Glazba

što se kuha, brate?

Aside Banners

Action Bronson – ovaj kuhar ima recept za opaku repčugu!

Piše , Objavljeno

Njujorški kuhar albanskog porijekla ima recept za dobru repčugu, izašao mu je album kojeg je složio s producentom Alchemistom pa smo bacili uvce.

action-bronson-rare-chandeliersPravog imena Ariyan Arslani, starci su mu inače emigranti iz Albanije, i po njegovim riječima, rodbina u Albaniji tek je nedavno nabavila prvi pravi WC. Action Bronson iliti Bronsolini, klasični je hip hop olskul štovatelj zvuka 90-ih, i znam ovo zvuči kao priča svakog drugog Amera za majkrofonm, ali ovdje u pitanju nije klasični reper, ni najmanje. Ovaj 28-godišnji, 100 i više kila težak majstor bacanja rima iz Queensa u New Yorku, inače je prije nego što se bacio na mikrofone bio navodno zajeban kuhar u restoranima po Velikoj jabuci. I bome ovaj bivši kuhar trenutno kuha neke masne jointove. Navodno je u pregovorima i za svoj vlastiti kuharski show, a dotad stavlja na youtube svoje video gdje pravi nekad ludilo jela a nekad neke prebrutalno napušene gluparije. Neznaš šta je bolje.

Ima riđavu bradu, u spotovima jede pršut i puši biljke, ne nosi lance niti ga to zanima, nego kao što smo rekli već – jede. I na tanjuru ali i na bini, što treba izdržati s njegovom kilažom. Počeo je repati kako kaže, jer je slomio nogu, pa nije mogao u kuhinju i bilo mu je dosadno pa se htio malo zajebavati, a i svi njegovi prijatelji su repali pa da i on proba. I probao je i krenulo mu je, pa je od 2011. do danas, izbacio 15-ak spotova i čak četiri albuma.

Redom: dr. Lector sa Tommy Masom, Well Done sa Statik selectom koji je možda najslabiji, onda Blue Chips sa Party Supplies, pa sadašnji Rare Chandeliers sa sve produktivnijim producentom Alchemistom. Zanimljivo je da Bronson obično radi svaki album s jednim producentom, skupa kao tandem i za svaki album uzima drugog producenta. Poslušali smo zadnji album/mixtape, kojeg je stavio na free download, bez beda, iako vani to nije čest slučaj ali Bronsona boli džon. Odmah smo album odmilja nazvali Rijetki lusteri i odlučili vam javiti šta smo čuli. Album ima 13 stvari, zvuk je isključivo hip hop 90-ih, nema tragova ničeg modernijeg, strogo samo samplovi, brejkovi, debeli bubanj i repčuga.

Kad smo kod repčuge, baš to što Bronsona čini zanimljivim je ta lakoća kojom plovi po beatovima, i glas za koji su mu srali da je presličan Ghostfaceu (Wu Tang njuškica za one kojima nije neugodno još ne znati tko je Ghost), s kojim je i surađivao na njihovoj Legendary weapons kompilaciji. I efekt je baš obrnut, po nama je glas uspkos sličnosti prednost, a ne nedostatak, jer Ghostface ipak i plače i rida dok Action svojstveno sebi serenda i neka ima sličnu boju glasa, jer dobra je to boja. Prvi singl s Lustera je Symbol i dobra je stvar ali iskreno toliko ju je zasjenio prespaljeni spot gdje je Bronson odigrao ludilo ulogu.

Gosti na albumu su Meyhem Lauren, Ac Da Coroner, Schoolboy Q, Roc Marciano – koji također ima odličan album ove godine, te Evidence, Styles P i Big Twin i majstor Sean Price koji gostuju na možda i najboljoj stvari na lusterima, Blood of the Goat.
Stvari su dosta kratke jer bivši kuvar Bronsolini sipa flow cijelo vrijeme, skoro pa bez refrena i logike pretjerane te je ponekad teško zadržati koncentraciju slušatelja. U Randy the musical, beat se mjenja tri puta, dok u Eggs on the floor i Gateway wizardy dva puta, što su najveći aranžmanski potezi na albumu jer se inače radi samo loopovima sa eventualno kojim prijelazom.

Strofe su dugačke, a nema ih puno, teme ili nema jer Action samo baca rime ili su klasika, dimčuga, žene i zajebavanje. Sve u svemu, uz poneke bljeskove, album je dosta monoton, i previše snimanja dovelo je do ponavljanja, no Bronson je toliko ispravan, simpatičan, toliko se vidi da ga baš briga, za razliku od većine hip hopera koji su tu samo zbog slave, para i pažnje, on se zabavlja, tako da se ne možemo ljutiti. Kad ga vidiš onako kao nekog medu koji skače u publiku i spominje stalno neke likove kao primjerice na zadnjoj stvari Arvidasa Sabonisa, jednostavno nemožemo ništa loše reći.

Potpisao je sa Warnerom 2012. i najavio još dva albuma za ovu godinu i vidit ćemo šta se sprema u kuhinji. Jedno je sigurno, šta god da je, biti će masno.

TAGOVIAction Bronson hip hop rap recenzija albuma

Komentiraj