Film i TV

Mi svoje favorite već imamo

Banner 300

Filmski kino-kolovoz: Elysium i Kick-Ass 2 za kraj vrućeg kino ljeta

Piše , Objavljeno

Srpanj nam je donio vrhunac ljetne kino ponude, no rezultati su ovoga puta izostali. Veliki blockbusteri su uglavnom potonuli, a vrha su se dokopali animirani filmovi i horrori. Može li kolovoz ponovno uravnotežiti stanje?

2 Guns

2 guns

Ako postoji film koji je ovoga ljeta stavljen na margine, a po svemu viđenom to nimalo ne zaslužuje, onda je to 2 Guns. Denzel Washington kao DEA agent i Mark Wahlberg kao mornarički obavještajac zajedno će opljačkati banku, ne znajući da su obojica na tajnom zadatku. Igra ‘pokvarenog telefona’ odvesti će ih na trag zloglasnom i moćnom narko kartelu, a kada dirnete u kokainski biznis, znate što slijedi…

Ovaj film ima gotovo sve što jedan kvalitetan i dobar ljetni hit mora imati: dva hollywoodska glumca A kategorije (oprostiti ćemo Markyju njegove loše izlete), zanimljivu i svježu buddy priču, mnoštvo akcije i zajebancije, zgodne i polugole djevojke, te europskog redatelja da sve to drži pod kontrolom i podalje od klasičnog američkog pretjerivanja. Islanđanin Baltasar Kormákur dokazao se kao vrlo dobar dramski redatelj na rodnoj mu grudi, a u Hollywoodu je već snimio prilično dobro prihvaćeni Contraband (također s Wahlbergom u glavnoj ulozi).

Kada se sve ovo uzme u obzir, teško je povjerovati da ne postoji apsolutno nikakav medijski buzz o ovom filmu, a otvaranje je zakazano već 2. kolovoza. Nadamo se stoga, da će kvaliteta i dobra usmena predaja ipak nadoknaditi marketinške propuste.

 

Elysium

elysium

O Elysiumu smo već pisali nadugo i naširoko, a imali smo i vrlo dobar razlog za to. Od prve najave i prvog trailera, jasno je da se radi o možda i najboljem SF filmu ove godine, koji donosi još jednu mračnu viziju ljudske budućnosti, viđenu očima genijalnog južnoafričkog redatelja Neilla Blomkampa.

Nakon što je 2009. na prepad osvojio svijet svojim Districtom 9, zadnje je četiri godine proveo radeći upravo na ovom projektu, za koji je uspio privući velike ribe, poput Matta Damona i Jodie Foster. Upravo Damon glumi glavnog lika, običnog šljakera koji pokušava preživjeti na distropijskoj Zemlji 2154. godine. No, trenutak nepažnje i nebrige dovodi ga u smrtnu opasnost, te mu preostaje svega nekoliko dana života, ukoliko ne pronađe lijek za svoje stanje. Gdje? Jedino na svemirskoj postaji Elysium, ekskluzivnom domu šačice bogatih, koja kruži oko naše planete.

Osim što film prikazuje kroz vizualno prepoznatljive elemente i kvalitetne efekte, Blomkamp u priču ubacuje i neka vrlo aktualna i bitna pitanja, poput ravnopravnosti među ljudima i odnosa između bogatih i siromašnih. Bilo da vas zanima audio-vizualni doživljaj ili ste pak željni kvalitetne priče, iz kina ćete teško izaći razočarani. Film u kinima počinje igrati već 9. kolovoza.

 

The Butler (Batler)

the butler

Teško da ste čuli za The Butlera, ali vrijedilo bi zapamtiti ovaj naslov do drugog mjeseca i dodjele Oscara, jer moglo bi se tu naći čak nekoliko kandidata za ovu prestižnu nagradu. Zadnjih nekoliko godina, afro-američko pučanstvo doživljava pravi kulturološki boom upravo kroz filmove, te se sve više i više portretiraju pripadnici te zajednice, koji su na neki način zadužili cijele SAD. Takvi filmovi iznimno dobro prolaze u kinima (sportska drama 42), ali i redovito skupljaju nagrade (Precious, The Help), te postaju sve poželjniji za snimanje.

Upravo redatelj Preciousa stoji i iza ovoga filma, a riječ je o Leeju Danielsu, jednom od najvećih promicatelja crnačke kulture u Americi. Ovoga puta bavi se pričom Cecila Gainesa (glumi ga Forest Whitaker), glavnog batlera Bijele kuće u razdoblju od 1952. do 1986. godine, koji je svojim očima svjedočio promjenama u općoj, ali i rasnoj politici, i to kroz više od 30 godina.

Osim Whitakera, glumački ansambl čini zvijezdana krema Hollywooda: John Cusack, Robin Williams, Alan Rickman, Liev Schreiber, Terrence Howard, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., Mariah Carrey, Oprah Winfrey i mnogi drugi. Film u kina dolazi 16. kolovoza, a nadamo se da ćemo ga i mi moći pogledati, ako ništa drugo, u nekom od neuglednijih termina (tipa, srijeda u četiri sata popodne).

 

Jobs

jobs

Premda je život Stevea Jobsa itekako zanimljiv i vrijedan filmske ekranizacije, gotovo dvije godine nakon njegove smrti, još uvijek nemamo kvalitetan i gledljiv prikaz života jednog od najvećih inovatora i tehnoloških revolucionara prošloga stoljeća. Sony pohlepno drži prava na službenu biografiju, a ostatak se mora zadovoljiti mrvicama i onime što je o Jobsu opće poznato.

Takav je i film Jobs, niskobudžetna drama koja se fokusira na početke Applea i period između 1971. i 2000. godine, u kojem je ta megafirma, kao i njezin tvorac, tek nastajala. Glavnu ulogu je dobio Ashton Kutcher, koji je, barem što se tiče fizičkog izgleda, sigurno jedan od najboljih mogućih izbora. No, prve kritike samoga filma nisu nimalo pozitivne, te ga se ocjenjuje kao površno i plitko djelo, koje prilično netočno i nekoherentno prati živote svojih glavnih likova. Je li tome tako, saznati ćemo već 16. kolovoza, kada film dolazi u naša kina.

 

Kick-Ass 2

kick ass 2

Kolovoz je prilično siromašan blockbusterima, a uz Elysium, jedino se koliko-toliko ističe Kick-Ass 2. Akcijska komedija, čiji je prvi dio 2010. godine postao jedno od najugodnijih iznenađenja sezone i instantni fanboy kult, potpuno će očekivano biti veća, glasnija, brža i nasilnija ekstravaganza nego svoj prethodnik, a nesumnjivo će nas itekako zabaviti.

Nakon što je u prvom dijelu postao neočekivani junak svakog običnog čovjeka, Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson), srednjoškolac koji se voli oblačiti u kostime i istjerivati pravdu po ulicama svog grada, pridružuje se grupi istomišljenika, kojima je dosadilo da zločinci kroz život prolaze nekažnjeno. Biti će tu svakakvih osebujnih ‘junaka’, od slatke ali ubojice Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) do manijakalnog Colonela Stars and Stripes (Jim Carrey). Njihov protivnik će ovoga puta biti The Mother Fucker (Christopher Mintz-Plasse, svima nam poznatiji kao McLovin’), nadrkani klinac s puno para, vojskom plaćenika i željom za osvetom.

Kao i prvi film, Kick-Ass 2 prate velike kontroverze, poglavito zbog (maloljetničkog) nasilja, psovki i drugog materijala, koji navodno nije zdrav za mlade i negativnim utjecajima podložne mozgove. I Jim Carrey se pobunio zbog pretjerane uporabe oružja, te odbio na bilo koji način promovirati film. Ostaje samo pitanje je li pročitao scenarij i pogledao prvi nastavak prije nego što je pristao glumiti u ovom filmu, ili je jednostavno… glup? Uglavnom, 16. kolovoz je datum kada ćemo i mi u kinima moći pogledati taj nevjerovatni festival grešnog zla.

 

The Mortal Instruments: City of Bones (Instrumentarij smrtnika: Grad od kostiju)

instrumentarij smrti

Instrumentarij smrtnika (stvarno, to je naslov?!) još je jedna u nizu filmskih adaptacija takozvanih fantasy romana za mlade i urbane čitatelje. Drugim riječima, radi se o tinejdžerskom šundu na tragu Igra Gladi i Sumrak sage, koji uzimaju ozbiljne i daleko kvalitetnije obrađene elemente iz drugih umjetničkih dijela, ogole ih bilo kakvih stvarnih emotivnih i psiholoških motiva, te serviraju kao filmski napoj za predpubertetsku i pubertetsku mlađariju (i starije žene koje još uvijek čekaju svog princa na bijelom konju).

Možda smo malo pregrubi i možda Instrumentarij smrtnika ispadne stvarno dobar i kvalitetan film, ali dovoljno smo se puta opekli i naučili da young adult urban fantasyju ne vjerujemo niti kada se bavi demonima i lovcima na iste. Ako baš odbijate odrasti i pogledati neki ozbiljniji naslov, Grad od kostiju možete pogledati već od 23. kolovoza. Mi ćemo ga pak pokušati izbjeći u što širem luku…

 

The World’s End (Kraj svijeta)

kraj svijeta

Ako je vjerovati prvim kritikama i reakcijama gledatelja, krajem mjeseca bismo se mogli itekako dobro nasmijati. Proslavljeni komičarski duo Pegg – Frost vraća se na velike ekrane u novom filmu njihova starog znanca Edgara Wrighta (Shaun of the Dead, Hot Fuzz), a ovoga puta su osnaženi i Martinom Freemanom, Billom Nighyem i mnogim drugim legendama britanske komedije.

Priča je kao stvorena za ovu ekipu: petorica prijatelja ponovno se sastaju nakon 20 godina, kako bi ponovila svoj epski pub crawl (ono kada idete od birtije do birtije i ubijate se do besvijesti u alkoholu), no u njihovom bi ih pohodu mogao spriječiti nadolazeći kraj svijeta. Alkohol, britanski humor i bitka za spas čovječanstva? Mi smo svoje karte za ovu vožnju već rezervirali, ali morati ćemo se još malo strpiti, i to do 23. kolovoza.

TAGOVIElysium film kick-ass 2 kino kino kolovoz the world's end

Komentiraj