Film i TV

Aside Banners

Witcher srušio Netflixove rekorde gledanosti nakon prve sezone, a nas smeta način na koji računaju gledanost

Piše , Objavljeno

Znali smo u startu da u vezi Witchera dijelimo nepopularno mišljenje, ali hvalabogu ne mora ti se i ne može ti se uvijek sviđati što se sviđa većini. A da je većina apsolutno oduševljena ovom ekranizacijom igre koja je bila ekranizacija fantasy serijala najbolje govore statistike gledanosti.

Iako je Netflix seriju izbacio netom prije Božića, ona je već srušila sve rekorde. Prvu sezonu Witchera je u mjesec dana pogledalo 76 milijuna pretplatnika što je rekord na ovoj streaming platformi. Ako ubrojimo i sve švercere na Netflixove račune, možemo slobodno zaokružiti ovu brojku na 100 milijuna.

No, treba napomenuti kako ovi impresivni brojevi ne znače nužno da je svaki korisnik zapravo pogledao čitavu epizodu, a kamo li sezonu. Štoviše, Netflix je nedavno promijenio način na koji računa gledanost od toga da broji samo one koji su odgledali najmanje 70% jedne epizode ili filma na to da broji svakoga tko je odgledao makar 2 minute bilo kakvog sadržaja. Što znači da je u ovu brojku uvrstio i nas koji nismo odgledali ni pola prve epizode. Tako da i taj broj 76 treba uzeti sa rezervom, to jest treba znati što on znači.

U svakom slučaju, serija definitivno ima najveću brojku među svim serijama na Netflixu, bez obzira na to koliko je njih odgledalo čitavu sezonu. No, ako ćemo baš cjepidlačiti i kvariti vam radost (a hoćemo), ovakav način bilježenja gledanosti ne govori ništa o tome koliko je njih odustalo od serije nakon samo 2 minute. U teoriji, moguće je da je puno više  ljudi u cijelosti odgledalo neku seriju koja ima puno manje pregleda.

Primjerice seriju You koja se nalazi na drugom mjestu, ali  koja ipak ima 20-ak milijuna pregleda manje, točnije 54 milijuna.

via GIPHY

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li druga sezona Witchera uspjeti dostići ovaj rekord, pogotovo uzevši u obzir da Disney Plus u ožujku dolazi u Veliku Britaniju i Europu i sigurno će zagristi dio Netflixovog kolača.

TAGOVINetflix rekord witcher