Glazba

novo rap pleme

Aside Banners

Black Hippy – novo rap pleme

Piše , Objavljeno

Nitko ne može uspjeti potpuno sam, pogotovo u okrutnom svijetu hip hopa. To je jedan od razloga zašto nastaju kolektivi – Native Tongues, Young Money, GOOD Music, Odd Future. Jeste li čuli za crne hipije?

Nedavno je najvrući kru na ulicama bio Odd Future, ali kad su nestale pjesme o sakaćenjima i žoharska kuhinja Tylera the Creatora, krenula je potraga za novim klincima na bloku.

Black HippyIzbor današnjih generacija žednih novog hip hopa se opasno ljuljao između A$AP-Moba i Black Hippya. Ako volite pop, Lil Wayne te ljubavni klinč Kid Cudija i Davida Guette, katalog A$AP-Moba je za vas. Ako želite supstancu, street cred, mudrost i sve ostalo – Black Hippy će vam izlizati LastFM profil i zauzeti sve gigabajte na prijenosnim plejerima.

Njega čine Kendrick Lamar, AbSoul, Jay-Rock i Schoolboy Q… Uložili su toliko (tetoviranih) suza i znoja u svoje karijere da im se napokon počelo vraćati. Postoje od 2009., nazivaju ih novim N.W.A.-om. Usporedbu potpisujemo jer su normalni za razliku od rep-derišta s dizajnerskim krpicama i zlatnim Isusima. Odobravaju ih Dr. Dre i Snoop Dogg (ili Snoop Lion ili Snoop Giraffe, nismo sigurni na kojoj razini svoje “Puff Daddy, P. Diddy” igre se Snoop trenutno nalazi), a Dre ih je uzeo pod svoje i potpisao za Aftermath/Interscope. Prevedeno: još sto godina ćemo čekati na Detox, naš omiljeni doktor će dobiti veliki debeli ček preko leđa ovih klinaca.

A tko su ti klinci i što možemo čuti na njihovim posljednjim izdanjima?

Kendrick

KendrickCompton je ponovno ponosan jer nakon N.W.A.-a, Kendrick pokazuje svijetu što može. Uspoređuju ga sa svima živim i neživim, repa posve opušteno i i zvuči kao da je neopterećen metrikom, a riječi se svejedno lijepe jedna za drugu.

Uživa u pažnji, kontradiktoran je kao NAS na samim svojim počecima jer na trenutke zadivi nevjerojatnom zrelošću za jednog dvadesetpetogodišnjaka, a nakon fastforwarda od nekoliko minuta upadne u “reperski mod” i ponovi nekoliko puta “suck my dick“. Ili “eat my assparagus“. Mikstejp Section.80 je bez ikakve diskusije mogao biti retail album. Kendrick je odlučio drukčije, a mi nikad nismo imali ništa protiv besplatne muzike. Good Kid, M.A.A.D City govori upravo o Kendricku, on je dobar klinjo u mnogo zajebanom gradu, svijetu, industriji.

Kendrick Lamar – Rigamortis

AbSoul

AbSoulAbSoul nas tjera da podignemo rječnik tu i tamo. Posebice u onim trenucima kad priča o piramidama, svevidećem oku i ostalim teorijama urote. Bili bismo zahvalni kad bi sredio Davida Ickea za jedan fičuring.

Njegov prvi službeni album Control System je spor ako ga uspoređujemo s ostatkom hip-hop svemira (kojim vladaju reptili i Jay-Z kao glavni iluminat), a dosad nitko nije Einsteina učinio toliko kul “Just imagine if Einstein got high and sipped juice / Broke rules, got pussy, beat up rookies on Pro Tools“.

Ab Soul – Terrorist Threats ft. Danny Brown & Jhene Aiko

Schoolboy Q

Schoolboy QSchoolboy Q ima poseban album vani. Habits and Contradictions mu je ime koje ga savršeno opisuje. Sve što trebate napraviti je poslušati dvije stvari. SacrilegiousBlessed. Potpuni kontrast između dvije pjesme, Sacrilegious otvara album. Ubojica kleči u crkvi. Odlično razrađen koncept, a proganjajući vokali u pozadini će vam ostati u glavi dugo nakon što pjesma završi. Na Blessed je i Kendrick (a i AbSoul se utrpao na bridge pjesme, uncredited doduše), superpozitivna pjesma jednostavnog instrumentala o mukama kroz koje mlada “urbana demografija” prolazi svakog dana. Ako te dvije pjesme ne prođu, zaboravi na album. Ako prođe, kopaj odmah, skidaj, ekstraktiraj, kopiraj, slušaj.

Schoolboy Q – Blessed feat. Kendrick

Jay Rock

Jay RockJay Rock je najviše westcoast među svojim kolegama, najviše G-Funka, najviše lowridera, letećih metaka, siromaštva, slavnih gostiju (Lil Wayne, Will.I.Am, Krizz Kaliko, Chris Brown, Rick Ross)… Službeni album Follow Me Home ima svojih mana, ali je nevjerojatno slušljiv zahvaljujući produkciji, gostima i Jay Rockovom tisuću puta iskušanom flowu.

Jay Rock – Code Red feat. (opet) Kendrick

Odd Future je stao kad su se ljudi prestali zgražati nad šokantnim pjesmama i nastupima. Ulijenili su se, produktivnost je stala. Black Hippy su hiperproduktivni, hiperrealni, hiperzabavni i lamentiraju o svakodnevnim temama i sudbinama. Kendrick i ekipa su here to stay.

TAGOVIAbSoul Black Hippy hip hop Jay-Rock Kendrick Lamar Schoolboy Q

Komentiraj