Film i TV

Posljednji pozdrav

Aside Banners

Završio je Fringe. Je li vrijedilo? Itekako!

Piše , Objavljeno

Završio je Fringe. Usprkos brojnim pričama oko prijevremenog otkazivanja, J.J. Abrams i ekipica uspjeli su izgurati pet sezona i s jubilarnom, 100. epizodom dostojno se oprostiti od fanova.

FringePrije pet godina, nakon megauspješnog Losta, J.J. Abrams je odlučio napraviti proceduralni SF sa serijaliziranim elementima na tragu kultnih Dosjea X. U tome su mu pomogli ko-kreatori serije Roberto Orci i Alex Kurtzman. Početak je bio klimav. Visoka očekivanja i gledanost brzo su splasnuli tijekom prvih sezona koje su se većinom sastojale od tzv. case of the week epizoda s naznakama da se u pozadini sprema nešto zajebanije.

Pregled cijele serije

U središtu priče nalazila se FBI agentica Oliva Dunham (Anna Torv), genijalni, ali neuravnoteženi znanstvenik Walter Bishop (John Noble) i njegov otuđeni sin Peter (Joshua Jackson). Ovaj veseli trojac kao dio posebnog vladinog odjela (Fringe odjela, jel’te) pod vodstvom Phillipa Broyelsa (Lance Reddick), bavio se istraživanjem slučajeva na rubu znanosti poput teleportacije, telekineze, putovanja kroz vrijeme i prebacivanja svijesti. Walteru, koji je prethodnih 17 godina proveo čameći u ludnici i boji se izaći iz svog labaratorija na Harvardu, asistirala je agentica Astrid Farnsworth (Jasika Nicole) dok su Oliviji potporu pružali agent Charlie Francis (Kirk Acevado) i kasnije Lincon Lee (Seth Gabel).

Fringe

Olivia, Walter i Peter

Mnogi od prvih Fringe slučajeva vodili su Oliviju na prag kompanije Massive Dynamics odnosno direktorice Nine Sharp (Blair Brown), desne ruke Willama Bella (Leonard Nmoy), najmoćnijeg čovjeka na planetu i, sasvim slučajno, Walterovog bivšeg partnera koji se obogatio dok je ovaj čamio u ludari. Tu su i misteriozni ćelavci u crnim odjelima poznati samo kao Promatrači o kojima se nije znalo ništa osim da se od pamtivjeka vole pojavljivati u bitnim trenucima ljudske povijesti, a jedan od njih pod imenom September gaji posebne interese prema Fringeovcima.

Serija nam nije pošteno legla sve do pred kraj druge sezone kada otkrivamo postojanje paralelnog svemira, sličnog našem ali u nekim detaljima drukčijeg. A tih detalja je bome bilo. Od tekstura svijeta sve do Fauxlivije, Walternatea i ostalih alternativnih verzija likova od “tamo preko“. Ovdje trebamo salutirati glumačkoj postavi, posebno Anni Torv i Johnu Nobleu, na dvostrukim (kasnije i trostrukim) izvedbama Olivije i Waltera. Od svih Olivija, Fauxliva nam je definitivno najdraža, a scena dijaloga između Waltera i Walternatea će nam ostati jedan od vrhunaca serije.

Walter i Walternate – zajednička scena

U trećoj sezoni počinjemo paralelno pratiti dešavanja u oba svemira da bi četvrtoj serija dobila novi zaokret uvođenjem trećeg timelinea u kojem je Peter izbrisan iz postojanja i gdje se događaji prethodne tri sezone nisu nikada desili. Fringe je svoju finalnu sezonu završio 21 godinu u budućnosti gdje Olivia, Walter, Peter i Astrid pokušavaju promjeniti tijek povijesti i zaustaviti invaziju Promatrača. Toliko o epizodnoj formi iz prve sezone.

Od samih početaka, mitologija serije je rasla. Svijet(ovi) je bio sve bogatiji, priča kompleksnija, ali u suštini Fringe je bio i ostao obiteljska drama. Ljubav i međuodnos glavnih likova uvijek su bili glavna tema i okosnica serije, samo nekad šeprtljavo izbalansirani s debelim slojem SF-a u koji su umotani. Zato je finale više emotivni oproštaj nego konačni odgovor na sva pitanja. I realno, da je drugačije ne bi ni valjalo.

Zbog ovakvih detalja, voljeli smo Fringe

Fringač nas je dobro izvozao. I sve smo popušili. Seriju smo voljeli i mrzili. Voljeli smo mitologiju, priču oko paralelnih svjetova, alternativnih timelineova i sve male geeky detalje kojima je serija bila načičkana. S druge strane, morali smo istrpiti prvu sezonu, radikalne zaokrete u radnji, objašnjenja koja nekad nisu imala baš nikakvog smisla te na trenutke pretjerano sladunjave izljeve emocija između likova. Nismo dobili novi Lost, ali kad pogledamo unatrag, Fringe će nam ipak nedostajati skupa sa svim svojim manjkavostima, alternativnim svijetovima, letećim natpisima i kravama u labaratoriju.

Zadnja epizoda

TAGOVIAxe svemir fringe J. J. Abrams serija sf

Komentiraj