Glazba

mamaaaa uuuu

Aside Banners

20 stvari koje niste znali o pjesmi Bohemian Rhapsody

Piše , Objavljeno

Prije trideset i sedam godina, Queen je izbacio pravu zvijer od pjesme koja traje šest minuta, sastoji se od šest glazbeno potpuno različitih sekcija, a u tekstu Freddie objašnjava majci kako je ubio čovjeka, ne želi da ona plače, prodao je dušu Beelzebubu, pita Scaramouchea može li zaplesati Fandango i upozorava nas da mu ne pljucamo u oči.

Jasno, riječ je o Bohemian Rhapsody, remek-djelu Queenovaca koja je izašla prije točno 37 godina, a u nastavku pročitajte 20 činjenica o pjesmi koje vjerojatno niste znali, a koje su nam otkrili ljudi iz NME-a.

1. Bohemian Rhapsody punih je devet tjedana bila na prvom mjestu ljestvica krajem 1975. godine, što ju je u to vrijeme činilo trećom pjesmom s najdužim periodom provedenim na vrhu. Bolji su bili „Cara Mia“ Davida Whitfielda (10 tjedana, 1954. godine) te „Rose Marie“ Slima Whitmana (11 tjedana, 1955. godine). Kasnije ju je s treće pozicije istisnula ABBA-ina „Mamma Mia“. Posebno zanimljivo poradi toga što Rapsodija sadrži onaj „Mamma Mia“ dio. Urote!

2. Producent pjesme, Roy Thomas Baker, radio je i na albumu Guns N’ Rosesa „Chinese Democracy“, no otpušten je zbog navodnog pretjerivanja oko zvuka gitara. Krivimo debelog Axla, naravno.

3.  Scaramouche je lik iz talijanske comeddie dell’arte, klaun koji se uvijek uspije izvući iz opakih situacija u koje se nerijetko uvali, a najčešće na način da u probleme uvali nekog drugog. Svi znamo par takvih…

4. Pjesmu je prvi put na radiju pustio Kenny Everett, u to vrijeme DJ na radiu Capital. Isprve je smatrao kako je nevjerojatno duga, no kasnije se pribrao i zaključio: „zaboravite, može trajati i pola sata, bit će broj jedan stoljećima!

5. Freddie Mercury u ovoj pjesmi svira isti klavir koji je Paul McCartney koristio za snimanje „Hey Jude“.

6. Diskografske kuće EMI i Elektra u Velikoj Britaniji htjele su odrezati dijelove ove epske stvari. Roger Taylor je objasnio: „Rekli su da je preduga i da to neće funkcionirati. Mislili smo – možemo je odrezati, ali onda neće imati nikakvog smisla. Propustili bi sve različite ugođaje pjesme. Pa smo rekli – ne. Ili će proći ili neće.“ Dobar izbor.

7. Bohemian Rhapsody je Freddieva beba. Brian May 2002. je izjavio: „On je točno znao što radi. Mi smo mu samo pripomogli u davanju života pjesmi“.

8. Trebalo je više od 70 sati za završavanje dijela s operom.

9. Freddie je cijelu pjesmu, uključujući i harmonije, pisao po telefonskim imenicima i komadićima papira, zbog čega je ostatku benda bilo pomalo teško pratiti njen razvoj.

10. EMI je shvatio da ima neuobičajen hit tek nakon prvog puštanja na radiju Capital, kada su dobili prvu reakciju publike. To je bio trenutak kada su se složili da će izdati singl u punoj dužini.

11. Pjesma ima čak 180 vokalnih slojeva. Sto osamdeset. Fina brojka.

12. U SAD-u je nakon izlaska dosegla tek deveto mjesto na ljestvicama, no nakon što je iskorištena u filmu Wayne’s World, 1992. je doživjela fin skok na drugo mjesto. Na prvom mjestu tada je bio Kriss Krossov klasik, „Jump“.

13. BBC-ov popularni Radio 1 je 2007. otkrio kako je Bohemian Rhapsody najviše puta puštena pjesma od osnutka radija 1967. godine.

14. Queen je na nastupima uživo ipak često koristio matrice umjesto sviranja najkompliciranijih dijelova pjesme. Ne krivimo ih.

15. Video spot za pjesmu, koji vjerujemo da je svima dobro poznat, koštao je oko 4.500 funti i bio je fokusiran na formaciju benda poput one na coveru albuma „Queen II“, koji je izašao godinu i pol ranije. Sviđala im se ta slika, očito.

16. Queen je snimio izvedbu Bohemian Rhapsody za emisiju Top of The Pops umjesto da uživo nastupe u njoj. Pričalo se kako je to iz jednostavnog razloga što nisu bili u državi u to vrijeme, no Taylor je 2004. objasnio: „Učinili smo sve u našoj moći da izbjegnemo pojavljivanje u Top Of The Pops. To je bio najdosadniji dan koji čovječanstvo poznaje.

17. Pjesma je duga 5 minuta i 55 sekundi, što je riskantna dužina za pokušati pokoriti ljestvice, no „Hey Jude“ (kvragu, evo je opet) je minutu i pol duža. Oasis je kasnije oborio sve rekorde s „All Around The World“, dugom čak devet i pol minuta. Danas imamo izvođače čiji albumi ne traju puno duže.

18. Reizdanjem pjesme na albumu „These Are The Days Of Our Lives“ nakon Mercuryeve smrti 1991. godine Bohemian Rhapsody je postala jedina stvar koja je s identičnom snimkom dva puta bila božićni broj jedan singl.

19. Obradu pjesme snimio je čitav niz dosta… zanimljivih izvođača. Na primjer: ‘Weird Al’ Yankovic, G4, Elaine Paige, The Massed Bands of the RAF, Rolf Harris te Pink. Čekamo Bojana Jambrošića.

20. Vjerujemo kako se svi pitate koje je pravo značenje pjesme. Šjor Freddie ponudio je dubok odgovor: „Ona znači što god želite da znači.“ Eto. Sad je sve jasno.

TAGOVIbend bendovi bohemian rhapsody činjenice fakat queen

Komentiraj