Glazba

enerdžija

Aside Banners

Alkohol, droga i razvrat: Black Lips nakon 12 godina u Zagrebu

Piše , Objavljeno

U srijedu, 12. 6. 2019, Kraljevi psihodeličnog underground garage rocka, The Black Lips, vraćaju se u Zagreb. Ovaj put u Vintage Industrial Bar, prateći tragove velikog Jona Spencera. Nabrijani peterac vraća se u Zagreb nakon punih 12 godina, a sa sobom donose diskografiju od osam studijskih albuma i desetak dodatnih izdanja.

Osnovani su 1999. godine, kada se dogodio i veliki incident u Coloradu, u školi Columbine – sigurno se sjećate dokumentarca ‘Bowling for Columbine’ čuvenog redatelja Michaela Moorea koji opisuje taj incident, nakon kojeg su se drastično postrožile sigurnosne mjere. Dečki iz Black Lipsa okarakterizirani su tada kao ‘supkulturna opasnost’ i izbačeni iz škole. No, to im je dalo samo još dodatne energije da sve što rade, rade još bolje.

I dalje uporno čuvaju i njeguju divlju energiju srednjoškolskih propaliteta, koju su uspjeli pretvoriti u estetiku, nadograđenu fantastičnim i izuzetno filmičnim spotovima. Njihovi su koncerti pak prava orgija ekshibicionizma, tinejdžerski tulum začinjen žvaljakanjem, uriniranjem, paljenjem instrumenata, tučnjavama s publikom i grozomornim dozama alkohola i droge. Bizaran i bolesno zabavan dokumentarac o njihovoj turneji u Izraelu radio je svojedobno Vice.

Glazba im, međutim, nikada nije bila u drugom planu i svaki od osam regularnih albuma podjednako je zanimljiv. Koliko god to otrcano zvučalo, Black Lips doista na vlastiti, originalan način reinterpretiraju ostavštinu 60-ih. Tu su prljave gitare na rubu raštimanosti, tu su plemenski vokali, vrištanje, deranje, falšanje i sve ostalo što garage rock i dalje čini zanimljivim. Bend je 2011. snimio svoj prvi album s ‘pravim’ producentom, ‘Arabia Mountain’, a činjenica da su ga radili pod paskom Marka Ronsona (Amy Winehouse, Robbie Williams, Duran Duran…) nimalo nije otupila njihovu oštricu. (trusty.hr)

SLUŽBENI FB EVENT

Vrata Vintage Industrial Bara bit će otvorena od 20 h. Cijena karte u pretprodaji je 80 kn, a možete ih kupiti u Grifu, VIB-u te Dirty Old Shopu, dok će na ulazu koštati 100 kn. Gostovanje Black Lipsa možemo zahvaliti Regular John booking agenciji.

TAGOVIglazba koncerti

Komentiraj