Film i TV

ljubim te, mubi

Aside Banners

Za ljubitelje filma: Mubi je anti-Netflix servis i evo zašto moraš početi gledati filmove tamo

Piše , Objavljeno

Svi smo prošli istu priču tisuću puta. Uključiš Netflix. Hrpa izbora. Skrolaš pola sata. Počneš gledati film koji si pogledao već nekoliko puta. Ili još gore – gledaš neki novi Netflix Originals film koji je zapravo iznimno loš, ali ti je gurnut pod nos i pristojno upakiran u sučelju pa se naivno ponadaš.

Vrijeme je da kažemo dosta. Ne preglasno jer se Netflixu ionako vraćamo kada ga netko drugi plaća, ali postoji bolji streaming servis. Servis iza kojeg ne stoji ogromna korporacija nego tim ljubitelja filma koji znaju i razumiju film. Ekipa prati filmske festivale i traži filmove koje žele uvrstiti u svoju ponudu. Da. Film. Umjetnost.

Predstavljamo vam MUBI. Posjeti ga MUBI.com i uvjeri se na svoje oči.

MUBI je art-kino za Netflixov multipleks. MUBI je filmski festival za Netflixov specijal “velike kokice i 2 kole za 59 kuna”.

MUBI je i streaming servis i izdavač i distributer i dijete nastalo iz ljubavi. Premisa iza servisa je vrlo jednostavna – svaki dan se iz rotacije makne jedan film (najstariji, onaj kojem je isteklo 30 dana) i na njegovo mjesto se uvede novi film.

Ovo “novi film” nemojte shvatiti predoslovno, novi je film na MUBI-ju, ali za danas je u igri Francois Truffautov Shoot The Piano Player iz 1960. godine. Zato smo rekli, ne dižemo ruke od Netflixa jer nekad trebamo glupu razbibrigu, ali ako želiš filmove s umjetničkom vrijednosti i relevantnim komentarima – MUBI je mjesto na kojemu ćeš ih naći.

Ujedno je i društvena mreža, možeš graditi liste, ocjenjivati filmove, gledati tuđe liste koje su uglavnom odlične.

Čak i ako želiš čitati važne vijesti iz svijeta filma (a mi smo ti dosadili), provjeri njihovu Notebook sekciju.

I sam Barry Jenkins, čovjek iza Oscarom nagrađenog Moonlighta je rekao kako je MUBI pristupačan i selekcijom divan te kako misli da je ovo savršen poklon za studente filma.

Koliko košta to iskustvo?

10.99 dolara mjesečno. Ili 95.88 godišnje. Što je ništa. To ti je nekoliko blockbustera u kinu. Imaju i opciju triala od 7 dana, ali i opciju da pozoveš sebi drage ljude pa kad oni uključe trial, oboje dobijete po 30 dana. Čak i ako samo poželiš jedan cijeli vikend gledati vrhunske filmove, napravi si trial od 7 dana. Sumnjamo da ćeš moći bindžati 10 ovakvih filmova zaredom, ipak su zahtjevniji od onog na što nas je većina navikla, ali savršena prilika je da opet promotriš film kao fino gurmansko jelo, a ne kao nachose s topljenim sirom.

TAGOVIfilm filmske preporuke mubi Netflix preporuke što gledati