Glazba

samo vinil!

Aside Banners

Eksplozija vinila! Deset najprodavanijih gramofonskih ploča prošle godine

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Od 1995. do 2010. godine, svake godine bi se prodalo oko pet milijuna gramofonskih ploča. I onda se dogodilo uskrsnuće vinila te je prodaja naglo skočila. Prošle godine je u SAD-u prodano više od 43 milijuna ploča, a u top 10 najprodavanijih albuma prednjače noviji izvođači kao što su Taylor Swift, Harry Styles i Tyler The Creator, a mogu se pronaći i Michael Jackson i Beatlesi.

Najprodavanija gramofonska ploča s prodanih 945 tisuća primjeraka je album Midnights od Taylor Swift, što nije ništa čudno s obzirom na njezinu vojsku fanova koja je spremna platiti i desetke tisuća dolara za karte za koncert.

Na drugom mjestu je zlatni dečko pop glazbe, Harry Styles sa svojim novim albumom Harry’s House. On je uspio prodati 480 tisuća primjeraka. Olivia Rodrigo je na trećem mjestu s albumom Sour, a iznenađuje good kid, m.A.A.d city, album Kendricka Lamara s 243 tisuće prodanih primjeraka. Iznenađuje jer je u pitanju album iz 2012. godine.

Ono što pak ne iznenađuje je još stariji album na petom mjestu, Rumours od Fleetwood Maca iz 1977. godine. Fleetwood Mac je značajno dobio na popularnosti i među mlađim generacijama nakon viralnog videa s TikToka gdje skejter uživa u vožnji i pije sok od brusnice.

Nakon Fleetwood Maca se na šestom mjestu nalazi Call Me If You Get Lost od Tyler the Creatora, na sedmom je Taylor Swift (opet!) s albumom folklore, a na osmom je opet Tyler s albumom IGOR.

Neki ljudi si podebljavaju kolekcije klasicima pa je tako Thriller od Michaela Jackson na devetom mjestu, a Abbey Road od The Beatlesa je na 10. mjestu.

Volite li vi vinile?

TAGOVIglazba gramofon gramofonske ploče vinil