Film i TV

debela preporuka

Aside Banners

Volim superjunake, eksplozije i misterije, ali ova britanska serija mi je spasila godinu

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Znaš u kakvim vremenima živimo, pogotovo kada je u pitanju konzumiranje sadržaja. Sve je najveće, najbolje, najgore, ne možeš vjerovati, moraš vidjeti, svi smo opsjednuti… Toliko zalazimo u ekstremne emocije gutanjem zatupljujućeg sadržaja da smo u zatvorenom krugu jer želimo opet te ekstremne emocije.

via GIPHY

Da, sami smo isto krivi za naslove koji te pecaju za klik, samo tako možemo ostati konkurentni na tržištu. Ako je u pitanju jednostavna, topla ljudska priča, pogledat će ju 47 ljudi. Svi ostali vole clickbait jer vole jeftino i jer se vole uzrujati. Eventualno ima onih par ratnika koji se još vrate na objavu napisati bottomline članka jer misle da tako nešto čine za društvo.

Serije i filmovi su postali kao clickbait članci, namijenjeni brzoj konzumaciji. Brzina razvoja radnje mora uvijek biti visoka jer bilo kakav spori kadar znači uzimanje mobitela u ruke ili preskakanje par minuta unaprijed. Nemamo više taj attention span. (Pre)odgojio nas je internet. Nije to ni loše, imamo više blockbustera nego ikad, a ovakva klima je pogodovala tome da Ryan Reynolds postane zvijezda. Jer može držati kadar šalama, nikako glumom i tihom ekspresivnošću.

Čak se i sam Matt Damon požalio u jednom intervjuu kako si više ne može priuštiti stvaranje sporijih, značajnijih filmova. Filmovi moraju dobro zaraditi u kinu, a danas više nisu popularni DVD-ovi koji su nekad donosili drugi val zarade filmskim studijima.

U takvom svijetu živimo. Svijetu gdje se bojimo obvezati na sporije sadržaje sa supstancom. Kriv sam. I ja ću radije gledati WandaVision i Lokija gdje ništa ne razumijem u svom tom kaosu nego sjediti u tišini zajedno s Kate Winslet u Mare of Eastown dok joj se život raspada pred očima. Skupio sam snage, počeo sam gledati Mare of Eastown, odlična je.

Ali postoji jedna serija po kojoj ću pamtiti ovu godinu, kojoj bez problema dajem pet zvjezdica.

via GIPHY

Prošle godine je to bio Ted Lasso, sitcom o nogometnom klubu koji smo proglasili najboljom serijom 2020. godine. Nova sezona je tu, i dalje je dobra serija, ali ne mogu tvrditi da je najbolja i u svom ovosezonskom izdanju.

Koji je moj kandidat za najbolju seriju 2021. godine?

Serija o britanskom veterinaru u malenom pitoresknom selu, a radnja je smještena u 1937. godinu. Zvuči dosadno? Zvuči. Ali kad joj daš šansu, rastopit ćeš se cio. Ili cijela, ovisi tko si i što si. Zove se All Creatures Great and Small.

James Herriot je mladi veterinar iz Glasgowa koji odlučuje posjetiti britansku unutrašnjost, maleno selo kako bi radio pod veterinarom Siegfriedom Farnonom. Već po imenima ti je jasno koliko je ovo sve old-school.

All Creatures Great and Small je ostvarenje s niskim produkcijskim vrijednostima, britanski TV projekt financiran tko zna kako pa nemoj očekivati nevjerojatnu fotografiju, ali glumačke izvedbe i toplina koja isijava kroz čitav projekt… Takvo što dugo nisam vidio. Ako želiš pobjeći od hiperaktivnih ili depresivnih ostvarenja, ovo je serija za tebe.

via GIPHY

Meni je ova serija trebala, baš kao i Great British Bake Off na vrhu pandemije i lockdowna 2020. godine. Trebalo mi je nešto što će umiriti moj um koji si neprestano postavlja oprečna pitanja o svakoj mogućoj sitnici na planetu. Možemo svi glumiti i govoriti da smo dobro (ili čak odlično), ali živimo okruženi nesigurnostima, tuđim i svojim. All Creatures Great and Small nije bila bijeg od stvarnosti već utočište. Probleme koje mogu riješiti pokušavam riješiti, neke koje ne mogu kontrolirati pokušavam pustiti, ali ova serija mi je donijela “poznatost”, instant mir. Podsjetila me na Velo Misto, na Dr. Quinn koju sam gledao kad sam bio klinac, na mladog Indianu Jonesa. Radnje im nisu povezane, ali asocijacije tako funkcioniraju. Malo stare odjeće na ekranu i ja sam opet siguran, baš kao kad sam bio klinac. Iako sam i tada, početkom devedesetih odrastao u nesigurnim vremenima, okružen nekim drugim prijetnjama.

Kako sam uopće naišao na ovu seriju? Beskonačno pretraživanje Rotten Tomatoesa u potrazi za “idućom dobrom serijom” me dovelo do nje. 96 posto.

Serija istovremeno zabavlja i umiruje, u svega sedam epizoda uspijevaš zavoliti sve likove i požaliti što nema još.

Prepoznat ćeš i odraslog Nevillea Longbottoma iz Harryja Pottera koji je ovdje samo sporedna uloga, ali savršeno se uklapa u glumačku postavu koju želim vidjeti u većim projektima, ali prije svega ih želim vidjeti u novoj sezoni ove serije.

via GIPHY

Daj ovoj seriji šansu. Znaš gdje ju možeš naći, kao i sve serije prije nego je došao Netflix.

TAGOVInajbolje serije Netflix serije streaming ratovi streaming servisi