Zabava

Aside Banners

Gay Is OK. Na filmu

Hollywood je zabrazdio u gay tematiku. Od Philadelphije i Brokeback Mountaina, dramatične priče o toploj braći garantiraju uspjeh. Ali samo na platnu

Piše , Objavljeno

Po Hollywoodu kruže tračevi da glumci prihvaćaju gay uloge ne bi li unaprijedili karijeru. S druge strane, još je nevjerojatno mali broj njih spreman izaći iz ormara i reći da voli pimpeke. što trpi kamera, ne trpi stvarnost, na neki način savršeno opisuje dvoličnost industrije zabave koja će vam prodati hrpu nasilja, seksa i varijacija na temu, pod strogim uvjetom da ih ne provodite u djelo.

A Single Man

A Single Man

Čini se da je Hollywood ušao u homoseksualnu fazu. Colin Firth glumi gay profesora u senzualnoj adaptaciji romana Christophera Isherwooda ‘A Single Man‘, a uskoro ćemo moći gledati Jima Carreyja i Ewana McGregora kako se faćkaju u ‘I Love You Phillip Morris’. Nešto kasnije ove godine čekaju nas vrući poljupci Julianne Moore i Annete Bening u drami ‘The Kids Are All Right’.

Ništa novo. Nagledali smo se HIV pozitivne tematike već 1993. s Tomom Hanksom u Philadelphiji, a ni Jake Gyllenhaal i Heath Ledger nisu patili zbog uloga uzajamno napaljenih kauboja u Brokeback Mountain, osim što si je potonji ne tako davno oduzeo život, iz vjerojatno vrlo nehomoseksualnih razloga. Sean Penn je prošle godine pospremio na kredenac svog drugog Oskara u za ulogu Harveya Milka, otvorenog gay aktivista koji je postao prvi kalifornijski političar istospolnih namjera u Gus Van Santovom filmu ‘Milk‘.

 I Love You Philip Morris

I Love You Philip Morris

Gejluk je od provokativne teme postao usputni filmski fenomen. U ‘ I Love You Philip Morris‘ radi se o odnosu koji je daleko od fokusa radnje i izvora dramaturškog zapleta. Bit će da je od iznimno uspješnog Brokeback Mountaina scenaristima i producentima postalo lakše uvesti homoseksualne odnose u priču, a bez da ih pretvore u problem i žigošu brandom ‘gay film’. Ili nije? Kada je Ewan McGregor na Sundanceu napravio presicu povodom filma, kao mjesto radnje odabrao je gay bar. Prisutni su navodno cijelo vrijeme repetirali kako nije riječ o gay filmu, valjda u namjeri da reduciraju vlastiti neugodnjak zbog teme i lokacije. Da, naravno da je riječ o muškoj ljubavi i ne, nema veze sa pričom o homoseksualnosti. ‘I Love You Phillip Morris’ pokušava demonstrirati koliko daleko su ljubavnici spremni ići ne bi li bili zajedno. Sad, što je u vezi jedna surla previše tek je mali geometrijski detalj.

Anglofona kinematografija je prešla dalek put od ‘Making Love‘ iz 1982. koji govori o oženjenom muškarcu i njegovoj razbuktaloj strasti prema pripadniku istog spola. Jedan od glumaca iz tog filmskog gay klinča, Harry Hamlin, kasnije je izjavio kako mu se karijera posljedično usporila. Nakon Toma Hanksa, stvari se okreću za 180 stupnjeva. Glumce se optužuje da prihvaćaju gay uloge ne bi li izmamuzarili još grumen slave prije nego potonu u sivi prosjek, trač koji ovih dana prati Jima Carreya.

Kul je biti homić!

U Hollywoodu je još uvijek turbo više kul biti homić pred kamerom nego iza nje. Ukoliko si strejt i glumiš perkana, praktički su ti garantirane aklamacije za odrađenu ulogu. Ukoliko si pak istospolno naložen a želiš glumiti hetero lika, šanse da ćeš dobiti ulogu ravne su nuli. Baš kao i u slučaju da si gay i hoćeš glumiti istog.

Kada je Ficara i Requa, koscenariste filmske ljubavi McGregora i Carreya u ‘Philip Morrisu‘, dočekalo pitanje da zašto nisu odabrali homo glumce za svoj uradak, odgovorili su kako u Hollywoodu nema homića. Nepisana pravila znaju se napamet. Pederluk je stvar umjetnosti i nema šanse da ga neki od glumaca odluči javno deklarirati jerbo ga čeka duga silazna poslovna putanja. Requa zna za rješenje – treba dočketi nekog superstara kojeg će obožavati čitava galaksija i koji će u jednom trenutku priznati da se voli igrati s tuđim pišama. Pošto će biti toliko slavan i sveudilj obožavan, seksualna orijentacija neće igrati presudnu ulogu i tabu će pasti u vodu. Onda i eventualno onda, Hollywood će biti spreman tolerirati iste karijerne šanse ekipi koja više voli svoj rod. S naglaskom na jači spol, dabome. Lezbijke ne smetaju apsolutno nikom, a ponajmanje superstrejt frajerima ukoliko smiju participirati.

TAGOVIEvan McGregor film gay jim carrey sean penn Tom Hanks

Komentiraj