Zabava

Aside Banners

Fringe – serija na rubu znanosti

Možemo li na osnovi naziva serije zaključiti da je J. J. Abrams obožavatelj lika i djela kolege Mišaka? Ne nužno, ali zaključujemo da je J. J. stvorio još jednu odličnu seriju.

Piše , Objavljeno

Znanost je toliko uznapredovala, da je nadišla naše potrebe i očekivanja, zanemarila našu potrebu da ju postavimo u okvire, putem je izgubila kompas, zaboravila osnovne ciljeve, i počela se kretati po rubu.

fringe

fringe

Takva je znanost i takav je svijet u kojemu uznapredovala znanstvena dostignuća kroje budućnost čovječanstva, čemu možemo svjedočiti u novoj seriji iz bogatog producentskog opusa J. J. Abramsa, koji je udario u zlatnu žilu s Lostom i tada valjda odlučio nastaviti kopkati po znatiželjnom umu gledateljstva sklonog kompliciranim zapletima, radnji na rubu mogućeg, misterijima i teorijama zavjere.

Ipak, za razliku od Losta, gdje je radnja toliko komplicirana i povezana da čovjek ne smije niti na WC otići bez da nešto propusti, Fringe se može gledati puno ležernije, čak ni propuštanje pojedine epizode neće bitno umanjiti užitak, iako to ne preporučujemo.

Fringe trailer

Fringe je serija koja nastavlja tamo gdje su stali Dosjei X s primjesama Zone sumraka, s time da stvari stavlja u donekle realnije okvire, i dodaje elemente akcije. Abrams, Roberto Orci i Alex Kurtzman (zajedno su radili Alias, a prva dvojica i novi Star Trek, a druga dvojica napisala su Transformers) drže se znanosti, ali bez rezerve odlaze i preko ruba, duboko u fiction – sve za potrebe dobrog šoua.

Misterija ostaje Abramsov trademark, pa su epizode Fringea prepune skrivenih i šifriranih poruka, malih zagonetki za gledatelje, ali na način da površni TV konzument bez problema može pratiti tijek serije, dok će oni koji se ponosno nazivaju frikovima uživati u rješavanju glavolomki. Za sada je emitirano prvih 14 epizoda serije, i to u FOXovom prajm-tajmu, odmah nakon American Idola, a do kraja sezone čeka nas još osam puta po napetih 50 minuta.

fringe - ekipa

fringe – ekipa

Fringe – radnja i ekipa (nema spojlera)

Fringe Division odjel je FBI-a koji je oformljen kako bi istražio niz čudnih događaja, naoko nepovezanih, koji se u određenom Uzorku (The Pattern – kako se službeno naziva) događaju u različitim dijelovima svijeta. Odjel se susreće s ubrzanim starenjem, teleportacijom, mutiranim virusima, telepatijom, naprednom tehnologijom nepoznata porijekla…

Olivia Dunham

Olivia Dunham

Olivia Dunham

Australska glumica Anna Torv nastupa u ulozi agentice FBI-ja Olivije Dunham kojoj je povjerena zadaća da istražuje slučajeve povezane s Uzorkom. Već u prvoj epizodi, profesionalna znatiželja i predanost poslu prestaju joj biti jedina motivacija u rješavanju bizarnih slučajeva, pa agentica Dunham postaje i osobno upletena na više načina.

Peter Bishop

Peter Bishop

Peter Bishop

Joshua Jackson tumači Petera Bishopa, kojemu IQ od 190 nimalo ne pomaže u životu. Nije završio ni srednju školu, ali je uz falsificiranu diplomu MIT-a predavao kao profesor na faksu. Njegovi osobni problemi, prvenstveno kockarski dugovi natjerali su ga u bijeg, ali agentica Dunham dovodi ga iz Iraka (gdje se bavio nekim mutnim poslovima), kako bi joj omogućio da njegova oca izvuče iz munjare. Dežurni skeptik u seriji pomaže u komunikciji i radu sa svojim ocem, ali njegov zdrav razum često upućuje istragu u pravom smjeru.

Dr. Walter Bishop

Dr. Walter Bishop

Dr. Walter Bishop

John Noble, još jedan Australac, tumači ludog znanstvenika Waltera Bishopa, mješavinu Frankesteina i Einsteina, te Peterovog oca. Proveo je 17 godina u ludnici, optužen ali nikad osuđen za nehotičnu smrt asistentice. Prije incidenta radio je za američku vladu na povjerljivim znanstvenim istraživanjima poput kontrole uma. Njegovo poznavanje rubne znanosti osnova je svake istrage koju provodi agentica Dunham, ali staž u munjari odradio je svoje, pa se doktor korak po korak rješava amnezije i prisjeća svoje kontroverzne znanstvene prošlosti koja je očito vrlo povezana sa Uzorkom.
fringe

fringe

U seriji radnju nosi čitav niz zanimljivih likova, a svaki od njih krije neku tajnu koja će se pokazati bitnom za daljnji razvoj i rasplet radnje (ako do njega ikad dođe). Phillip Broyles (Lance Reddick – Lost, OZ, The Wire) na čelu je Fringe odjela; Charlie Francis (Kirk Acevedo – OZ, Band of Brothers) FBI agent, Olivijin kolega i podrška; Nina Sharp (Blair Brown) zaposlenica tvrtke Massive Dynamic, očito duboko povezane s Uzorkom; John Scott (Mark Valley) odmetnuti agent FBI-a, bio (i ostao) u vezi s Olivijom.

Eto, pokušali smo vas navući na ovu odličnu seriju bez da odajemo previše detalja o radnji, što i nje jako teško, budući da nakon 14 epizoda ni autor nije dobrim dijelom na čistu WFT se zbiva (u pozitivnom smislu) i kamo sve to ide, ali jedva čeka nastavak.

Službeni Fringe Sajt >>

Fringe Fan Site >>

TAGOVIfox fringe J. J. Abrahms serija tv

Komentiraj