Film i TV

Aside Banners

Zack Braff skupio pare za Wish I Was Here, nastavak Garden Statea

Piše , Objavljeno

Zach Braff jedan je od najkul ljudi u poznatim nam svemirovima. Toga ste vjerojatno svjesni ako ste gledali Scrubs, a sigurno ukoliko ste pogledali film koji je Zach sam napisao, režirao te u njemu utjelovio glavnog lika – Garden State. Sada stiže nastavak, a pare za snimanje dolaze od fanova.

Zach BraffNezavisni film osvojio je većinu gledatelja iskrenim tonom, jedinstvenom atmosferom te vrhunskim soundtrackom. Ravno deset godina fanovi su se pitali kada ćemo od Zacha vidjeti nešto slično, a odgovor smo dobili prije par tjedana: najavljen je Wish I Was Here, njegov novi projekt, široj javnosti posebno zanimljiv jer Zach dio novca za film traži upravo od fanova – putem Kickstartera, gdje je postavio cilj od dva milijuna dolara.

Wish I Was Here „duhovni“ je nastavak Garden Statea – nema nikakvih poveznica s njegovom radnjom, no bit će sličan u tonu te intimnoj atmosferi koju smo voljeli. Priča je to o Aidanu Bloomu, glumcu kojem karijera baš i ne ide, mužu i ocu koji s 35 godina još uvijek pokušava pronaći svoj identitet i razlog zašto živi. Njegova obitelj financijski jedva spaja kraj s krajem, a Aidan u slobodno vrijeme mašta da je veliki svemirski vitez budućnosti – san koji je uvijek imao kao dijete. Kada njegov otac ne može više plaćati privatno školovanje za dvoje Aidanove djece, jedina preostala opcija je školovanje kod kuće. Rezultat je ponešto zabavnog kaosa, dok Aidan ne odluči potpuno odbaciti tradicionalnu metodu školovanja djece i osmisliti vlastitu. Učenjem djece o životu na vlastiti način, Aidan postupno otkriva dijelove sebe koje do sada nije poznavao.

Garden State

Garden State

Možemo zaključiti kako je riječ o nekim sličnim temama koje se protežu i kroz Garden State, samo postavljenima u tridesete godine života umjesto u dvadesete. Stari se, što ćete.

Wish I Was Here financirat će se na tri načina: donacijama fanova na Kickstarteru, Zachovim osobnim novcem te zaradom od prodaje filma stranim tržištima. Od ova tri izvora Zach očekuje skupiti ukupno 5-6 milijuna dolara budžeta. Prvo pitanje je, logično – odakle relativno poznatom glumcu, koji zasigurno ima dosta poznanstava u Hollywoodu, potreba za traženjem donacija od fanova? Stvari su zapravo jednostavne: ukoliko neki veći studio financira nezavisni film, to najčešće znači da financijer, a ne redatelj, sam bira kako će biti montirana konačna verzija filma, koji će glumci u njemu glumiti, na kojim lokacijama će biti snimana, kao i eventualne izmjene scenarija. Zach želi potpunu slobodu.

Ukoliko smatrate da je to dovoljan razlog da se čovjeku udijeli koji dolar, svejedno je dobro znati kako ćete i sami od toga imati neke koristi. Za samo 10 dolara donacije, tijekom snimanja ćete jednom tjedno dobivati video dnevnike sa setova, a prije same premijere, dobit ćete PDF punog scenarija filma. Ako imate malo više para, možete prvi poslušati soundtrack, otići na jednu od premijera filma namijenjenih samo backerima, dobiti majicu, postere i tako dalje.

Cilj od dva milijuna dolara prikupljen je već nakon trećeg dana na Kickstarteru, a interesantan je i podatak kako je dan postavljanja projekta bio dan Kickstarterove najveće posjećenosti otkad servis postoji. Tajna je, rekli bismo, u povećoj bazi vjernih fanova koje Zach ima, velikim dijelom zbog toga što vrlo često komunicira s njima (nama) na društvenim mrežama.

Jim Parsons

Jim Parsons

Što se ekipe koja će raditi na filmu tiče, doznali smo kako će snimatelj biti Larry Sher, čovjek koji je snimao Garden State te niz popularnih komedija nakon njega, uklučujući Hangover filmove. Već kroz Kickstarter video Zach je dao naslutiti kako bismo mogli vidjeti Jima Parsonsa (Big Bang Theory frajer, vjerujemo da ipak može uspjeti ne biti iritantan) te Donalda Faisona, Turka iz Scrubsa te Zachovog velikog prijatelja. Realno, JD i Turk su imali najbolji „bromance“ odnos ikada, fanovima serije bi bez dvojbe malo zasuzile oči od sreće da ih ponovno vide zajedno na ekranu. Mislim, fanovima manje muževnima od autora ovog teksta. On ne plače. Nikad, ikad.

Ostale uloge idu: Mandy Patinkin (Homeland, Dead like me, The Princess Bride) će glumiti protagonistovog oca, Josh Gad (Love & Other Drugs, 21, Broadwayski mjuzikl The Book of Mormon) će mu utjeloviti brata Jonaha, a Anna Kendrick (Up in the Air, 50/50, Twilight Saga) glumi djevojku koja će zavesti Jonaha. Očekivanja su vrlo visoka za izbor glavne glumice – bit će teško nadmašiti Natalie Portman u Garden Stateu.

Projekt, naravno, nije naišao samo na pozitivne komentare – najglasnije kritike tvrdile su kako Kickstarter gubi smisao ako novčiće putem servisa počnu skupljati poznate face koje već raspolažu novcem i kontaktima. Najviše kontroverzi nastalo je početkom prošlog tjedna, kada se proširila informacija kako je na Cannesu Zach dobio dodatnu novčanu pomoć tradicionalnog financijera, čime bi Kickstarter donacije ispale pomalo nepotrebne, a backeri nasamareni. Ubrzo je objašnjeno kako je riječ samo o „gap financingu“, uobičajenom procesu posuđivanja novca od tvrtke dok se ne dobije zarada od pretprodaje filma stranim tržištima.

Objasnili smo kako je film skupio potrebna dva milijunčića u prva tri dana – dakle, Wish I Was Here sigurno će se snimiti i ako mu vi ne udijelite ni dolara, no eto, ukoliko želite imati kul osjećaj uključenosti u čitav projekt te se kasnije, kada se ispostavi da je riječ o najboljem filmu ikada, kur*iti kako ste baš vi pomogli da se snimi, imate još par dana za postati backer.

Snimanje filma trebalo bi započeti ovog kolovoza, a ciljaju da bude završen na vrijeme da bude poslan na Sundance Film Festival, koji se održava u siječnju 2014. Ukoliko bude primljen na festival, tamo će se dogoditi njegova premijera te, ako sve prođe kako treba, dogovori s distributerima koji će ga izbaciti u kinodvorane diljem planete.

Čovjek čije sam ime u ovom članku spomenuo previše puta prije deset godina nam je pokazao kako zna napisati zanimljivu priču, sklopiti kvalitetnu glumačku ekipu te odabrati vrhunski soundtrack – a upravo to je razlog zbog kojeg od Wish I Was Here očekujemo jako puno. Vjerujem kako Zach neće zakazati. Sranje, opet sam mu napisao ime.

TAGOVIgarden state kickstarter wish i was here zach braff

Komentiraj