Film i TV

ima li dobrih?

Aside Banners

Zle megakorporacije u SF filmovima

Piše , Objavljeno

One su velike, bogate, nude mogućnost dobre zarade i napredovanja, samo ne postavljajte suvišna pitanja i radite što vam se kaže. I da – one su zle!

Jedan od trademarkova SF filmova, uz naprednu tehnologiju, izvanzemaljce, putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti i slične karakteristične motive koji nam daju za pravo da nekom filmu pridodamo epitet znanstveno-fantastičan su i velike korporacije koje su bezobrazno bogate, sveprisutne te ponekad čak i ekvivalent vladi.

I da, zle su. Gotovo u pravilu. Pokušajte se sjetiti neke dobre korporacije. Ne ide baš na prvu, jel? A čak i ako ne isijavaju zlom na njihov prvi spomen, sigurno su umiješane u neke mutne, moralno sumnjive poslove (sigurno vam je ovdje pao na pamet Massive Dynamics).

Kako postoji velik broj takvih zlih megakorporacija (koristiti ćemo Gibsonov naziv za njih), odlučili smo predstaviti izbor zlih korporacija po našem ukusu. One su velike, bogate, nude mogućnost dobre zarade i napredovanja, samo ne postavljajte suvišna pitanja i radite što vam se kaže.

Zorg Industries

Jean-Baptiste Emmanuel Zorg. Ime je to osnivača i vlasnika megakorporacije koja se bavi širokim spektrom aktivnosti, od proizvodnje ZF-1, odnosno rendgenom nedektirajućih jurišnih pušaka opremljenih bacačem plamena, mreže, otrovnih strelica, raketa i svom silom dostupnih dodataka s primamljivim crvenim gumbom na sebi, do vlasništva nad taksi službom.

Pojavljuje se u kultnom filmu Peti element koji nam ni nakon dvanaestog gledanja nije dosadio. Ako vam nije dovoljno što im je profit na prvom mjestu, što ne prezaju od suradnje sa zločincima i otpuštanja milijun radnika bez sekunde oklijevanja, sjetite se samo da su se udružili s utjelovljenjem zla čiji je cilj uništiti svemir. Onaj svemir iz kojeg crpe profit. Toliko su zli.

Weyland-Yutani

Weyland-YutaniPoznatija samo kao Kompanija, oličenje je i uzor svim zlim mega-korporacijama. Ona je glavni pokretač iz pozadine svih događaja u Alien franšizi u svom pokušaju da uhvati ksenomorfa bez obzira na cijenu i izgubljene ljudske živote kako bi njegove tajne i sposobnosti iskoristila za kreiranje biološkog oružja te postavila ljude kao elitnu vrstu u svemiru.

Korporativne spletke, skriveni motivi, razvijanje bio-naoružanja, svemirsko rudarenje, teraformiranje planeta, držanje privatne vojske, kontrola medija, izvlačenje tehnologije iz izvanzemaljaca samo u svrhu čim veće dobiti. I sve to pod sloganom „Gradeći bolje svjetove“.

The RDA Corporation

The RDA CorporationKoliko god voljeli ili ne voljeli Avatar, treba odati priznanje mega-korporaciji koja bi porušila pola planete, uništila domorodačku floru i faunu na njemu samo kako bi se domogla unobtanija. Kilogram tog minerala vrijedi 20 milijuna novaca, što je očito taman dovoljan iznos da bez kajanja uz jutarnju kavu ispalite hrpu raketa na dom visokih plavih (ne zvuči tako dobro kao mali zeleni).

S bogatstvom i moći koju su stekli otkrivanjem skupocjenog minerala monopolizirali su putovanje kroz svemir i razvili vlastitu vojsku opremljenu najmodernijim naoružanjem. Mi bi svakako isprobali ono badass robotsko odijelo.

Umbrella Corporation

Umbrella CorporationUmbrella korporacija iz Resident Evil franšize je tvrtka koja se bavi proizvodnjom kozmetike, hrane i robe široke potrošnje. Barem izvana. Iako bi je neki proglasili zlom već i samo radi bavljenja kozmetikom, jer svi znamo kako se testira šminka, nama to nije dovoljno. Ispod površine njena glavna i najprofitabilnija djelatnost je genetski inženjering i biološko naoružanje, a tu smo već na tragu nečemu.

Mjesto na našem popisu zlih mega-korporacija zaslužila je kreiranjem i puštanjem na svijet opakog T-virusa što rezultira zombie apokalipsom, nuklearnim razaranjem, pet dugometražnih filmova i nekoliko kratkih, te hrpom video igara. Sa svakim novim nastavkom postaje sve više zla u našim očima.

Multi-National United

Multi-National UnitedJedan od, u posljednje vrijeme rijetkih, uistinu dobrih SF filmova s originalnom idejom, District 9, upoznaje nas s korporacijom iz Johannesburga, drugim svjetskim proizvođačem oružja. Njima dolazi kao budali šamar kada se iznad njihovog matičnog grada parkira pokvareni svemirski brod, a oni dobiju zadatak da brinu o izvanzemaljcima iz njega.

Izdvojivši ih u posebni, ograđeni dio grada tretiraju ih kao izvor pokusnih kunića za svoje eksperimente kako bi saznali što više o njihovoj naprednoj tehnologiji. Strpaju ih u trošne kućice, natjeraju da kopaju po smeću te ih navuku na mačju hranu osiguravši tako mišljenje izvanzemaljaca o ljudskoj vrsti kao o najvećim šupcima u ovom dijelu galaksije.

Cyberdyne Systems

Cyberdyne SystemsNa kraju, iako smo dugo lomili koplja oko ove korporacije, odlučili smo ubaciti na naš popis i Cyberdyne Systems kao primjer kako je put do pakla često popločan dobrim namjerama. Ili pokušajima da se zgrne što veći profit.

Iako je iz filmova Terminator franšize vidljivo da je korporacija počela kao manja tvrtka koja je proizvodila dijelove za veće kompanije, direktni su krivci za stvaranje Skyneta, mreže super računala tehnologije koja je postala svjesna 29. kolovoza 1997., pokrenula globalni nuklearni rat te porobila i pobila većinu čovječanstva. A to je stvarno zlo.

TAGOVIAxe svemir korporacije sf

Komentiraj