Glazba

i mi smo pomogli

Aside Banners

Digitalija preuzima vodstvo u distribuciji glazbe

Širokopojasni internet i flat paketi promijenili su glazbeno tržište - nosači zvuka odlaze u povijest, a inicijativu preuzima digitalni download te posebice streaming. I to već od ove godine.

Piše , Objavljeno

CD-ovi se polako pridružuju pločama - digitalna muzika rastura!

CD-ovi se polako pridružuju pločama – digitalna muzika rastura!


Ukoliko je vjerovati podacima Strategy Analyticsa, ove godine na onom ‘najvažnijem tržištu’, američkom dakako, digitalna glazba prodajom će nadmašiti fizičke nosače zvuka, i to već prije kraja 2012. Najveći udio rasta prodaje na digitalnom tržištu dobrim dijelom je rezultat velikog rasta popularnosti pretplatičkih streaming servisa kao što su Spotify i Pandora, no zanimljivo je to kako zapravo streaming servisi postaju popularniji od klasičnog downloada – ove godine zarada od streaminga rasla je čak četiri puta brže od običnog downloada što znači da ljudi ne žele opterećivati svoje diskovne jedinice kada ionako imaju flat pakete.

Analitičari predviđaju da će streaming uskoro postati glavni konj za utrku na digitalnom tržištu glazbe, što nas ne čudi budući da, primjerice, Španjolci imaju namjeru širokopojasnim internetom pokriti i svoje planinske vrhove. Glazba će uvijek biti tu, a manje diskovne jedinice pojeftiniti će brojne uređaje za reprodukciju glazbe. Win-win situacija.

Što je s fizičkom prodajom glazbe? Na američkom tržištu pad prodaje od 9 posto, u ostatku svijeta oko 12 posto. Doduše, na našim prostorima prevlast digitalne glazbe ne očekujemo tako brzo – prema istraživanjima tržišta do toga će doći 2015. godine, a dok kvalitetnija zastupljenost pretplatničkih servisa ne bude dostupna, oslonit ćemo se na besplatan i pouzdan YouTube, ili naučiti kako koristiti Spotify iz Hrvatske.

TAGOVIdistribucija glazbe glazba muzika spotify streaming tržište

Komentiraj