Film i TV

dočekat ćemo

Aside Banners

Zack Snyder završava svoj Justice League Cut bez ikakve plaće, toliko mu je stalo

Piše , Objavljeno

Zack Snyder je davno izjavio kako bi završio svoj cut Justice Leaguea potpuno besplatno, a upravo to je ono što ovih dana radi.

Zack Snyder je zanimljiv redatelj, redatelj vizualnih gozbi s manama u priči, ali generalno dobar lik s dobrim namjerama. No znaš kako je popločan put do pakla. Nakon što je odustao od Justice Leaguea, a dovršavanje JL-a je preuzeo Joss Wheddon, Snyder je prošao kroz osobni pakao. Zbog tragedije u familiji je odlučio da je vrijeme da stane s filmskim stvaralaštvom. U tom trenutku je Whedon izmijenio značajan dio Justice Leaguea i dobili smo film kakav smo dobili.

 

 

Sa Steppenwolfom kao dosadnim negativcem, tonom koji pijano balansira između ozbiljnog i “fuck yeah ha ha funny”. Film kao da apsolutno ništa nije rekao. Besmislica od filma. Fanovi nisu bili zadovoljni. Mi smo isto fanovi. Fanovi Justice Leaguea. Svih junaka. Animirane serije. Svega. Ali DC nas je navikao na razočaranja u igranom obliku pa smo samo kimnuli glavom. Nismo pustili čak ni suzu.

Ubrzo nakon premijere su krenule kampanje da fanovi vide taj famozni Snyder Cut. Dugo se mislilo da je Snyder Cut samo mit, ali evo ga… Dobre vijesti su stigle prije par mjeseci. HBO Max treba teškaški naslov u borbi za privlačenje korisnika pa su odlučili uložiti u Snyder Cut.

Stiže iduće godine. Službeno će se zvati Zack Snyder’s Justice League kako bi se jasno razlikovao od Whedonovog kupusa. Originalna Snyderova vizija, (nadamo se) smislenije priče za neke od likova (posebice Cyborg i Superman, tako se priča), a vidjet ćemo i likove koje nismo vidjeli u kinima.

Snyder je na Justice Con panelu izjavio kako uživa u procesu stvaranja.

“Uzbudljivo je dobiti ovu priliku i neću gledati poklonjenom konju u zube, volim raditi na ovom i radio bih to potpuno besplatno – što i radim.”

Nakon Justice Cona su isplivale snimke susreta Alfreda i Supermana – u crnom odijelu. Već nas je osvojio Snyder s ovim.

Možda zvuči čudno što netko kao Snyder troši svoje vrijeme bez ikakve kompenzacije, ali projekt je skup – HBO je izdvojio više od 30 milijuna za dovršetak projekta. Da je Snyder tražio neki opaki cash money (ili Venmo/Revolut/Keks digitalnu transakciju), teško da bi se sve financijski poklopilo. Sva sreća da mu je toliko stalo do projekta jer ćemo od toga profitirati samo mi – fanovi. Okej, i HBO.

Negdje je putem dodao i da nijedan jedini frame Whedonovog Justice Leaguea neće biti iskorišten u Snyder Cutu. Je li u pitanju ego ili potpuno različite autorske vizije? Nećemo znati, ali nam se sviđa jer Snyder Cut nam je ionako ostvarenje mitoloških proporcija i ne vjerujemo da ćemo stvarno dobiti priliku da ga vidimo.

TAGOVIsnyder cut Zack Snyder