Film i TV

Aside Banners

Zašto sam otkazao pretplatu na Disney Plus?

Piše , Objavljeno

Izvor: Ivan Marc / Shutterstock.com

Kad je Disney najavio Disney Plus streaming uslugu, pomislio sam “sad će svaka kompanija koja producira video sadržaj imati svoju streaming uslugu”. Nisam bio daleko od istine – iako je tad bilo rano. Takva segmentacija tržišta ne koristi krajnjem korisniku jer će ih morati skupiti sve ako želi neopterećeno (i legalno) streamati sve sadržaje.

Kad je Disney Plus izašao, Mandalorian je bila jedina nova serija vrijedna gledanja. Nisam zagrizao odmah, ali nakon par tjedana sam odlučio platiti mjesečnu pretplatu.

Kako, ako u Hrvatskoj nije dostupno?

Plaćam VPN. Bilo je potrebno nekoliko većih manevara kako bih uspio osposobiti ovaj streaming servis da mi radi u Hrvatskoj. I da ne bude zabune – platio ga u američkim dolarima. S Google bona kupljenog na američkom Amazonu. O detaljima ne smijem, barem mislim da ne bih trebao. Uvijek sam odbijao priznati geolokacijske poraze nametnute od strane velikih korporacija, tako je bilo i sa Spotifyjem početkom 2010-ih. Želim da mi uzmete novce ako vaša usluga valja, koga briga što živim u maloj Hrvatskoj?

Što ima na Disney Plusu?

Disney ima brdo filmova i serija iz Disney kataloga. Pixar je tu. Marvelov Cinematic Universe je tu. Sve povezano sa Star Warsima je tu.

Od novih serija sam gledao WandaVision pobožno. Kasnije The Falcon and the Winter Soldier. Sad stiže i Loki, ali neću ostati član dovoljno dugo da i to vidim na ovaj način.

Otkrio sam i dvije serije koje ne bih nikad otkrio da nisam imao pretplatu na Disney Plus. Obje me podsjećaju na blago inferiorniju verziju Teda Lassa, omiljene mi serije u 2020. godini.

Big Shot je serija s Johnom Stamosom. Trenera zbog napada bijesa izbace iz sveučilišne košarke i on počne voditi žensku srednjoškolsku ekipu. Klišej, znaš cijelu priču kako ide, znaš put svih likova, ali i dalje gledaš jer je lijepo. Jer je Disney koji manipulira tvojim osjećajima savršeno.

Druga serija je Mighty Ducks: Game Changers, nastala prema istoimenim filmovima o klincima hokejašima iz devedesetih s Emiliom Estevezom. Pojavljuje se opet. On i mama iz Gilmoreica. Jednog osnovnoškolca izbace iz preozbiljnih Mighty Ducksa pa njegova mama osnuje ekipu koja će igrati hokej zbog zabave. Praktički ista serija kao Big Shot, samo je hokej u pitanju, hladna Minesotta umjesto vruće Kalifornije i osnovnoškolci umjesto srednjoškolki.

I ne mogu lagati, baš “poznatost” ovakvih serija mi je trebala u ovim čudnim vremenima. Mighty Ducks su završili nakon 10 epizoda, još imam dvije epizode Big Shota, ali odustajem od Disney Plusa. Ne isplati se zbog jedne serije plaćati mjesečnu pretplatu. Pogotovo uz Spotify, Netflix i još brojne druge pretplate koje redovito plaćam.

Povisili su cijenu s 5.99 dolara na 7.99 dolara. Za jednu seriju tjedno – ne isplati se. Najavili su brdo novog Marvel i Star Wars sadržaja, ali nećemo dobiti brdo toga odjednom. Sve izlazi u fazama. Odlučio sam sačuvati tu šaku dolara za druge akcije.

Zašto je Disney Plus dobar?

Zbog spomenutog kataloga. Da, pogledao sam opet velik broj MCU filmova kroz njihovo sučelje jer je nadohvat ruke, osvježio sjećanje na Pixarove starije filmove, ali ostaje činjenica – da sam to već sve pogledao. Disney Plus je idealan za nekog tko nije gledao većinu dostupnog kataloga – i to su uglavnom djeca. Imam dojam da je svatko zainteresiran za Star Warse, MCU i Disney hitove već sve pogledao i prije nego je Disney Plus lansiran.

Zbogom, miško!

Novog sadržaja nema dovoljno. Netflix ovdje definitivno pobjeđuje – iako većina Netflixovog sadržaja često nije ni vrijedna gledanja (khm Jupiter’s Legacy khm), ali i nakon te filtracije smeća, Netflix ima znatno više sadržaja od različitih studija. Disney Plus možda bude dobar kad napokon stigne u Hrvatsku službeno, možda se nakupi više sadržaja, ali zasad od mene dobiva nedovoljnu ocjenu. Što je očito s obzirom da sam ih prekrižio. Zasad.

Tako da… ako se brinete trebate li na neki način osposobiti streaming uslugu velikog miša, ako se brinete propuštate li nešto… Ne, ništa ne propuštate.

TAGOVIdisney disney plus mandalorian marvel mcu Netflix streaming ratovi