Zabava

Aside Banners

Flight of the Conchords – urnebesan glazbeni sitcom

Što se dogodi kada četvrti po popularnosti novozelandski gitarski-digi-bongo-acapella-rap-funk-komični-folk duo preseli u New York u potrazi za slavom i novcem? Ne dogodi se baš ništa, a to je uvijek dobar materijal za sit-com.

Piše , Objavljeno

Što se dogodi kada četvrti po popularnosti novozelandski gitarski-digi-bongo-acapella-rap-funk-komični-folk duo preseli u New York u potrazi za slavom i novcem? Ne dogodi se baš ništa, bore se s privatnim problemima, ljubavima, nedostatkom novca, pokušavajući opstati u vrevi velegrada, pa onda HBO napravi od toga jedan od najsmješnijih sitcomova posljednjih desetak godina.

Bret MacKenzie i Jemaine Clement članovi su novozelandskog benda Flight Of The Conchords. Nakon što je njihova slava “prerasla” rodnu grudu, odluče se preseliti u New York, u potrazi za slavom i uspjehom u šoubiznisu, no stvari ne idu baš po planu…

Živeći u iznajmljenom stanu, svakodnevno odlaze na sastanke s menadžerom banda, Murrayem (glumi ga Rhys Darby), koji je zaposlen kao kulturni ataše u veleposlanstvu Novog Zelanda. Osim što ima bolesnu potrebu voditi zapisnik svakog sastanka Murray je nevjerojatno nesposoban, a na trenutke podsjetiti će vas na još jednog luđaka Davida Brenta iz serijala The Office.

Jemaine i Bret su pod stalnom pratnjom vjerne, ali i jedine obožavateljice i klasičnog stalkera Mel (Kristen Schaal), udane žene, koju muž vozi na svaki, pa čak i odgođeni nastup benda. Njihov prijatelj Dave, radi u zalagaonici i daje im savjete kako se nositi s američkom kulturom i ženama, ima lude cimere “koji misle da su njegovi roditelji” koji naravno to i jesu. Od ostalih likova treba izdvojiti Eugenea, koji iznajmljuje stan glavnom dvojcu, Coco – Bretovu kratkoročnu djevojku i svojevrsnu Yoko Ono za band i Sally bivšu djevojku obojice “glazbenika”.

McKenzie i Clement već godinama koriste folk band kao podlogu za svoje komičarske nastupe, osvajajući brojne nagrade poput one na US Comedy Arts Festivalu 2005. Od samih početaka imaju status kulta diljem svijeta, 2002. godine objavili su koncertni album Folk The World Tour, a osim gostovanja u showu Davida Lettermana, Conana O’Briena i sličnih, nastupili su i na slavnom Bonnaroo festivalu.

Flight Of The Conchords svoju je televizijsku premijeru imao na HBO-u u srpnju ove godine, a osim oduševljenja kritike, vrlo brzo počeo rasti i broj gledatelja. Iako se u početku smatralo da serija neće doživjeti drugu sezonu, dvojac koji stoji iza cijelog projekta, kao i svi fanovi s nestrpljenjem čekaju 2008. godinu, kada se nastavlja prikazivanje novih epizoda u udarnom nedjeljnom terminu.

Ono po čemu je ova serija posebna svakako su glazbeni spotovi, koji u Flight Of The Conchords oduševljavaju svojom originalnošću i talentom i uvelike su ispred svega što se može vidjeti na glazbenih programima.

U svakoj epizodi ima barem dva glazbena broja koji se nadovezuju na radnju epizode, pa tako naši junaci, dok sanjare, vode monologe, pjevaju djevojkama ili kad im je teško – zapjevaju. Našalili su se sa svim rock’n’roll klišejima, tako primjerice u epizodi What Goes On Tour, kreću na turneju po aerodromskim kafićima, koju ženinim novcem sponzorira Murray, Jemaine i Brett kupe kožna odjela, bace televizor kroz prozor, odvezu automobil u bazen, unište svu tehniku na pozornici, naravno sve zahvaljujući nespremnosti.

U šestoj epizodi Brettu se u snovima pojavljuje Bowie (it’s me 1983 David Bowie from the movie Labyrinth) te ga savjetuje da poboljša imidž noseći gusarski povez za oko, ovaj ga posluša ali ima velikih problema sa orijentacijom. Jemaine, na nagovor Sally, svoje i Brettove bivše djevojke, odluči iznajmit stan kako bi poboljšao seksualni život, ali “stan” je u stvari ostava za metle, a nakon što ga ne uspiju odgovoriti od nauma, on organizira i tulum.

Flight Of The Conchords je najbolja stvar koja se 2007. godine pojavila na televiziji, originalni i prije svega urnebesno smiješan sitcom, koji će vas svojom genijalnošću prikovati za ekrane dok prvu sezonu ne odgledate u dahu. A onda kao i mi, otpočetka.

TAGOVIhbo serija sit com

Komentiraj