Film i TV

kaiju ep prvi

Banner 300

Vikend kino report se vraća jer je sukob Godzille i Konga zaradio kao da nema pandemije!

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Napokon dobre vijesti iz pomalo zaboravljenog svijeta kino-projekcija i filmskih zarada. Navikli smo se već na streaming releaseove, gledanje filmova u udobnosti (i sigurnosti) vlastitog doma, ali ove nove, friško pristigle brojke su nas malo natjerale na razmišljanje.

Pandemija odjednom kao da nema

Nismo dugo imali ovu “vikend kino report” rubriku jer baš nije bilo nekih rezultata za prijavljivati, ali to se sad promijenilo.

Glavna zvijezda ovog vikenda je film nazvan Godzilla vs. Kong, kaiju šamaranje koje te napuca adrenalinom, a traje kraće od 2 sata.

.

Film je rasturio u Kini sa 70.3 milijuna dolara, a ukupna mu je zarada na 122 milijuna dolara. Ovo su brojke kakve su imali filmovi prije korone, ovo je ludnica. Film još nije izašao u američkim kinima, ali očekujemo dobru zaradu – ipak je ovo film koji gledaš na kino platnima. Čak razmišljamo da ga idemo pogledati na svoje oči, prvi film nakon Teneta za kojeg ćemo otvoriti kesu.

A u Americi?

Na američkom box-officeu je prvu poziciju preuzeo još jedan film iz žanra “stari karakterni glumac ubija sve oko sebe posebnim setom vještina”. Nobody je hit u kojem metke lansira Bob Odenkirk kojeg možda bolje znate kao Saula iz Breaking Bada i Better Call Saul. Da, Odenkirk je postao akcijska zvijezda. Naizgled običan čovjek, dobar otac iz suburbije poludi kad mu opljačkaju dom. Zarada nije ogromna, svega 6.7 milijuna dolara za prvo mjesto, ali moramo uzeti u obzir okolnosti u kojima se svijet nalazi.

.

Ovo je hibrid Johna Wicka i Takena koji se ne shvaća ozbiljno, nije ni čudno da je postao hit. Na međunarodnom tržištu je film zaradio 5 milijuna dolara pa je očito da će u narednih par tjedana pokriti svoj maleni produkcijski budžet od 16 milijuna.

Ovo je prvi put od početka COVID pandemije da je čak pet filmova zaradilo preko milijun dolara na američkim kino-blagajnama. Sigurno ovakvom razvoju situacije u prilog ide i cijepljenje stanovništva.

Na drugom mjestu je Disneyjev novi animirani hit Raya and the Last Dragon koji je u svom četvrtom tjednu prikazivanja zaradio 3.8 milijuna dolara.

.

Na američkom tržištu je ukupna zarada 54.2 milijuna dolara, na globalnom ukupna zarada je 82.6 milijuna, ali morate uzeti u obzir i opciju koju je Disney ponudio korisnicima njihovog streaming servisa Disney Plus – a to je gledanje Raye doma za 30 dolara. Tepaju toj opciji “Premium Access”, a u procesu mijenjaju kino-industriju.

Na trećem mjestu je Tom & Jerry sa zaradom od 2.5 milijuna dolara, ali on je isto dostupan na HBO Max usluzi.

.

Na četvrom mjestu je SF triler Chaos Walking s Daisy Ridley i Tomom Hollandom. Film je zaradio 1.2 milijuna u četvrtom tjednu prikazivanja, a na petom mjestu je hladnoratovski triler The Courier s Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi. Milijun dolara. Možda još koji dolar preko.

Idući vikend na američko tržište stižu neki horori, neki trileri i Godzilla vs Kong – znamo na koga se kladimo.

TAGOVIfilm filmska zarada Godzilla king kong vikend kino report