Film i TV

iznenadio nas

Aside Banners

Zla kob: Na korak do odličnog horora

Piše , Objavljeno

Natprirodni horor redatelja od kojeg nismo previše očekivali jedno je od ugodnijih iznenađenja i jedan od boljih horor naslova ove godine

Sinister (Zla kob)Ovaj projekt na papiru baš i nije zvučao pretjerano intrigantno i zanimljivo. Priča je klasična i nebrojeno puta viđena u horor žanru (posebno kod Stephena Kinga), a govori o piscu koji ima problema s inspiracijom i alkoholom dok su dani najveće slave iza njega. Da preživi, bavi se pisanjem knjiga o stvarnim zločinima a jedan takav,  što ga upravo istražuje za knjigu,  dogodio se u kući u koju je uselio s obitelji.

Nimalo originalna priča djelo je redatelja i scenariste Scotta Derricksona koji je, pored prožvakane priče, drugi razlog zašto nismo imali prevelika očekivanja od ovog naslova. Naime, Derrickson je relativno neiskusni filmaš sa svega par naslova iza sebe pa mu vrhunce karijere predstavljaju scenarij za solidan film Wima Wendersa Land of Plenty te režija podnošljivog horora Egzorcizam Emily Rose.  E sad, kad znate da su mu dva osrednja filma vrhunci karijere u kojoj ima i takvih nedjela poput Urbanih legendi: Završnog reza ili pak petog nastavka serijala Hellraiser snimljenog direktno za DVD očito je zašto smo snizili očekivanja.

Da situacija bude neobičnija upravo je takva siromašna biografija iz nekog razloga osigurala Derricksonu režiju holivudskog blockbustera vrijednog 80 milijuna dolara. Radilo se o remakeu klasičnog SF-a Dan kad se Zemlja zaustavila koji je u kinima prošao relativno dobro ali je gotovo jednoglasno proglašen jednim od najlošijih filmova i remakeova posljednjih godina.

Što su producenti prepoznali u dotadašnjoj Derricksonovoj karijeri ostat će misterija, ali izgleda da je Derrickson naučio nekog vraga na svojim greškama te shvatio da se najbolje snalazi kad nema preveliki budžet, pa je svoj posljednji film snimio za nevjerojatno skromnih tri milijuna dolara. Kako je film već do sada zaradio pedesetak milijuna zelembaća računica je posve jasna pa ne čudi da Derrickson trenutačno ima nekoliko novih projekata i da je ponovno miljenik holivudskih glavešina. Samo se nadamo da mu opet neće dati desetke milijuna dolara jer je on očito inventivniji kad se mora snalaziti sa sićom. Među tim projektima su jedna ekranizacija Stephena Kinga, još dva horora, scenarij remakea Poltergeista,  te biblijski spektakl o epskom srazu Davida i Golijata, a upravo na potonji se kladimo da bi mogao biti floop razmjera Dana kad se Zemlja  zaustavila.

Sinister (Zla kob)Sinister (Zla kob) svojom pričom o piscu u potrazi za inspiracijom podsjeća na Isijavanje i još neka Kingova djela, a priča o ukletoj kući ovdje je pomiješana s elementima sada iznimno popularnog, ali osobno vrlo iritantnog, podžanra ‘found footage’. Taj spoj nije obećavao ali, na sreću i naše iznenađenje, Derrickson izvrsno koristi svoje ‘pronađene filmove‘ u službi priče i ne pretjeruje sa trešnjom amaterske kamere kako bi kod gledatelja izazvao napade epilepsije.  Jednako dobro se snalazi i s prikazivanjem zbivanja unutar uklete kuće gdje, za umjesto eksplicitnog prikazivanja nasilnih scena ili zloduha, poseže za starim oprobanim metodama klasičnog horora. Plaši nas mrakom, škripavim stepenicama i vratima, onim što ne vidimo ili u najgorem slučaju ne vidi glavni junak dok mu iza leđa  hodnikom trčkaraju duhovi djece. Zvuk općenito ima prilično veliku ulogu u građenju jezive atmosfere ovog filma, glazbeni score je izuzetno efektan (na trenutka podsjeća i na majstorske skladbe Johna Carpentera)  a i dramaturški prilično spretno Derrickson balansira između prikazivanja rastuće opsesije glavnog junaka i horor zbivanja oko njega.

Sinister - Ethan HawkeOgromnu je pomoć Derrickson dobio u svom glavnom glumcu Ethanu Hawku, prilično zanimljivom liku i netipičnoj holivudskoj pojavi. Hawke već godinama pametno bira svoje projekte i pokušava se držati dalje od klasičnih blockbustera, vrti se u indie produkcijama a kad snimi mainstream film onda to u pravilu bude poslastica poput Dana obuke. Tako je Hawke očito i u Derricksonovom scenariju pronašao dosta potencijala, a ulogu oca koji svojom opsjednutošću ugrožava obitelj odigrao je krajnje uvjerljivo.

Nasuprot svemu tome što je Derrickson kao redatelj vrlo dobro odradio nalaze se neke upravo njegove scenarističke rupe i pogreške, te kao posljedica toga pokoji nelogičan potez glavnog junaka zbog čega je Zla kob ostala na korak do odličnog filma. No, zanimljiva i napeta priča, uvjerljiva gluma te jeziva atmosfera čine Zlu kob prilično uspjelim i strašnim hororom čiji bi status s godinama trebao biti samo bolji. U svakom slučaju, riječ je o jednom od najboljih horor naslova ove godine koji svakako zaslužuje preporuke. Naravno, ukoliko ste ljubitelj žanra i dovoljno hrabri jer moja bolja polovica je dobar dio filma pratila žmirećki.

TAGOVIhorror recenzija recenzija filma Scott Derrickson sinister zla kob

Komentiraj