Glazba

prokleti serveri, ne služe ničem

Aside Banners

Alo, reperi, ipak nećete biti singl zauvijek – Myspace izgubio svu glazbu uploadanu do 2015. godine

Piše , Objavljeno

Myspace. Nekadašnja oaza loše masterirane glazbe i hendikepiranog vizualnog dizajna je upravo priznala kako su izgubili 12 godina glazbenih materijala prilikom “migracije servera”.

To znači više od 50 milijuna pjesama od 14 milijuna artista. Ako je suditi po ovim brojkama – artist je svatko tko ima 3 ili 4 pjesme uploadane na neki internet servis. E da je bar Prince ovo ranije znao, ne bi se toliko morao truditi oko svoje ostavštine.

Ako posjetite Myspace (što nekako sumnjamo da radite posljednjih deset godina), vidjet ćete sivo područje pri vrhu glazbenih stranica koji govore da su se prilikom migracije servera izgubile sve fotke, videji i audio fileovi uploadani prije više od tri godine.

Nama zvuči kao pokušaj štednje serverskog prostora na stranici koja ionako umire i koju koristi relativno malen broj korisnika. Svi su na soundcloudu, mixcloudu i ostalim cloudovima. Naravno, neke internetdžije su uzrujane jer internet je mjesto gdje se ljudi uzrujavaju.

Highsnobiety nam je skrenuo pažnju na neke više, a neke manje važne izvođače koji su dobili priliku zahvaljujući Myspaceu, a to su Lil B, Calvin Harris i Panic! At The Disco. Diddy je otkrio Janelle Monae baš na Myspaceu i vjerojatno joj dopustio da bude prva žena na Bad Boyu koja ima potpuno slobodne ruke i neograničenu kreativnost, a Soulja Boy i Skrillex su izgradili kultno sljedbeništvo zahvaljujući ovoj važnoj točki razvoja društvenih mreža i interneta općenito.

Mi smo otkrili brojne artiste na Myspaceu – od TV on the Radio preko Jay Electronice pa sve do Flying Lotusa. Ah sjećanja. Iako smo te artiste slušali izvorno na Myspaceu, premjestili smo se na neke druge platforme – kao i oni sami, ali je Myspace bio zanimljiva (iako neprepoznatljiva nakon nekoliko pokušaja redizajniranja) arhiva kulture mladih. We will miss you, Myspace of our youth, but not so much. <3

TAGOVIglazba myspace

Komentiraj