Glazba

keep it wavy

Aside Banners

8 najboljih nam Spotify playlista da ti ljeto bude wavy i sretno

Piše , Objavljeno

Došao nam je Spotify i presretni smo. Koliko sretni? Pisali smo već o razini naše sreće, ali količina i kvaliteta njihovih playlista kada sam ne znaš što slušati je vrhunska i to nam je trebalo ove godine.

Uz daily mixove nastale prema onome što ti slušaš, uz family mix nastao u kombinaciji tebe i tvoje Spotify familije (ako si frugalna osoba i startao si obitelj na Spotifyju, a u stvarnom životu nećeš još bar 5 godina), uz žanrovske i workout playliste – moramo izdvojiti neke koje zaslužuju pažnju, playliste koje će ti i same doći, ali što prije počneš s dobrom glazbom, to bolje.

Znamo da se slažeš inače ti kursor i lijevi klik miša/touchpada ne bi pao na ovaj link.

Fresh Finds – The Wave

spotify fresh finds

Fini novi R&B/Soul od nezavisnih artista i labela. I zvuči odlično. Zvuči kreativno. Zvuči hrabro, a opet dovoljno poznato da ne bude previše svemirski.

Smatramo da se kužimo u glazbu i da pratimo sve što se događa na svjetskom glazbenom nebu i po svjetskim glazbenim podrumima, ali od ovih 5 i nešto sati glazbe ne znamo skoro nijedno ime. To se dogodi demokratizacijom opreme za stvaranje glazbe i distributerskih mreža.

POLLEN

spotify pollen

Bez opterećenosti žanrovima, ovo je jedna od playlista koju smo zapamtili i ranije dok Spotify nije bio ovako fino dostupan kod nas. Ima svega – od Jamesa Blakea i Khruangbina preko Aminea i Sminoa do JPEGMAFIA-e i Freddieja Gibbsa.

Ova playlista je napravljena prvi put u rujnu 2018. godine, a Spotify je odlučio napraviti playlistu koja nije organizirana prema žanru. Hrabro. Otad se stalno updatea. Radio postaje, dodjele nagrada i mrtvi hipsteri još brigaju za žanrove, ali ova playlista reflektira ono što osjećamo kao ljubitelji glazbe – nevažnost žanrova za krajnjeg korisnika. Važno je samo da je dobro i da nešto osjetiš.

Alternative Hip Hop

spotify alternative hip hop

Ako znaš kakvu glazbu vrtimo po redakciji zahvaljujući Friško Ispod Peke, znaš da sve što slušamo pronalazi korijene u hip hopu, ali da nismo za one uvriježene pedesetcentaste i lilaste i yungaste načine glazbenog izražavanja. Treba nam malo eksperimentiranja sa zvukovima i temama. U naslovu ove playliste je Alternative, a na kaveru su Brockhamptonovci. Pretty much sve što trebamo. Naravno da se ova playlista glazbeno preklapa s nekim dosad navedenima, ali to je dobra stvar.

I Love My ’90s R&B

spotify rnb

Da moramo slušati jedan žanr do kraja života – R&B devedesetih bi bio to. D’Angelo, Erykah Badu, Mary J., Aaliyah. Znaš o čemu pričamo.

Retro Pop

retro pop

Novi vintage. Novi artisti koji su izabrali zvučati kao neki stari artisti – ali da ne zvuči tužno karbonkopirano. Kiwanuka car svemira. Leon Bridges slijedio njegove stope. Lee Fields & The Expressions nas bacaju na neka dobra stara prošla vremena. Ako ti je dosta soul numera kojih smo se svi naslušali kroz život, a želiš još soula i ne da ti se kopati za nekim opskurnim releaseovima iz šezdesetih – tu počni.

DJ D-Nice Homeschool

DJ D NICE

D-Nice je početkom lockdowna diljem svijeta bio glavna njuška, Instagram Live je zamijenio klubove i na njegovom liveu su bili svi – Drake, Rihanna, T.I., Questlove, ali i average Joe i average Joan. Veselio nas je glazbom, a sada i na Spotifyju ima svoju plejlistu s najvećim hitovima osamdesetih. Čisto ako trebaš 6 sati glazbe prihvatljive sebi, ali i ostalim ukućanima.

Montreal Chill

spotify montreal

Montreal je jedan opako underrated grad, ali kad ti kažemo da je rodio Kaytranadu, možda skužiš da se u tom gradu spaja utjecaj svih strana svijeta. Utjecaj Kanade, utjecaj SAD-a, utjecaj doseljeničkih kultura, ali i ostaci francuske kulture (uključujući i jezik). Na ovoj playlisti ima svih žanrova i možeš ju pojačati na slušalice ili na bluetooth zvučnik dok hengaš s prijateljima i praviš im doručak.

Deep House Relax

spotify house

Trebaš raditi i želiš neku uredsku atmosferu uz poticajnu glazbu koja će te dovoljno stimulirati da kimaš glavom ili plešeš stopalima dok tipkaš taj report za tužni drugi kvartal ove godine? Pozitivna uredska atmosfera ne gine uz ovu, čak i ako ti je ured dom. Vjeruj nam. A napokon možeš kvalitetno isključiti susjede koji buše od 8 ujutro.

TAGOVIglazba playliste spotify streaming servisi