Zabava

Brzi filmski pregled: 01/2010

Još jedan mjesec, još jedan vagon recentne filmske produkcije u totalno subjektivnom osvrtu

Piše , Objavljeno

Sumorne večeri predugog i depresivnog siječnja čovjeku ne ostavljaju izbora nego da se večer za večeri podvuče pod dekicu i u okrilju vlastitog kauča, prethodno strateški rasporedivši u dometu ruku daljince, grickalice, cugu i ostale rekvizite, pomno studira recentnu filmsku produkciju. Pa evo zaključaka provedene studije:

The Informant

Radnja:Potpredsjednik uprave multinacionalne tvrtke počne surađivati s agentima FBI-a na istrazi namještanja cijena na svjetskom tržištu

Retzka:Biznis s kukuruzom puno je veći i zanimljiviji nego li bi čovjek očekivao. Dapače, dovoljno je zanimljiv da postane predmetom vrlo zanimljivog i zabavnog filma, posebice kada se u njemu nađe lik kakav je Mark Whitacre kojeg u The Informant tumači odlični Matt Damon. Film je baziran na istinitim događajima, odnosno čudnoj i ne baš “po špagi” suradnji Whitacrea s istražiteljima FBI-a koji kroz film polako otkrivaju kakvog su to krunskog svjedoka našli. Mi im se pridružujemo u odmotavanju tog zamršenog klupka i nit po nit se sve više oduševljavamo spačkom koju je složio dobroćudni ali skroz mujeni Whitacre.
Film kojeg apsolutno morate pogledati!

Cold Souls

Radnja:U nekoj paralelnoj stvarnosti, moguće je kirurški se odvojiti od vlastite duše. Paulu Giamattiju, koji glumi sebe samoga, to se učini kao dobra ideja. Eto i Rusa…

Retzka:Cold Souls je pametan, zanimljiv i pomalo smiješan film. Redateljica/scenaristica jako je fino ispričala ovu priču koja vas polako uvlači u apsurdnu situaciju u kojoj se našao glavni lik. Giamatti je naprosto odličan, doduše, to se od njega i očekuje. Vrijedi spomenuti i vizualnu stranu priče koja ovaj film čini stvarno ugodnim za gledanje.
Cold Souls nije tip filma kakve inače nalazite na Idesh!, i nemojte se truditi svrstati ga u ladice komedije ili drame jer se nalazi negdje između i svakako ga vrijedi pogledati.

Cash

Radnja:Wite trash sirotinji jednog dana s neba padne kufer pun keša. Sljedeća stvar koja stiže jest bad guy s umom poreznog referenta koji namjerava naravnati račune.

Retzka:Toplo se nadam da će domaći distributeri film nazvati “Gotovina” jer bi mu (jedino) to moglo osigurati veći uspjeh na našem tržištu. Daleko od toga da se radi o lošem filmu, mjestimice malo pati od nedostatka dinamike, ali svakako ga se može odgledati.
Sean Bean igra (koliko sam upoznati) jednu od boljih rola svojeg života, dok ostalo dvoje glavnih protagonista jedva odrađuje svoj posao. Redatelj/scenarist/producent Stephen Milburn Anderson čini neoprostivu glupost kada Beana angažira i za ulogu još zajebanijeg brata blizanca.

Armored

Radnja:Grupa zaštitara blindirana vozila u kojima prenose lovu odlučuje olakšati za dragocjeni teret.

Retzka:Zvjezdana postava Jean Reno, Laurence Fishburne i Matt Dillon unose nešto u ovaj film, sve ostalo je čisto parafraziranje Reservoir Dogsa. Ipak, Armored ulazi u popis filmova koje slobodno možete pogledati, ali naravno, uz vrlo rezervirana očekivanja. Redatelj Nimród Antal puno je bolji posao odradio s Vacancy (2007.), scenaristi Jamesu V. Simpsonu ovo je prva gaža vrijedna spomena pa mu još i možemo oprostiti mjestimice plitku priču, dok je izbor glavnog glumca (Columbus Short) potpuni promašaj.

Nine Miles Down

Radnja:Bušotina usred pustinje. Gomila nestalih inženjera. Jedna HOT inženjerka. Nešto je opasno u zraku.

Retzka:Bivši policajac s teretom osobne tragedije, negostoljubiva pustinja, misteriozni nestanak osoblja bušotine i jednako misteriozno pojavljivanje jedine preživjele članice ‘ekspedicije’ – sve to ispresijecano zastrašujućim scenama čini ovaj film taman gledljivim. Vremenom postaje predvidljiv iako se cijela priča prilično oslanja na svoju “nepredvidljivost”, pa tu gubi na atraktivnosti.
Nešto kao Whiteout ali u potpuno suprotnom okruženju i uz više horor elemenata. I da, tu je golišava Kate Nauta (Transporter 2).

Role Models

Radnja:Danny i Wheeler dva su neostvarena lika što savršeno odgovara Wheeleru, dok Danny zbog toga šizi. Kada kola krenu nizbrdo, kreće glupava komedija s klincima

Retzka:Da Seann William Scott nije na trenutke tako jebeno blesavo smiješan, ovaj film ne bi vrijedio niti papira na kojemu je scenario napisan. Iako je web je pun oduševljenih recenzenata koji ga nazivaju “toplim”, “smiješnim” i štotijaznam kakvim sve ne, ova komedija nije me oduševila. Je, tu i tamo sam se nasmijao, bilo je par dobrih fora, ali su se utopile u moru klišea.
Može se pogledati, a ako ne očekujete previše, upravo to ćete i dobiti.

Thick As Thieves / The Code / Lopovi

Radnja:Stari lopov angažira (nešto) mlađeg lopova kako bi zajedno opelješili Fabergeova jaja iz strogo čuvane draguljarnice. Eto i Rusa…

Retzka:Kada film nema dobru ideju, talentiranog scenaristu, budget s previše nula ili bilo što čime bi privukao publiku, očajni producenti pokušavaju ga učiniti atraktivnim angažiranjem Morgana Freemana. Stara iskusnjara, taj mudar pogled i dubok, uvjerljiv glas upari se s potpuno mu suprotnim svojstvima Antonia Banderasa koji je u ovom filmu mlad (!?), neiskusan i uvjerljivo blentav kao i uvijek.
Film je kronično loš, predvidljiv, neuvjerljiv i dozlaboga dosadan. Rade šerbedžija nimalo ne pomaže.

Sherlock Holmes

Radnja:Briljantni detektivski um… bla truć… šora… bla truć… tajna društva… bla truć… šora… gotovo… fala kurcu!

Retzka:Sherlok ide na dno liste! Možda i nije lošiji od gore navedenog, ali s obzirom na najave ovaj film je toliko razočarao da je jedva ušao na ovaj popis; ne jednom bio sam vrlo blizu Ejecta, ali sam ga uporno odgledao do kraja samo da se uvjerim koliko je ovo sranje od filma. Pogledavši ga, nisam siguran zašto je uopće snimljen. Možda kao trailer za drugi dio? Guye Ritchieu, oprostio sam ti sva ona sranja s Madonnom, ali ovo neću!

TAGOVICash Cold Souls film Nine miles down Sherlock Holmes The Informant

Komentiraj