Glazba

woohoo

Aside Banners

FIFA je imala najbolje pjesme i sve ih znate – ipak ste odrasli uz OVO!

Piše , Objavljeno

Pune 22 sezone FIFA izdanja (1998.-2019.) i ukupno 483 pjesme, konačna je bilanca Spotifyeve playliste na kojima se pojavljuju sve stvari iz svih FIFA od legendarne 98-ice do danas. Ako pretpostavimo da biste nešto voljeli i odspavati, trebat će vam puna dva dana da preslušate cijelu playlistu, a sigurni smo da ima i takvih među nama. Ipak, mi nešto racionalniji proskipat ćemo ju u jednu večer, a tim povodom pokušavat ćemo i izdvojiti najveće soundtrack klasike. Naravno, na cjelokupnoj playlisti ima i kudikamo kvalitetnijih pjesama od nekolicine izabranih, ali point je izabrati one zaista neodvojive od nogometnih videoigara EA Sportsa. One za koje kad ih čujete, kažete FIFA!

Provjeri playlistu ovdje na Spotifyju! (Ili ovdje na Youtubeu!)

Blur – ‘Song 2’ (FIFA 1998)

Britpop junaci puno su puta uboli perfektne pjesme 90-ih, ali nijedna nije postigla mainstream uspjeh koji se dogodio sa ‘Song 2’, a FIFA teško da je mogla bolje započeti svoj glazbeni dio priče.

.

Chumbawamba – Tubthumper (FIFA 1998)

Šansa da ovu pjesmu znate nekim drugim putem, a ne preko FIFE ravna je nuli. Također, jedan od favorita u misheard lyrics natjecanju osnovnoškolaca krajem 90-ih. Veliko srce.

.

Fatboy Slim – The Rockafeller Skank (FIFA 1999)

Engleski DJ i producent bio je tih godina velika faca i bez FIFE, ali mnogi su tatu big beata snimili upravo na soundtracku 99-ke. Mnogi = svi klinci s ovog podneblja.

.

Apollo 440 – Stop The Rock (FIFA 2000)

Slična priča vrijedi i za ovaj bend iz Liverpoola, koji je žario sličnim soundom tih godina. Općenito, britanski izvođači na FIFI su oduvijek bili jako dobro zastupljeni, ali diskografija Apolla u većini je kućanstava zapela na ovom hitu, kompresije 192 kbps u najboljem slučaju.

.

Moby – Bodyrock (FIFA 2001)

Iako ne možemo zamisliti da je Mobyju nogomet ikakav faktor u životu, njegov ‘Bodyrock’ je postao najprepoznatljiviji sound FIFE 2001. Da, to je ona sa Scholesom na coveru.

.

Gorillaz – 19-2000 [Soulchild Remix] (FIFA 2002)

Uz Blur, još jedan projekt Damona Albarna u FIFA soundtracku je ostavio veliki trag. Najveći s ovim catchy refrenom kojeg nismo mogli prestati pjevušiti na 2002.

.

Kings of Leon – Red Morning Light (FIFA 2004)

Tri albuma i pet godina prije mainstream hitova ‘Use Somebody’ i ‘Sex on Fire’, ovaj family bend iz Nashvillea bio je nastrojen dosta rokerskije, a ‘Red Morning Light’ jedan je najupamćenijih hitova s tog soundtracka.

Caesars – Jerk It Out (FIFA 2004)

Uz naravno švedske one hit wondere Caesars. ‘Jerk It Out’ se i dalje vrti pred i u pauzama utakmice Premier lige, a riječ o jednoj od najprepoznatljivijih ‘nogometnih’ pjesama ikad.

.

Bloc Party – Helicopter (FIFA 06)

Britanski indie rockeri godinu ranije su izbacili hvaljeni debitantski album ‘Silent Alarm’, a ovaj nervozni gitarski riff intro jedno je od najupečatljivijih otvaranja.

.

Santigold – You’ll Find a Way (FIFA 08)

Još jedan odličan debi album koji nije promaknuo ljudima iz FIFE. Kasnije se Santigold pojavljivala na soundtracku i kao feat. Major Lazeru, ali ‘You’ll Find a Way’ se sjajno uklopila.

.

Kasabian – Club Foot (FIFA 13)

Iako je ‘Club Foot’ bio na PES-u i puno ranije, a Kasabian je imao još nekolicinu singlova na FIFI, ova stvar nekako nam je najpogođenija za priliku. Doduše, ‘Fire’ se kasnije pokazala neslužbenom himnom Premier lige, ali nije završila u soundtracku igre.

.

Beck – Dreams (FIFA 16)

Iako legendarni Beck iza sebe ima već 25 godina ozbiljne karijere, moramo razmišljati i o onima mlađima, koji su možda za njega prvi put čuli upravo na FIFI. Baš kao svojedobno i mi za neke glazbene legende. U tom slučaju, ‘Dreams’ je odličan način da se upoznaju.

.

TAGOVIFIFA glazba pb playlista spotify

Komentiraj