Film i TV

što se gleda?

Banner 300

Vikend kino report: Oceanovih 8 postavio rekord franšize, a ‘najstrašniji horor’ nadmašio očekivanja

Piše , Objavljeno

Proteklog vikenda u američkim kinima – samo rekordi, a i na međunarodnom tržištu se jedan film itekako iskazao.

Na čelo prošlotjedne utrke se smjestio film Oceanovih 8, još jedan film iz franšize “Oceanovih neki broj” Ovaj put u verziji s više estrogena, ali nimalo manje adrenalina – sestra Dannyja Oceana okuplja vrhunski tim provalnika (pogodite koliko njih) kako bi opljačkali Metropolitan Operu. Sandra Bullock, Anne Hathaway, Rihanna i ekipa su zaradili 41.5 milijuna dolara i tako nadmašili sva očekivanja, a jednako tako su prešišali i otvorenja svih prethodnih filmova iz franšize. Pristojan start za film čiji je budžet bio 70 milijuna dolara, ako nastavi tempom prethodnih filmova iz franšize – mogao bi ukupno zaraditi preko 130 milijuna dolara. Warner Bros bi bio zadovoljan s ovim brojkama.

.

Na drugo mjesto je pao Solo: A Star Wars Story sa zaradom od 15.15 milijuna dolara. Znaš da ne štima kad moramo ovakve decimale kao što su 0.15 dodavati. Film je u trećem tjednu prikazivanja uspio ukupno namaknuti 176 milijuna dolara. Uzimajući u obzir i međunarodno tržište, budžet je pokriven, ali film je daleko od situacije u kojoj neki studijski glavonja kaže “dobro smo, zaradili smo fino”.

solo

Na trećem mjestu još uvijek udara i maše katanama Deadpool s novih 13.65 milijuna dolara, a ukupna zarada je skoro dosegla 280 milijuna dolara. Pitanje je vremena kada će to uistinu dogoditi. Prvi dio je bio hit s malim budžetom, ovaj put su ipak upucali malo više novca u čitav projekt, ali isplatilo se u potpunosti. Ryan Reynolds je napokon pronašao lika koji će mu pozitivno definirati karijeru – za razliku od Deadpoola sa zašivenim ustima i Green Lanterna bez mozga. Globalna zarada? 655 milijuna dolara. Sitnica!

Nikad više ovakvog Deadpoola!

Na četvrtom mjestu se nalazi još jedno iznenađenje – inače se iznenađenja smještaju u prva tri mjesta ljestvice, ali ovaj horor je pristojno zaradio da ga se može i mora smatrati iznenađenjem. Hereditary je horor koji prozivaju “najstrašnijim u posljednjih nekoliko desetljeća”. U to ćemo se morati sami uvjeriti jer već smo nekoliko puta pali na ovaj marketinški trik. Studio A24 je pokrpao svoju blagajnu s 13 milijuna dolara, a očekivala se zarada u jednoznamenkastim milijunima. Za film s budžetom od 10 milijuna dolara, ovo je ogroman uspjeh jer je tek u kinima tri dana. Još jedan dokaz kako je najisplativije snimati horore.

.

U top 5 se još uvijek drže Avengersi s Infinity Warom. Tko nije pogledao film nakon premijere prije milijun godina? Tko još ide gledati Avengerse u kino? Čak i mi frikovi koji smo gledali film dva-tri puta ne vidimo više razloge gledanja ovog filma. Izlizalo se i baš sve znaš o filmu. Znaš tko umre. To ti dovoljno. Avengersi su zaradili novih 6.8 milijuna, a na američkom tržištu je film pobrao 650 milijuna. Globalno? Skoro 2 milijarde, to će se preskočiti uskoro.

Moramo svakako napomenuti kako je Jurassic World: Fallen Kingdom premijerno prikazan diljem svijeta – dva tjedna prije premijere u Americi. Pokazalo se kao odličan potez, film je zaradio 151 milijun dolara. U Americi tek dinosauri stižu 22. lipnja.

jurassic world

Idući tjedan? Incredibles 2. Top 2 filma, a možda i prvi čak. Pazite što smo rekli. Ipak su to Disney i Pixar u kombinaciji sa superjunacima koje smo zavoljeli odavno iako nikad nisu bili dio stripa.

.

TAGOVIfilm kino kino blagajne vikend kino report

Komentiraj