Film i TV

psiha pati

Banner 300

Znate li koji je filmski psihopat najrealističniji? Psihijatri su pogledali 400 filmova da ga pronađu

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot / Idesh Edit

Psihopati su hladnokrvni i nasilni. Znamo da tog u filmovima ima i više nego dovoljno. Ali koji je od svih filmskih psihopata najrealističniji?

Naš doživljaj psihopata je uvelike oblikovan filmskim kamerama. Misliš da znaš sve, a kad ono pojave se neki stručnjaci i poruše ti sve što znaš o Hannibalu i Normanu Batesu.

Profesor Samuel Leistedt je 2014. godine odlučio napraviti istraživanje u Belgiji u kojem je zajedno sa svojih deset prijatelja pogledao 400 filmova. Rad je objavljen u Journal of Forensic Sciences, ali nismo čitali cio rad jer živimo brzo i žestoko (a.k.a. plaća se pristup radu i sav info smo pronašli na drugim izvorima).

Za ovakav pothvat im je trebalo čak tri godine. Kada su snimani ti filmovi? Od 1915. godine do 2010. godine. Skoro 100 godina. Kad smo već u brojkama, u 400 filmova su pronašli 126 psihopata. Od njih 126, samo je 21 žena.

Ženski psihopati su uglavnom jednolične manipulatorice koje svoje žrtve hvataju zahvaljujući svojoj izraženoj seksualnosti. Sjetite se Sharon Stone u Basic Instinctu? E to.

.

Annie Wilkes, negativka iz odličnog filma Misery prema djelu Stephena Kinga je iznimka ovom pravilu, ali više zato što King nije svoje likove neprestano provlačio kroz filter seksualnosti.

Ovih jedanaest prijatelja psihijatara je došlo do zaključka da filmovi u prvoj polovici 20. stoljeća i nisu baš bili precizni kada su psihopati u pitanju. U pitanju su bili stereotipni zlikovci, ponekad s bizarnim ponašanjem, smijanjem i tikovima, ali su to više bile karikature nego realistični psihopati.

Kasnije su slasher horori itekako utjecali na ideju psihopata u filmovima – ponajprije Freddy Krueger i Jason Vorhees. Leistedt tvrdi kako oni nisu psihopati.

“Nisu realistični, imaju puno karakteristika kao što su sadizam, inteligencija i mogućnost predviđanja planova bijega svojih budućih žrtvi.” Valjda ekipa zna, stručniji su od nas.

Na popisu se nisu našli Patrick Bateman iz Američkog psiha, Norman Bates iz “običnog” Psiha i Hannibal Lecter. Iako smo Hannibala stavili na naslovnu fotku. Ah well… Arhetipi su zlikovaca, ali ih psihijatri ne bi proglasili psihopatima.

Pitaš se “pa tko je onda psihopat u cijeloj ovoj priči”?

.

I nas je zanimalo. Hans Beckert u filmu Fritza Langa M (koji se često naziva prvim psihološkim trilerom) i Henry Lee Lucas u Henry: Portrait of a Serial Killer su spomenuti pri samom vrhu, ali prva pozicija je prepuštena jednom jedinom psihopatu.

Veličanstveni Javier Bardem u filmu No Country for Old Men je klasični psihopat i pobjednik ovog natjecanja. Leistedt i njegovi kolege su se u potpunosti složili. Bardem glumi psihopatskog ubojicu Antona Chigurha koji je otporan na svaki oblik emocije i humanosti.

Sada znamo ovo zauvijek.

Navijamo i za drugu polovicu istraživanja od 2010. godine nadalje, sigurni smo da bi se pronašli neki ozbiljni kandidati.

TAGOVIfilmski psihopati filmski ubojice istraživanje psihopati