Glazba

blagdanska katastrofa

Aside Banners

10 najgorih božićnih pjesama IKAD!

Piše , Objavljeno

Svatko tko je posljednjih nekoliko godina krajem studenog sjeo za volan u jutarnje sate, zvučno je bio miniran bljuvotinama božićnog predznaka na kojekakvim postajama gdje vas siluju osamdesetak puta dnevno s popevkama poput „All I Want For Christmas (Is You)“.

No teta Mariah nije jedina iritacija zbog koje biste radije bili zatrpani danima u vlaku u snijegu, pali pod dvometatsku ledenicu, skočili u hladnu Savu ili pod rafale pomahnitalih američkih klinaca. Popis božićnih katastrofa je malo veći, a izgleda kao francuska salata – vidiš mu različite sastojke, a onda kad kreneš, ne možeš stati s konzumacijom…

10. Beach Boys – Santa’s Beard

Beach Boys i božićni surfy-surf-i-malo-jivea jedino mogu zajedno u nekoj od ranih reklama za Pepsi. Očajno nabrajanje banalnih i kičastih motiva poslužilo bi jedino Hannibalu Lecteru za soundtrack uz dupli biftek. Čisti masakr koji ima veze s Božićem koliko i Severina.

9. All I Want For Christmas (Is You) 2.0 – Mariah Carey feat. Justin Bieber

Mariah Carey ima sve potrebne adute da je producenti i izdavači odaberu za božićnu pevaljku koja će u mjesec dana zaraditi za cijelu svoju jednu sezonu – ima velike i duboke oči, ali i glaščinu koja će joj osigurati pop-klasik.
Međutim, ljubavna power-pop božićna pjesmica maltretira nas godinama u izvedbi same Mariah na svim mogućim radio-postajama, pjevaju je na svim talent-showovima i inim „zbiljokazima“ (eng. reality show), kao i u Kauflandu ili Konzumu već od početka studenog… No nešto najgore što se pjesmi, a nama ponajviše, moglo dogoditi jest Justin Bieber.
Mala muška šiparica koja iskače čak iz kutije lutaka na napuhavanje našla se u obnovljenoj duetnoj varijanti, a njegovo meketanje dalo je kredibilitet apokalipsi koja nam je prijetila do petka. Oni čeličnog želuca koji prođu kroz video dobrano će se nasmijati na Justinovo (18) „zavođenje“ Mariah (41) – uvjerljivo kao i Sanaderovi monolozi. Djevojke, želite li nam se za nešto osvetiti, radije nam čupajte nokte na rukama i nogama, ali ne puštajte nam ovaj duet.

8. My Only Wish (This Year) – Britney Spears

Ova pjesma stara je skoro kao i sam Justin, a objavljena je u vrijeme kad se nimfeta Britney u njegovim godinama trljala o svašta u videospotovima i stavila copyright na jebozovno dahtanje.
Fascinantno je kako je i ovu naoko nevinu pop-kakicu uspjela začiniti dahtanjem usred „pisanja“ pisma Djedu Mrazu… Ima samo jednu želju, ha? Iritantna pjesma s moći distorzije percepcije „djedice“ i onoga što on „nosi“ dok svi spavaju… Zbog ovakvih je curetaka hrpa djedica na podužem godišnjem odmoru zarađenom ispunjavanjem „božićnih“ želja istih.

7. Last Christmas – Wham

Božićna pjesma koju bih radije mijenjao za upalu pluća i kanister sirupa protiv kašlja. Dokaz da nema boga, a ako ga ima, opaki je sadist. „Last Christmas“ djeluje kao da je duo netko snimao tijekom kolonoskopije…

6. Funky, funky Xmas – New Kids On The Block

Svi vi s pikado pločom na kojoj izmjenjujete fotografije Justina Biebera i One Directiona, nemojte misliti da su boy-bendovi prolazna virusna upala. Nažalost, svakih deset godina doživljavamo revival prištavih, ali napuderisanih petorki koje redovito pjevaju u falsetu. Zajedničko im je svima da lansiraju božićni albume jer, eto, vole blagandsku obiteljsku toplinu, a s tradicijom su započeli New Kids On The Block – najstariji među njima. Ako nemate pojma tko su – imate sreće više nego pameti. Oni koji znaju, sjetit će se šatro funk-rap stvari zbog koje bi najradije od Sharon Stone posudili šiljak za led i završili u crnoj kronici.

5. Christmas With Kićo – Kićo Slabinac

Djeco, još jedno ime bez kojeg se može, no i jedino ime na ovoj ljestvici koje nema jednu pjesmu, već cijeli božićni album. Ratne 1992. Božić je većini bio jedan od najhladnijih i najnesretnijih, ali bilo je nemilosrdnih roditelja koji su djeci, želeći im priuštiti finu Božićnu kazetu „Christmas With Kićo“, priuštili traumu i stvorili legiju malih Grincheva (jedan od njih piše ovakve tekstove).
Osim što vrtićke i školske slatke pjesmice nisu zazvučale toplo i spokojno, razroki nas je Kićo gledao s nezaboravne naslovnice poput kakvog taoca ruske mafije uvrnutog smisla za humor i camp. Na ovoj se listi našao zbog najgoreg albuma i očajnih božićnih obrada, a na The Sunovoj se našao (podsjetimo se) zbog najgoreg božićnog covera

4. Srebrna krila & prijatelji – Božić dolazi

Svaki put kada pokušate na YouTubeu pustiti „Božić dolazi“ Diletanata, servis će vam sugerirati Srebrna krila… NE! Nisam njih htio! Još jedan bend kojeg se sjećamo kao lanjskog snijega, u svom osebujnom opusu ostavio je i „Božić dolazi“ – grozomornu tapiju od koje je vjerojatno gori samo njezin video-spot sveden na sljedeće:
– nemotivirano simetrično i simultano ulaženje u kadar dva frajera na belome koji ne trepću;
– Kolektivnu euforiju induciranu tripom;
– Zrinka Tutića kao prototip serijskog manijaka i „threnchcoat rapista“;
– Jezivog istog kao i danas Vladu Kalembera;
– otkriće da je Vlatka Pokos bila pjevačica prije negoli je postala slavna;
– bal alkoholičara na kojem je pitanje tko će prvi izvući motornu pilu ili gan iz predimenzioniranih odijela;
– frontmena Srebrnih krila sa sunčanim naočalama u svakom kadru prigušenog post-komunističkog;
– i pitanje: „Tko su svi ti kosmati anonimusi?“

3. Christmas Conga – Cyndi Lauper


Eto ti inspiracije Alvina&Chipmunksa, ali i Jelene Rozge! Nazalna poskočica i krečanje spržene plavuše koju je zamijenio Justin Bieber. Ova visokofrekventna tapija podsjeća na stare dane igranja s tipkom FF na radiju i prženje audio-kazeta. Ugođaj najbliži ovoj pjesmi, a i cjelokupnom opusu treš plavojke jest onaj kolinja iliti svinjokolje… Prava predbožićna noćna mora.

2. White Christmas – Kelly Family

Siroti se Irving Berlin i Bing Crosby, a bome i Sinatra i Elvis, a čak i Bob Marley (koji su pjesmu obradili) okreću u grobu svaki put kada neka izgubljena duša pusti klasik „White Christmas“ u izvedbi Kelly Family.
Incestuozno histerična nakupina gremlinolikih Iraca među brojnima su obradili najbolju od najboljih, a onda od nje napravili glazbenu krvavicu koja traje i traje i traje dok se cijeli klan ne izreda… Najbolja paralela i usporedba jest Mansonova obrada „Alabama Song“. No ovo je vjerojatno strašnije. Ovo ni Grinch ne bi puštao dok proždire dječje lizalice, Bender na ubilačkom pohodu svoje posade, pa čak ni otac Karras da bi istjerao đavla iz opsjednute Regan…

1. Zvona zvone, Božić je – Marko Perković Thompson i Stepinčevi mališani

Treba li početi s analizom da je Božić obiteljski blagdan mira i blagostanja uznemiren grlato-nazalnim jaukom čovjeka kojeg je netko uvjerio da zna pjevati ili da ga doista prati dječji zbor Stepinčevi mališani? Tko može reći da voli svoje dijete i ovo mu pustiti? Ili još gore, odvesti ga na ovo…? Bude li uskoro kakvih prigodno blagdanskih, domaćih horor uspješnica, eto ti ideje za uvodnu scenu i naslovnu temu filma. Creepy… Spooky…

TAGOVIbožić najgori

Komentiraj