Glazba

rap se konačno vraća i dobar je

Aside Banners

A$AP Rocky – Long live Asap: Uši nemoj pokrit, stigo Asap Rocky

Piše , Objavljeno

Ok, nosi uske hlače, izgleda ko najgori hipster, zubi su mu zlatni a šilt na kapi ravan ali ima novi album i ako voliš spaljeni hip hop, nabavi Asapa i to ASAP.

Asap Rocky - Long live AsapAlbum Long live Asap službeno izlazi 15.1. pomaknuli su datum par puta, kako sam Rocky kaže, zbog clearenca za samplove jer ima stvari koje su kako on kaže – ludilo. Album je procurio naravno, i mogli ste ga poslušati već prije tjedan ili koji dan više.

Asap Rocky,predstavili smo ga prošle godine kao novo grlo hip-hopa, predstavnik svoje grupe Asap mob (svi u grupi imaju Asap ispred imena) je jedan od novih hip hopera i oni jako briju na mixtape-ove i nakon hvaljenog Lovelifeasap tranziciju iz mixtapea u album je dosta zeznuto napraviti. Rocky je to uspio, isto kao i kolega mu, Dr. Dreov štićenik, odlični Kendrick Lamar.

Rap se konačno vraća i dobar je

Zvuk njegovog prvijenca je neka kombinacija poludrogirane trap mjuze, sirupom inspirirane Houston mjuze uz prespaljenu atmosferu i zvukove, skupa sa starim New york zvukom, klasičnim tradicionalnim hip hopom. Asap Rocky možda nema flow niti tekstove kao već spomenuti Kendrick Lamar, koji mu inače gostuje na dvije stvari, drugom singlu Fuckin problemz, uz Drakea i 2 Chainza, i redaljci na Train koja je prebrutalna, šestominutna wu tangasta repčuga, bez refrena a kojoj gostuju predstavnici repera nove generacije, Lamar jel, Joey Badass, Yelawolf, ludi Danny Brown, Action Bronson i Big Krit. Album je prepun gostiju, što vokalnih, što producenata, od kojih je zanimljivo istaknuti i trostrukog Grammy dobitnika, Skrillexa, koji je sudjelovao u pomalo kirbajskoj ali ne toliko groznoj dizalici, Wild for the night, taman na sredini albuma nakon par sporijih stvari.

Što se tiče tekstova, priča večinom je klasična reperska katastrofa, dakle: zlato, novci, žene, trava (jako popularna tema među novim reperima) i iskreno ponekad nije jasno da li se lik zajebava ili šta, no ukoliko to shvaćate ozbiljno, onda ili ste malo izgubljeni ili si poanta vica mladog harlemskog majstora.
Jedan od takvih primjera je Fashion Killa, koja je potpuno besmislena stvar gdje on priča o ribi koja se voli oblačiti u skupe stvari, i nabraja modne marke, stvar je nevjerojatna, spomenio je svu odjeću za koju je ikad čuo, kič na vrhuncu. Očito se radi o mudrom mladiću koji zna šta mladi vole, te u moru gluparanja ubaci u vodu poneki biser, tek tolko, eto jer zna i može. I sam kaže na završnoj spooky stvari Suddenly, koja prvih 2 minute nema bubnja, a on sipa: “this aint no conscious rap, fuck the conscios crap, im bout to push your conscience back”. Bolesni sintovi su uz debeli bass posvuda prisutni, taman za pijuckanje sirupa za kašalj, čime se mladi južnjaci razbijaju u slobodno vrijeme.

Flacko kako se sam naziva Rocky, nema ni nemoguće rime ni flow, ali ima odličnu izvedbu ilitiga delivery, iliti još jednostavnije rečeno, dobar ton. Pogodi atmosferu i sjeda odlično na svaki instrumental. Ima refrene pjevne ali ne pretjeruje, uspjeva to isfurat bez da se prosere. Glavni element mu je – swag. Neugodno mi je i napisati tu riječ koju svaki normalan čovjek ne može shvatiti ozbiljno, niti treba jer se radi o hipsterluku najgore vrste, a swag doslovno znači, ništa drugo nego preseravanje.
Ono što je totalno netipično za swag likove, a baš to čini Rockya dobrim, je na par stvari ta neka paranoidna atmosfera, s prespooky ženskim zborovima u pozadini koje zvuče ko nekakve nadroksane sirene. Pritom mislim na LVL, i Hell na kojoj gostuje Santigold na refrenu, a stvar je prepuna čudnih bek vokala s gomilom delaya pa zvuče ko da netko iz podruma viče od iza dok se repa.

Goldie je stvar s kojom me Asap pridobio, prije toga sam mislio da se radi o klasičnom američkom pomodnom govnetu od muzike, ali beat (producirao Hit-boy) i to debilno repanje o novcima mi me tolko bilo zakon da nisam mogao ostati ravnodušan.

Da zaključimo, Rocky je potvrdio da nije bezveze ovdje, nije klasični novi moderni reper s uskim hlačama i swagom (jebiga znam) nego donosi svoj zvuk, što je najvažnije te skupa sa svojim već spomenutim gostima, predvodi novu generaciju i zvuk hip hopa. Nakon godina isisasavanja te mjuze do kraja, s reklamama sredstava za čišćenje wc-a do jebenog Pit Bulla, rap se konačno vraća i dobar je.

TAGOVIasap rocky hip hop rap recenzija albuma

Komentiraj