najvećom zaradom na američkom box officeu:

1. Dunkirk 50,500,000 milijuna dolara
2. Girls Trip 30,370,720 milijuna dolara
3. Spider-Man: Homecoming 22,010,000 milijuna dolara
4. War for the Planet of the Apes 20,400,000 milijuna dolara
5. Valerian and the City of a Thousand Planets 17,020,000 milijuna dolara
6. Despicable Me 3 12,714,475 milijuna dolara
7. Baby Driver 6,000,000 milijuna dolara
8.The Big Sick 5,000,000 milijuna dolara
9. Wonder Woman 4,630,000 milijuna dolara
10. Wish Upon 2,477,816 milijuna dolara

Idući tjedan: Atomic Blonde sa Charlize Theron i Emoji Movie – animirani film o emojijima. Ne zvuči dobro.

TAGOVIchristopher nolan dunkirk film filmska zarada filmski hitovi Spider-Man vikend kino report zarada

Komentiraj